Zlecone: Mizuho Securities podpisuje porozumienie w sprawie ugody z SEC

19.07.2012, 13:44aktualizacja: 19.07.2012, 13:44

NOWY JORK, 18 lipca 2012 r. /PRNewswire/ - Mizuho Securities USA Inc. ("Mizuho"), amerykańska spółka maklerska należąca do Grupy Finansowej Mizuho (ang. Mizuho Financial Group), ogłosiła dziś podpisanie porozumienia w sprawie ugody z amerykańską Komisją Papierów Wartościowych i Giełd w związku z dochodzeniem Komisji dotyczącym transakcji z udziałem instrumentów sekurytyzacji opartych na długu ("CDO") z 2007 roku. Porozumienie to musi zostać zatwierdzone przez sąd.

Zgodnie z warunkami ugody, Mizuho nie zostanie postawiony zarzut działania z nieuczciwymi zamiarami ani świadomego dopuszczenia się wykroczeń, a sama firma nie przyznała się do przestępstwa. Mizuho zgodziło się ponadto zapłacić 127,5 mln dolarów. Rozstrzygnięcie w tej sprawie nie wpłynie w znaczący sposób na sprawozdania finansowe spółki.

W trakcie całej tej procedury, Mizuho ściśle współpracowało z SEC. Firma zgodziła się zawrzeć ugodę, aby uniknąć długiego procesu sądowego i zakłócenia jej działalności biznesowej; uważa, że takie zakończenie sprawy będzie korzystne dla jej udziałowców, klientów i pracowników.

Dochodzenie prowadzone przez SEC miało przede wszystkim dać odpowiedź na pytanie, czy niektórzy z byłych pracowników MSUSA udzielili niezgodnych z prawdą informacji agencji ratingowej Standard & Poor’s odnośnie aktywów, które miały zostać włączone do CDO, o nazwie Delphinus.

Działania, o których mowa, ograniczyły się do kilku osób - większość z nich zatrudniono w Mizuho jednocześnie w grudniu 2006 roku; osoby te pracowały w Mizuho do grudnia 2007 roku. SEC nie utrzymuje, że byli pracownicy działali za wiedzą lub zgodą zarządu firmy.

"Cieszymy się z zawarcia porozumienia z SEC i zakończenia tej sprawy - czytamy w oświadczeniu spółki. - Mizuho pragnie prowadzić działalność w pełni przestrzegając zasad etyki zawodowej oraz wszystkich przepisów i regulacji obowiązujących na rynku, na którym funkcjonuje".

Źródło: Mizuho Securities USA Inc.

KONTAKT:

Jim Fingeroth