Zdrowie i styl życia

Zlecone: Dzień meczowy Hiszpania - Irlandia w Gdańsku i Włochy - Chorwacja w Poznaniu

14.06.2012, 14:52aktualizacja: 14.06.2012, 14:52

Stadiony

13 czerwca, w 6. dniu Turnieju, mecze rozgrywane były we Lwowie (Dania - Portugalia) i Charkowie (Niemcy - Holandia).

Dzisiaj jest 4. dzień meczowy w Polsce. Mecze zostaną rozegrane w Gdańsku i Poznaniu.

Pierwsze spotkanie to mecz Włochy - Chorwacja, który zostanie rozegrany o godz. 18:00 na Stadionie w Poznaniu. Bramy stadionu zostaną otwarte dla kibiców od godz. 15:00. Na trybunach zasiądzie 6 693 Chorwatów, 1 040 Niemców, 5 156 Włochów, 1 1990 Polaków, 499 Rosjan, 289 Amerykanów (bez UEFA Family, VIP i sponsorów).

Drugi mecz, Hiszpania - Irlandia, zostanie rozegrany o godz. 20:45 na Stadionie w Gdańsku. Bramy stadionu zostaną otwarte o godz. 17:45. Na trybunach zasiądzie 9 823 Irlandczyków, 496 Niemców, 9 761 Polaków, 6 091 Hiszpanów (bez UEFA Family, VIP i sponsorów).

Strefy kibica

Na dzień meczowy 16 czerwca (sobota) powiększona zostanie pojemność strefy kibica we Wrocławiu z 30 do 45 tys. osób (ze strefą buforową 75 tys. osób) oraz w Gdańsku z 30 tys. do 40 tys. osób (ze strefą buforową 50 tys. osób). Pojemność pozostałych stref kibica to: Poznań - 30 tys. osób, Kraków - 15 tys. osób, Warszawa - 100 tys. osób.

Wczoraj w warszawskiej strefie jednorazowo bawiło się w szczycie 7 800 osób, w Gdańsku - 3 430, Poznaniu - 5 000, we Wrocławiu - 5 500 i w Krakowie - 450.

Średni czas oczekiwania na wejście do stref wynosił 4 minuty, natomiast średni czas kontroli jednej osoby przy wejściu - 10 sekund. Na usługi gastronomiczne kibice oczekiwali średnio 2,5 minuty.

Łącznie w strefach kibica w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, we Wrocławiu i w Krakowie 13 czerwca bawiło się 84 250 osób, z czego w Warszawie - 32 000, we Wrocławiu - 24 000, w Poznaniu - 18 800, w Gdańsku - 8 900, a w Krakowie - 450 osób kibiców z całej Europy.

Lotniska

Na lotniskach w Miastach Gospodarzach i Krakowie 13 czerwca przeprowadzono łącznie 1 092 operacje lotnicze (startów i lądowań). Liczba operacji związanych wyłącznie z obsługą lotniczą Euro 2012 wyniosła 189, co stanowi 15,2% wszystkich operacji na lotniskach.

Prognozowany, na 14 czerwca, ruch lotniczy w Miastach Gospodarzach i Krakowie to łącznie 1 150 operacji lotniczych (startów i lądowań). Liczba operacji związanych wyłącznie z obsługą lotniczą Euro 2012 to 146, co stanowi 13% wszystkich operacji na lotniskach. Na lotnisku w Gdańsku w związku z Euro 2012 wykonanych zostanie 4 operacji lotniczych, a w Poznaniu - 37.

Transport kolejowy

Wczoraj liczba połączeń kolejowych do Miast Gospodarzy i Krakowa wyniosła 414 z czego 14% pociągów miało niewielkie opóźnienia, w większości poniżej 30 minut.

Pociągi 14 czerwca: trasa Warszawa - Poznań - 36, Warszawa - Gdańsk - 23, Poznań - Gdańsk - 13, Wrocław - Gdańsk - 6.

Przejścia graniczne

Przez przejścia graniczne na wschodzie kraju (granica strefy Schengen) w dniu 13 czerwca do Polski wjechało 39 274 osób. Ruch na przejściach granicznych odbywał się płynnie. Na lotniskach w Miastach Gospodarzach i Krakowie granice przekroczyło 13 161 osób. Odprawy w portach lotniczych odbywały się płynnie.

Obsługa wolontariuszy miejskich

13 czerwca w Miastach Gospodarzach i Krakowie w strefach kibica pracowało łącznie 200 wolontariuszy, na dworcach kolejowych - 152, na lotniskach - 81 oraz 400 wolontariuszy w przestrzeni publicznej - w sumie to 833 wolontariuszy.

Bezpieczeństwo

13 czerwca o bezpieczeństwo Turnieju w Miastach Gospodarzach i Krakowie dbało 6 173 policjantów i 1 032 strażników miejskich.

W strefach kibica w Miastach Gospodarzach i Krakowie 13 czerwca bawiło się łącznie 84 250 kibiców z Polski i całej Europy. Zanotowano 87 interwencji medycznych w strefach kibica.

13 czerwca doszło do 11 incydentów związanych z naruszeniem prawa.

Od początku Turnieju na stadionach i strefach kibica bawiło się łącznie 1 514 250 osób. Od pierwszego gwizdka Mistrzostw w Polsce doszło do 55 incydentów związanych z naruszeniem prawa.

KONTAKT:

Mikołaj Piotrowski

rzecznik prasowy Kraju Gospodarza EURO 2012

tel. kom. +48 785 556 771

e-mail: mikolaj.piotrowski@2012.org.pl

Źródło informacji: PL.2012 Sp. z o.o.

Data publikacji 14.06.2012, 14:52
Źródło informacji PAP