Recenzja ZWCAD+ 2012 autorstwa eksperta Ralpha Grabowskiego

05.11.2012, 03:00aktualizacja: 05.11.2012, 03:00

GUANGZHOU, Chiny - (BUSINESS WIRE) - Ralph Grabowski, znany ekspert CAD (ang. Computer Aided Design - projektowanie wspomagane komputerowo), opublikował niedawno recenzję programu ZWCAD+ (http://www.zwsoft.com/zwcad+pr1en/), w której porównał jego funkcje z możliwościami programu AutoCAD, oceniając interfejs, zakres poleceń, narzędzia rysowania i opcje personalizacji.

Ralph Grabowski jest starszym redaktorem w upFront.eZine Publishing, Ltd. i autorem ponad 140 książek oraz kilkuset artykułów prasowych dotyczących CAD.

Tegoroczna premiera ZWCAD+ (http://www.zwsoft.com/zwcad+pr1en/) zaskoczyła wiele osób informacją, że program oparty jest na nowej bazie kodu. Dotychczasowi użytkownicy ZWCAD, nowi użytkownicy oraz specjaliści branżowi, którzy wypróbowali nową generację ZWCAD+, byli zachwyceni wynikami. Poznajmy opinię samego Ralpha.

Na temat interfejsu użytkownika w ZWCAD+, Ralph napisał: "Moją ulubioną funkcją jest ‘document head’ (nagłówek dokumentu), czyli zakładki, które pozwalają mi natychmiast przełączać się pomiędzy otwartymi rysunkami. Kliknięcie prawym przyciskiem myszy na jedną z tych zakładek rozwija menu najczęstszych poleceń dotyczących zarządzania plikami (w AutoCAD system przełączania się pomiędzy rysunkami jest niewygodny i opiera się na przyciskach paska narzędzi lub menu aplikacji.). W aspekcie interfejsu, ZWCAD+ pozostawia w tyle AutoCAD dzięki funkcji zwanej SmartMouse: tu aktywację polecenia powoduje przytrzymanie prawego przycisku myszki i narysowanie kursorem odpowiedniej litery alfabetu (lub przemieszczenie kursora w konkretnym kierunku). Przykładowo, gdy narysujemy myszką literę E, uruchamiamy polecenie Erase (Usuń), a przemieszczając kursor w lewo, włączamy komendę Copy (Kopiuj). Najlepsze jednak jest to, że korzystając z funkcji SmartMouseConfig, możemy dowolnie dostosować każdy ruch".

W dalszej części recenzji Ralph omawia zgodność ZWCAD+ z rysunkami wykonanymi w AutoCAD, opierając się na posiadanym doświadczeniu konsultingowym, w ramach którego przetestował już wiele programów CAD. Sprawdził, jak ZWCAD+ poradzi sobie ze szczególnie problematycznymi plikami rysunków. Wyniki przeszły wszelkie oczekiwania - ZWCAD+ wyświetlał prawidłowo wszystkie pliki testowe. Wielu użytkowników CAD zastanawia sie zapewne, jaki będzie efekt próby zaimportowania z AutoCAD rysunku zawierającego obiekty nieobsługiwane przez ZWCAD+. Ralph sprawdził to na ograniczeniach i chmurach punktów. Okazało się, że "ZWCAD+ wyświetla je poprawnie, przy czym w palecie Properties (Właściwości) figurują one jako ‘proxy entity’ (‘obiekt proxy’)”. Oznacza to, że możliwa jest prosta edycja tych obiektów, ich przemieszczanie i usuwanie, zmiana koloru lub warstwy oraz drukowanie - tak jak obiektów proxy; niemożliwa jest jednak ich edycja przy pomocy poleceń właściwych dla chmur punktów".

W podsumowaniu recenzji Grabowski zwrócił uwagę na opłacalność programu ZWCAD+: "AutoCAD kosztuje 4 000 USD, a cena ZWCAD+ Pro, w zależności od kraju, wynosi około 1 000 USD. ZWCAD+ stanowi wydatek czterokrotnie mniejszy niż AutoCAD - oznacza to, że twoje studio może pracować na czterokrotnie większej liczbie stacji roboczych, co jest bardzo opłacalne”.

W swojej recenzji Ralph Grabowski przywołuje więcej przykładów i funkcji oraz omawia różnice pomiędzy programem AutoCAD 2013 a ZWCAD+ 2012. Cała recenzja dostępna jest pod adresem: http://www.zwsoft.com/zwcad+_expert_reviews/index_pr1en.

Informacje o ZWCAD+

ZWCAD+ (http://www.zwsoft.com/zwcad+pr1en/) to wysoce wydajne oprogramowanie CAD, kompatybilne z formatem DWG, opracowane przez ZWCAD Design Co. Ltd., spółkę całkowicie zależną ZWSOFT.

KONTAKT:

Usługi Informatyczne "SZANSA"

tel. (33) 307 0195

e-maill: biuro@zwcad.pl

www.zwcad.pl

Źródło informacji: Business Wire

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym, został sporządzony wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

Data publikacji 05.11.2012, 03:00
Źródło informacji PAP