Ryzyko kredytowe sektora firm pożyczkowych zgodnie z zasadami dobrych praktyk KPF

15.10.2012, 18:24aktualizacja: 15.10.2012, 18:24

Konsultacje społeczne zasad dobrych praktyk w zakresie oceny ryzyka kredytowego przez firmy pożyczkowe.

Konferencja Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce w dniu 12 października 2012 roku rozpoczęła konsultacje społeczne dokumentu "Zasad Dobrych Praktyk w zakresie oceny ryzyka kredytowego przez firmy pożyczkowe". "Zbudowanie kodeksu etycznego, czyli zbioru przepisów miękkiej regulacji w tym obszarze, ma do zrealizowania kilka bardzo istotnych celów - ujawnił Andrzej Roter, dyrektor generalny KPF. - Ważnym było zweryfikowanie stosowanych już praktyk, szczególnie w kontekście ustawy o kredycie konsumenckim i przeciwdziałania zjawisku nadmiernego zadłużenia. Proces tworzenia dokumentu zasad dobrych praktyk pokazał, że potrzeba jest raczej ich ujednolicenia w gronie firm - Członków KPF". Członkowie KPF z punktu widzenia wartości sprzedanych pożyczek i liczby obsługiwanych klientów, reprezentują zdecydowaną większość polskiego rynku sektora firm pożyczkowych (około 70% polskiego rynku). W konsekwencji przyjęcie tej samorządowej regulacji oznacza, iż jej przepisy będą obowiązywały w relacji do większości pożyczkobiorców w tym sektorze rynku. Do udziału w konsultacjach społecznych przepisów miękkiej regulacji zostanie zaproszona bardzo duża liczba interesariuszy. Konsultacje będą prowadzone także w gronie firm, które nie są Członkami KPF dla spopularyzowania oraz ustanowienia dobrych i wysokich standardów także w pozostałej części rynku. "Dzięki temu zakładamy, że również pozostałe firmy, pozostające poza obszarem oddziaływania samorządowego KPF, spełnią wymogi opisane zasadami dobrych praktyk w obszarze przeciwdziałania zjawisku nadmiernego zadłużenia" - dodaje Andrzej Roter.

Dokument zasad dobrych praktyk (ZDP) zawiera kilka głównych części, w tym odnoszącą się do reguł oceny ryzyka kredytowego procesu kredytowego, zarządzania zasobami ludzkimi i systemów, a także narzędzi oceny tego ryzyka. Zadanie zbudowania zasad dobrych praktyk zostało powierzone Leszkowi Sołtysikowi, osobie o znakomitym, wieloletnim i praktycznym doświadczeniu w sektorze bankowym i doradczym w obszarze zarządzania ryzykiem kredytowym. "Dokument jest w moim przekonaniu - stwierdził Andrzej Roter - merytorycznym komentarzem, do często wyrażanych przez różnych uczestników rynku finansowego poglądów o, jakoby, zasadniczych różnicach w badaniu zdolności konsumenta do spłaty zobowiązań w przedsiębiorstwach z sektora bankowego i pożyczkowego lub nawet o braku zasad w szacowaniu zdolności kredytobiorcy kredytu konsumenckiego do spłaty zobowiązań pożyczkowych i wpędzania w spiralę zadłużenia".

"Zasady dobrych praktyk w zakresie oceny ryzyka kredytowego KPF zostały napisane w oparciu o następujące założenia: winny one integrować najlepsze techniki i metodologie w zakresie oceny ryzyka kredytowego konsumentów branży pożyczkowej i bankowej oraz winny się opierać na ogólnych zasadach odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstw, w szczególności zasadach odpowiedzialnego pożyczania" - powiedział Leszek Sołtysik, doradca ds. Ryzyka w KPF. Z tego względu, w odróżnieniu od regulacji bankowych (tj. Prawa bankowego i Rekomendacji T), które powstały w celu ochrony powierzonych środków (zabezpieczenie interesów instytucji i jej depozytariuszy), ZDP przedsiębiorstw pożyczkowych, zrzeszonych w KPF równoważą interes instytucji i konsumenta. Stosujący ZDP przedsiębiorca jest zobowiązany do tego, by niezależnie od własnego apetytu na ryzyko, dostosowywać swoje decyzje o przyznaniu pożyczki do aktualnych i przyszłych warunków ekonomicznych pożyczkobiorcy i winien unikać sytuacji, w której spłata udzielonej pożyczki mogłaby spowodować szczególne trudności ze strony konsumenta. "Poza tym wyróżnieniem, ZDP w dużej mierze przypominają regulacje bankowe. Zawierają zalecania dotyczące wszystkich istotnych elementów procesu oceny ryzyka i podejmowania decyzji o przyznaniu pożyczki - poczynając od polityk i procedur, poprzez rozwój reguł i stosowanie wiedzy oraz zarządzanie właściwym zachowaniem pracowników, aż po rozwój i kontrolę procesu, oraz stosowanie odpowiednich narzędzi" - powiedział Leszek Sołtysik.

KPF rozpoczął konsultacje ZDP od przekazania ich w dniu 12 października 2012 roku do Urzędu Konkurencji i Konsumentów. Ocena tych przepisów miękkiej regulacji, o którą poprosił KPF będzie miała kapitalne znaczenie dla zbudowania jak najlepszej merytorycznie treści tego dokumentu z punktu widzenia ochrony praw konsumenta, przeciwdziałania ryzyku nadmiernego zadłużenia konsumentów, rzetelności stosowanych przez firmy pożyczkowe praktyk rynkowych.

Osoby do kontaktu:

Leszek Sołtysik, były dyrektor Departamentu Zarządzania Ryzykiem w GE Capital Banku, później członek Zarządu AIG Banku Polska, jest jednym z pionierów procesowego podejścia do zarządzania ryzykiem kredytów detalicznych w Polsce. Jako wiceprezes Dominet Banku odpowiedzialny za sprzedaż i marketing wdrożył nowe produkty kredytowe i metody ich sprzedaży. Od blisko sześciu lat doradza kierującym instytucjami finansowymi (głównie bankami) w obszarach strategii wzrostu, zarządzania ryzykiem i doskonalenia operacji. Karierę doradcy rozpoczynał w firmie PricewaterhouseCoopers - początkowo jako starszy menedżer, następnie dyrektor. Obecnie prowadzi własną praktykę doradczą - "MoreInfo" Usługi Doradcze. Jest doradcą ds. Ryzyka KPF.

tel. kom. +48 609 322 595

Andrzej Roter, dyrektor generalny Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce

tel. kom. +48 503 144 525

Plik PDF dostępny pod adresem: http://zlecone.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_siz.pap.pl&_PageID=1056&_hrefZdj=20121015_310464385_KPF_ZDP.pdf&_CheckSum=-398019146