Gant Development - stabilny deweloper ceni ostrożność i przejrzystość

06.09.2012, 10:00aktualizacja: 06.09.2012, 10:00

Gant Development, numer trzy pod względem liczby wybudowanych mieszkań w latach 2008 - 2012 w Europie Środkowo-Wschodniej, stawia na stabilność, przejrzystość i ostrożność. Od lat wyznacza rynkowe trendy i dlatego po zaksięgowaniu 30,6 mln zł skonsolidowanego zysku netto w 2011 r., w I połowie 2012 r. wykazał 7,38 mln zł straty netto. Powód? Gant Development, jako jedyny z giełdowych deweloperów, zdecydował się na bardzo ostrożną politykę rachunkową.

W II kwartale br. deweloper dostosował wartość posiadanych gotowych i budowanych, ale jeszcze niesprzedanych mieszkań, z wartości cennikowej do prognozowanych w czarnym scenariuszu wartości sprzedaży netto. Łącznie obniżyło to wyniki o 11,5 mln zł.

"Tak, jak spółki paliwowe przeszacowują księgowo zapasy posiadanej ropy, tak samo my postanowiliśmy dostosować zapisy księgowe do aktualnej sytuacji rynkowej. Pragnę podkreślić, że chodzi o zapisy księgowe, które nie miały przełożenia na realny biznes spółki, na wpływy gotówkowe i sytuację finansową. Kiedy tendencje rynkowe będą przeciwne, zaksięgujemy stosowne przeszacowania w górę" - podkreśla Luiza Berg, członek zarządu ds. finansowych dewelopera.

Jednocześnie spada zadłużenie Grupy Gant Development - w I półroczu o 91,1 mln zł (13,4 proc.), zniżając wskaźnik zadłużenia kapitałów własnych z 1,37 do 1,24. Dzięki spływającej gotówce operacyjny cash flow skoczył do +99,3 mln zł, z minus 51,1 mln zł przed rokiem.

Obecna sytuacja na rynku nieruchomości jest oceniana przez Spółkę lepiej niż przed dwoma laty. Na rynku pierwotnym znajduje się rekordowa liczba mieszkań, ale wciąż widać duże zainteresowanie małymi lokalami, dostosowanymi do aktualnej zdolności kredytowej Polaków.

"Dlatego stawiamy na tanie lokale z funkcjonalnym rozkładem oraz wysoką relacją liczby pomieszczeń do powierzchni mieszkania. Można się spodziewać, że nasza marża brutto na sprzedaży w przypadku tych inwestycji będzie wyraźnie dwucyfrowa" - zaznacza Andrzej Szornak.

Informacje o Spółce i rynku oraz osobach do kontaktu z mediami i inwestorami znajdują się na stronach: http://www.gant.pl oraz http://www.pandl.pl/aktualnosci/tag/Gant.html.

KONTAKT:

Adrian Boczkowski