Zlecone: RIPA International wspiera kraje przygotowujące się do przystąpienia do Unii Europejskiej

02.05.2012, 11:00aktualizacja: 02.05.2012, 11:00

LONDYN, 1 maja 2012 r. /PRNewswire/ - RIPA International posiada bogate doświadczenie w projektowaniu i dostarczaniu programów do kreowania potencjału międzynarodowego, a obecnie oferuje krajom mającym przystąpić do UE oraz potencjalnym krajom kandydującym możliwość zademonstrowania swojego zaangażowania i dostosowanie się do ścisłych standardów europejskich.

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120501/529072)

Zestaw programów i warsztatów szkoleniowych przygotowanych przez organizację pozwoli tym krajom zmaksymalizować wysiłki mające na celu promowanie dobrego zarządzania, wzmocnienie praworządności, przyspieszenie reform gospodarczych oraz zwiększenie potencjału w zakresie przyjęcia i wdrożenia porządku prawnego UE. W każdej gminie, powiecie lub innej jednostce administracyjnej od pracowników administracji publicznej wymaga się uzyskiwania wyników w okolicznościach tej wielkiej i bezprecedensowej transformacji.

Działania RIPA International w Europie dotyczyły ostatnio Albanii i przybrały formę programu badawczego dla urzędników szczebla centralnego i lokalnego oraz polityków rządu Albanii (łącznie z ministrem spraw wewnętrznych). Program skupiał się na dotacji instytucjonalnej opartej na algorytmie w celu oceny poziomu dotacji rządowych przyznanych organom samorządowym (jednostkowych, miejskich itp.) w Anglii i Walii.

Program badawczy pozwolił na sformułowanie wniosku, że kluczowym obszarem reform, które mają zostać wprowadzone, są solidne wskaźniki wydajności w zakresie zarządzania finansami, w połączeniu z aktywnym outsourcingiem usług bezpośrednich.

Ostatnio RIPA International, w partnerstwie z Biurem Spraw Zagranicznych Wielkiej Brytanii (ang. Foreign and Commonwealth Office, FCO), podjęła pracę nad 6-miesięcznym programem reformy administracji publicznej w trzech chorwackich okręgach administracyjnych. Celem programu było zaangażowanie przedstawicieli samorządu lokalnego w plan działań dotyczący zmian kulturowych. Program miał przede wszystkim za zadanie ulepszyć zarządzanie jakością oraz zapewnić lepszy poziom dostępności usług publicznych w samorządach lokalnych przed przystąpieniem tego kraju do Unii Europejskiej - cele te zostały w pełni osiągnięte. RIPA obecnie planuje rozpoczęcie współpracy nad podobnymi projektami z krajami kandydującymi do EU, przed ich przystąpieniem do Wspólnoty.

Wiedza i doświadczenie globalne RIPA International w zakresie programów szkoleniowych dla administracji i sektora publicznego przekłada się na znaczną wartość w zakresie wspierania transformacji lokalnych, państwowych i narodowych. Ponadto, innowacyjne strategie i umiejętności tej organizacji oparte na pracach rozwojowych zapewniają namacalne wyniki w zakresie uczenia się ukierunkowanego na efekty oraz w zakresie rozwoju.

Działania organizacji w kierunku nawiązywania bliższej współpracy z krajami kandydującymi do UE wskazują na sukces RIPA International, współpracującej z organizacjami i rządami państw na całym świecie, nad projektami w dziedzinie rozwoju i kreowania potencjału, które zwiększają wydajność, dzielenie się wiedzą i zrównoważony rozwój.

Źródło: RIPA International

KONTAKT: