Już czas, aby w konkursie European Business Awards mógł zagłosować każdy

06.09.2012, 03:01aktualizacja: 06.09.2012, 03:01

Najbardziej wymagająca nagroda biznesowa Europy wprowadza możliwość publicznego głosowania przez Internet.

LONDYN - (BUSINESS WIRE) - Organizatorzy European Business Awards (Europejskiej Nagrody Biznesowej) 2012/13, jako pierwsi w Europie, wprowadzili zupełnie nowy system głosowania przez Internet dla szerszej społeczności biznesowej oraz ogólne głosowanie publiczne, które wyłoni ulubione organizacje w poszczególnych krajach europejskich. Wprowadzenie tych rozwiązań to część ogólnej przebudowy procedury głosowania, która przyczyniła się do umocnienia pozycji European Business Awards, jako najważniejszej nagrody biznesowej w Europie.

Tegoroczna edycja European Business Awards wprowadziła do trybu oceniania element filmowy - każdy Krajowy Finalista tworzy klip filmowy, który ma przybliżyć widzom jego przedsiębiorstwo i osiągane przez nie sukcesy. Wszystkie klipy zostały umieszczone na stronie internetowej European Business Awards (http://www.businessawardseurope.com). Każdy może je obejrzeć i oddać swój głos między 6 września a 17 października 2012 roku. W każdym z państw Krajowy Finalista, który otrzyma u siebie najwyższą liczbę głosów publicznych, automatycznie otrzyma tytuł Mistrza Kraju.

Filmy oceniać będzie również panel ekspertów, który przyzna tytuły Mistrzów Kraju - w każdym z państw otrzyma je od pięciu do dwudziestu organizacji. Mistrzowie Krajów zostaną ogłoszeni w listopadzie 2012 roku.

Adrian Tripp, dyrektor generalny European Business Awards, powiedział: "Program naszego konkursu zawsze na wysokim poziomie. Wierzymy, że taki właśnie musi być, aby wyłonić najlepsze z najlepszych przedsiębiorstw w Europie, a teraz stał się jeszcze trudniejszy! Nowa struktura głosowania, a w szczególności wykorzystanie klipów filmowych, daje jurorom o wiele wyraźniejszy obraz uczestników i pozwala nam oceniać przedsiębiorstwa w perspektywie szerszej, niż pozwala na to tradycyjny papierowy formularz. Dzięki temu lepiej rozumiemy strategie biznesowe i dostrzegamy osiągnięcia przedsiębiorców".

"Z niecierpliwością oczekujemy, aby zobaczyć, jak poprzez internetowy system głosowania w nasz konkurs angażuje się szersza grupa osób. Nowa procedura daje uczestnikom większe możliwości kontaktu ze swoimi zwolennikami poprzez takie kanały, jak media społecznościowe, oraz daje im szansę zyskania szerszego uznania dla ich osiągnięć zarówno we własnych krajach, jak i w całej Europie" - dodał Tripp.

Od listopada 2012 r. do stycznia 2013 r. Mistrzowie Krajów zostaną poddani ponownej ocenie przez trzeci panel jurorów złożony z europejskich liderów biznesu, profesorów akademickich i przedsiębiorców, którzy 110 najlepszym organizacjom przyznają upragniony tytuł Ruban d'Honneur. Na końcu całej procedury, po zakończeniu osobistych prezentacji, w kwietniu 2013 r. odbędzie się gala wręczenia nagród, na której uhonorowani zostaną laureaci Ruban d'Honneur i poznamy nazwiska ogólnych zwycięzców konkursu.

Więcej informacji na temat konkursu European Business Awards znajduje się pod adresem http://www.businessawardseurope.com.

Informacje o głosowaniu publicznym

Głosowanie publiczne zostanie przeprowadzone na stronie internetowej http://www.businessawardseurope.com w okresie od 6 września do 17 października 2012 roku.

Odwiedzający witrynę będą mogli zapoznać się z instrukcją głosowania już na jej stronie domowej. Krok pierwszy - wybór kraju. Następnie można obejrzeć wszystkich uczestników startujących w wybranym państwie, klikając na ich nazwy. Na każdej stronie z klipem wideo znajduje się przycisk głosowania. Jedna osoba może oddać głos tylko na jedną firmę w danym kraju.

Nie ma możliwości oddania wielu głosów. Aby zagłosować nie jest konieczna rejestracja. Żadne wyniki nie będą ujawniane w trakcie okresu głosowania, tak, aby werdykt opinii publicznej pozostał maksymalnie obiektywny.

Informacje o European Business Awards

European Business Awards to niezależny konkurs mający na celu honorowanie i promocję wybitnych firm, najlepszych praktyk i innowacji obecnych w europejskiej społeczności biznesowej. Jest to podejście zgodne z ogólnymi celami Unii Europejskiej i grup reprezentujących środowisko biznesowe w całej Europie.

Świętujący już szósty rok swojej pełnej sukcesów działalności, konkurs European Business Awards (EBAs) w krótkim czasie zbudował sobie pozycję istotnego wyróżnienia w europejskim biznesie i jest powszechnie uznawany za główną nagrodę biznesową na kontynencie. Konkurs nagradza i upowszechnia wśród europejskich firm sukces, innowacyjność i etykę biznesową.

European Business Awards służy europejskiej społeczności biznesowej, realizując trzy różne, choć równie ważne cele:

- Przedstawia przykłady osiągnięć, do których aspirować może reszta przedsiębiorstw;

- Wspiera i promuje osoby oraz organizacje, które odniosły sukces;

- Prezentuje studia przypadku i treści umożliwiające uczenie się od wyjątkowych organizacji.

European Business Awards to przedsiębiorstwo społeczne, które działa przy wsparciu organizacji, które mają na uwadze przyszłość biznesu, m.in. RSM International, Infosys, Millicom International Cellular S.A. oraz UK Trade & Investment (UKTI). Nasi zwolennicy uważają, że promocja i wspieranie sukcesów biznesowych w Europie jest czynnikiem kluczowym dla przyszłego dobrobytu regionu, i to w dłuższej perspektywie.

Nagrody odkrywają dla świata oraz promują przykłady jednostek i organizacji, które osiągnęły nadzwyczajne rezultaty wyróżniające je pośród innych - prezentujemy wiodące firmy, liderów biznesu i najlepszych przedsiębiorców, jakich zna Europa.

Wysokie poparcie, ogromne zainteresowanie i duża liczba uczestników, jakimi cieszy się konkurs wynika z jego jakości, rygorystycznych zasad oraz znakomitego rozeznania i zaangażowania organizatorów. Dzięki temu, to wydarzenie relacjonowane jest przez media na całym kontynencie. Tylko w zeszłym roku powstało niemal 4 000 publikacji na temat konkursu - w prasie, radiu i telewizji, Internecie oraz mediach społecznościowych, co złożyło się na wartość 3 063 160 EUR w zakresie public relations. Obejmuje to publikacje i relacje w CNN, Wall Street Journal, Financial Times, ABC, Financial Mail on Sunday, Rzeczpospolita i wiele innych mediów. Kampania PR dotarła już do ponad 50 milionów ludzi biznesu. Całkowite obroty uczestników EBA w roku 2011 wyniosły ponad 1 bilion EUR, a zatrudnienie w tych przedsiębiorcach sięgnęło 2,7 miliona osób.

European Business Awards to obecnie już ugruntowana, ale nadal szybko rozwijająca się marka biznesowa w Europie.

KONTAKT:

European Business Awards

Więcej informacji prasowych, studiów przypadku/wywiadów:

Jo Henderson

konsultant ds. PR