Prof. Jerzy Jarniewicz i red. Michał Nogaś laureatami PIK-owego Lauru 2012

30.10.2012, 10:46aktualizacja: 30.10.2012, 10:46

26 października odbyła się gala wręczenia nagród PIK-owego Lauru 2012 w Hotelu Starym w Krakowie. Laureaci odebrali je z rąk podsekretarz Stanu MKiDN Małgorzaty Omilanowskiej, prezesa PIK Włodzimierza Albina i przedstawiciela sponsora Xerox Polska, Stanisława Pieczary.

Za promowanie książek i czytelnictwa w prasie nagrodę główną otrzymał profesor Jerzy Jarniewicz, a spośród dziennikarzy zajmujących się tematyką książek w mediach elektronicznych - Michał Nogaś z Programu Trzeciego Polskiego Radia.

Profesor Jerzy Jarniewicz - poeta, tłumacz, krytyk literacki, autor jedenastu tomów poetyckich, dziewięciu książek krytycznoliterackich oraz ponad dwudziestu przekładów z literatury anglojęzycznej. Opublikował ponad pół tysiąca artykułów, szkiców i recenzji w prasie krajowej i zagranicznej. Spędza czas między Łodzią, gdzie pracuje na wydziale anglistyki, a Warszawą, gdzie można go zastać w redakcji "Literatury na Świecie" i na seminariach poświęconych współczesnej literaturze angielskiej i irlandzkiej. Dwanaście lat temu przeprowadził wywiad z ukrywającym się wówczas Salmanem Rushdiem - pierwszy, jaki ukazał się w polskiej prasie. Z Zadie Smith rozmawiał w cieniu Koloseum, na dachu rzymskiej kamienicy, a z Paulem Austerem - na podłodze jednej z warszawskich redakcji.

Michał Nogaś - dziennikarz Programu Trzeciego Polskiego Radia. Ze stacją związany od 2000 r. Wraz z Wojciechem Włodarczykiem przygotowuje cykliczny program "Tym żył świat", będący prezentacją najważniejszych wydarzeń współczesnego świata, w oparciu o radiowe zasoby archiwalne. W Trójce zajmuje się kulturą. Jest kierownikiem Redakcji Publicystyki. Współtworzy Radiowy Dom Kultury. W piątkowe poranki rozmawia na antenie z Wojciechem Mannem o nowościach książkowych. Współpracuje z "Tygodnikiem Powszechnym".

W październiku 2009 r. został - na dwuletnią kadencję - członkiem radiowej Grupy ds. Kultury EBU. Jest pierwszym w historii dziennikarzem PR powołanym do tego grona i wybranym ponownie w roku 2011.

Zwycięzcy otrzymali statuetki PIK-owego Lauru dłuta profesora Bronisława Chromego i nagrody pieniężne w wysokości 5 000 zł. Laudacje na cześć zwycięzców wygłosili Piotr Dobrołęcki i Szymon Kloska.

KONTAKT:

Jarosław Dudek