Polityka i społeczeństwo

Zlecone: Fundacja Lyoness Child & Family uruchamia projekt dla szkół wspierany przez Nelsona Mandelę

01.08.2012, 10:10aktualizacja: 01.08.2012, 10:10

Przebudowa Szkoły Podstawowej No-Moscow Primary School w Qunu, w Południowej Afryce, realizowana przez Lyoness Child & Family, rozpoczęła się 18 lipca, w Międzynarodowym Dniu Nelsona Mandeli. Nelson Rolihlahla Mandela, laureat Pokojowej Nagrody Nobla, jest ważnym partnerem projektu.

Graz, 1 sierpnia 2012 roku - Graca Machel, żona Nelsona Mandeli, uroczyście zainaugurowała budowę nowej szkoły No-Moscow Primary School w Qunu, mieście narodzin byłego prezydenta Afryki Południowej. Na uroczystościach obecny był również jego wnuk, Mbuso Mandela. "Chcielibyśmy wspomóc naszych przyjaciół, którzy tu mieszkają, zmuszonych do korzystania z przestarzałego budynku i ograniczonych zasobów" - wyjaśnił 21-latek, który spędził w Qunu większość swego dzieciństwa i który zainicjował współpracę z Fundacją Child & Family.

Graca Machel podkreślała, że rozpoczęcie prac budowlanych stanowiło wzruszającą inaugurację obchodów Międzynarodowego Dnia Mandeli, tradycyjnie obchodzonego 18 lipca. W tym szczególnym dniu ludzie na całym świecie namawiani są do tego, aby poświecić 67 minut na pomaganie innym - w ten symboliczny sposób mogą upamiętnić fakt, że Nelson Mandela spędził 67 lat, walcząc o sprawiedliwość i prawa człowieka.

Nelson Mandela przez całe życie stawał też w obronie dzieci i ich prawa do edukacji. "Mandiba uwielbia dzieci - powiedziała Graca Machel. - Robi wszystko, co w jego mocy, dla dzieci w jego kraju i dla ich edukacji". Zapewnianie dostępu do edukacji jest dla niego wciąż kwestią najważniejszą, co 94-latek podkreślił podczas obchodów, mówiąc: "Edukacja jest ważna, gdyż bez niej nie można zostać przywódcą".

Rodzina Mandeli jest niezmiernie zadowolona z całego projektu. "Dziękujemy ci, że przyleciałeś do nas z dalekiej Austrii i wybrałeś to miejsce, aby zmieniać Afrykę Południową na lepsze - dodała Machel. - Jesteśmy przekonani, że jest to dopiero początek naszej współpracy".

Wszelkie środki finansowe na budowę szkoły zapewnione zostały przez Lyoness Child & Family Foundation. Przy inauguracji projektu w Afryce Południowej obecni byli: założyciel i prezes Zarządu Fundacji Lyoness Hubert Freidl, prezes fundacji Nina Passegger oraz zespół LYONESS.TV. "Zamierzamy wybudować nową szkołę w rekordowo krótkim czasie. Planujemy realizację niniejszego projektu, we współpracy z rodziną Nelsona Mandeli, w przeciągu najbliższych sześciu miesięcy" - wyjaśnił Freidl. Nowa szkoła będzie miała 7 klas i bibliotekę, co dla uczniów będzie stanowić lepsze środowisko do nauki.

Informacje o Fundacji Lyoness Child & Family

Zgodnie z założycielską ideą Lyoness, która mówi o sile społeczności, Fundacja Lyoness Child & Support została utworzona w 2008 r. jako niezależna organizacja charytatywna, pod hasłem "Edukacja. Szanse. Przyszłość", której celem jest wspieranie krajowych i międzynarodowych projektów edukacyjnych. Każdy członek Lyoness aktywnie przyczynia się do realizacji projektów, wspierając Fundację procentem od każdego zakupu. W większości są to projekty stwarzające szanse dla dzieci i młodzieży z ubogich krajów na całym świecie.

Zdjęcie dostępne jest za pośrednictwem europejskiej agencji fotograficznej i można je pobrać za darmo pod adresem: http://www.presseportal.de/pm/101544/.

Na zdjęciu:

Nelson Mandela (po środku) ze swym wnukiem Mbuso Mandela (po prawej) i zespołem Lyoness (od lewej do prawej): Gerhard Buckholz (Lyoness South Africa), założyciel i prezes Zarządu Hubert Freidl, Nina Passegger i Marko Sedovnik.

Napisy: LYONESS.TV

Więcej zdjęć dostępnych jest na żądanie.

Źródło: Lyoness Management GmbH

KONTAKT: