Zlecone: XV Polsko-Niemiecka Nagroda Dziennikarska wręczona w Schwerinie

15.05.2012, 19:41aktualizacja: 15.05.2012, 19:41

Podczas gali w Kinie Capitol w Schwerinie została dziś wręczona XV Polsko-Niemiecka Nagroda Dziennikarska w kategoriach: prasa, radio i telewizja. Wyróżnione zostały trzy odważne i oryginalne prace - dwie z Niemiec i jedna z Polski - których autorzy nie unikali także kontrowersyjnych tematów.

Z okazji wręczenia nagrody, premier Erwin Sellering wyraził słowa uznania za wkład mediów w dobry rozwój stosunków polsko-niemieckich. "Relacje między Polską a zjednoczonymi Niemcami rozwinęły się od tego czasu na tyle dobrze, że - zważywszy na historyczne obciążenia - zaskoczeni są nawet optymiści. W sposób istotny przyczyniły się do tego media w Polsce i w Niemczech".

Fundatorami Polsko-Niemieckiej Nagrody Dziennikarskiej są: Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej i Fundacja Roberta Boscha, trzy niemieckie regiony przygraniczne: Brandenburgia, Meklemburgia-Pomorze Przednie i Wolne Państwo Saksonia, a także trzy polskie województwa: dolnośląskie, lubuskie i zachodniopomorskie. Nagroda przyczynia się do poszerzania wiedzy Polaków i Niemców o sobie nawzajem, uwrażliwia na problemy sąsiedniego kraju, przezwycięża podziały i wspiera poczucie wspólnotowości. "Takie projekty jak nagroda dziennikarska ożywiają i wzbogacają dobre stosunki sąsiedzkie między Niemcami a Polską" - mówił Sellering.

Laureatami nagrody są:

- Kategoria PRASA: "Nowy Ślązak", ("Der neue Schlesier"), autor: Konrad Schuller, "FAZ" - "Autor szkicuje zawikłaną historię Górnego Śląska w XX wieku. Przedstawia skomplikowane historie rodzin żyjących na Górnym Śląsku i kształtowanie się nowej, regionalnej tożsamości polskich i niemieckich tradycjonalistów, którzy są przyzwyczajeni do myślenia głównie w kategoriach narodowej konfrontacji polsko-niemieckiej" - uzasadniał w laudacji decyzję o wyróżnieniu korespondenta "FAZ" Adam Krzemiński, członek jury.

- Kategoria RADIO: "Tutaj, here, hier", Radio Koszalin, autorka: Jolanta Rudnik - "W nowoczesnej Europie coraz częściej poszukujemy swoich korzeni. Jolanta Rudnik w swojej audycji o wystawie fotograficznej prezentującej Pomorze podejmuje temat niezwykłej przyjaźni między ludźmi, których łączy to samo miejsce" - tłumaczyła decyzję o nagrodzeniu tej pracy w kategorii radio jurorka Dorota Zyń.

- Kategoria TELEWIZJA: "Loecknitz: Raj dla przybyszów i ostoja dla NPD", (Loecknitz: "Zuwanderungsparadies und NPD-Hochburg"), ARD-Magazin FAKT, autor: Markus Frenzel - Czy Loecknitz to miasto będące przykładem integracji? Co dziesiąty mieszkaniec jest Polakiem, ale 20% mieszkańców głosuje na NPD. W pracy został zaprezentowany rozdźwięk między bliskością geograficzną a oddaleniem międzyludzkim. Jaka jest prawda? Jest złożona - to można o niej powiedzieć dzięki pracy Markusa Frenzla. "Ta audycja telewizyjna żyje i jest przekonująca dzięki oryginalnemu opracowaniu i pomysłowi" - mówiła jurorka Bogna Koreng.

Do konkursu zostały zgłoszone 154 prace z Polski i Niemiec.

VI Polsko-Niemieckie Dni Mediów odbędą się w 2013 roku we Wrocławiu.

KONTAKT:

Barbara Owsiak