Mavenir Systems zapewnia MetroPCS obsługę usług Rich Communication

06.11.2012, 13:01aktualizacja: 06.11.2012, 13:01

MetroPCS jest pierwszym usługodawcą telefonii komórkowej 4G LTE wykorzystującym platformę VoLTE

RICHARDSON, Texas, 6 listopada 2012 r. /PRNewswire/ - Mavenir Systems, wiodąca firma innowacyjna zajmująca się rozwiązaniami infrastruktury telefonii komórkowej dla operatorów 4G LTE, ogłosiła dzisiaj, że zapewni MetroPCS serwery aplikacji w celu wsparcia pierwszego na świecie, komercyjnego wprowadzenia usług Rich Communication (Rich Communication Services - RCS) w sieci 4G LTE opierając się na standardzie GSMA 5.0.

Rozwiązanie Mavenir VoLTE, które zostało komercyjnie wprowadzone wcześniej tego roku przez MetroPCS, to platforma, która pozwala MetroPCS wykorzystać inwestycje w sieć 4G LTE oraz błyskawicznie zaoferować klientom zróżnicowane usługi o zupełnie nowej jakości.

Pod marką joyn(TM) należącą do GSMA, platforma RCS MetroPCS wykorzystuje rdzeń IMS i serwery aplikacji firmy Mavenir i ma za zadanie zapewnić użytkownikom doświadczenie wybiegające poza komunikację tekstową i głosową, która w zunifikowany i intuicyjny sposób wzbogaci usługi takie jak komunikatory grupowe, chaty lub rozmowy i wideo rozmowy poprzez WiFi, jak również umożliwi uproszczone udostępnianie danych. Obecnie, joyn w wydaniu MetroPCS jest dostępne na Samsungu Galaxy Attain(TM) 4G.

"Przejście na sieci typu all-IP to prawdziwa podróż dla operatorów telefonii komórkowych, która ułatwia operatorom myślącym przyszłościowo, takim jak MetroPCS, szybkie wprowadzenie nowych usług - powiedział Pardeep Kohli, prezes i dyrektor naczelny Mavenir Systems. - Mavenir pozostaje w ścisłej współpracy z MetroPCS i innymi głównymi operatorami w celu przekształcenia usług sieciowych i wspierania wizji, w której użytkownicy otrzymują usługi komunikacji IP o wysokiej jakości".

Zestaw serwerów aplikacji RCS 5.0 firmy Mavenir, zawierający serwery typu Presence, Content i Rich Messaging bazuje ma platformie konwergencji mOne(R) zaprojektowanej do uproszczenia przekształceń sieci operatorów.

Informacje o firmie Mavenir Systems

Mavenir dostarcza operatorom bezprzewodowym na całym świecie rozwiązania komunikacji głosowej, tekstowej i wideo, opierające się na platformie konwergencji mOne(R). Udoskonalone rozwiązania IMS i rozwiązania w chmurze firmy Mavenir umożliwiają przekształcenie sieci legacy core poprzez nowo oferowane usług, takie jak VoLTE oraz RCS, a poprzez dostarczenie niepowtarzalnych i innowacyjnych rozwiązań pozwalają zmierzyć się z wyzwaniem jakim jest migracja abonentów i usług do standardu 4G. Usługi te zostaną udostępnione dla klientów na rynku amerykańskim i europejskim. http://www.mavenir.com

Źródło: Mavenir Systems

Kontakt prasowy:

USA:

Samantha Grant/Valerie Christopherson

Global Results Communications (GRC)

tel. +1-949-608-0276

e-mail: Mavenir@globalresultspr.com