Zdrowie i styl życia

Mark Dybul został mianowany przez Global Fund na dyrektora wykonawczego

16.11.2012, 13:31aktualizacja: 16.11.2012, 13:31

Mark Dybul jest powszechnie szanowany, jako doświadczony administrator i lider w dziedzinie ochrony zdrowia na świecie.

GENEWA, 15 listopada 2012 r. /PRNewswire/ - Zarząd Światowego Funduszu na rzecz Walki z AIDS, Gruźlicą i Malarią (Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) mianował dziś na dyrektora wykonawczego i ambasadora Marka R. Dybula, byłego globalnego koordynatora USA ds. AIDS.

Mark Dybul cieszy się powszechnym uznaniem, jako lider i wizjoner w dziedzinie globalnego zdrowia, w związku z pomocą w utworzeniu, a następnie pokierowaniem prezydenckiego programu zapobiegania AIDS, znanego jako PEPFAR. Program ten okazał się niezwykle skuteczny w zapewnieniu pomocy pacjentom i powstrzymaniu zakażeń wirusem HIV w skali ogólnoświatowej. Po ukończeniu studiów medycznych i uzyskaniu specjalizacji z immunologii, Dybul został ekspertem ds. AIDS w ramach swojej pracy, jako lekarz, naukowiec i strategicznie myślący administrator.

"Mark Dybul to prawdziwy lider, dzięki któremu Global Fund wejdzie na kolejny poziom rozwoju - powiedział Simon Bland, przewodniczący Zarządu Global Fund. - Prezentuje on realną wizję sposobu, w jaki możemy zrealizować nasze plany dotyczące zdrowia w wymiarze globalnym. To pełen zaangażowania i energii, skupiony na swoim celu człowiek".

Obecnie dr Dybul pomaga w zarządzaniu globalnym programem ds. prawa zdrowotnego w Instytucie Krajowego i Międzynarodowego Prawa Zdrowotnego im. O'Neilla na Uniwersytecie Georgetown (Global Health Law Program at the O'Neill Institute for National and Global Health Law at Georgetown University), gdzie pracuje również jako badacz o wybitnych osiągnięciach naukowych.

"Mark Dybul to dynamiczny i skuteczny lider - powiedział Mphu Ramatlapeng, były minister zdrowia Lesotho i wiceprzewodniczący Zarządu Global Fund. - Oferuje nam cenną wiedzę, strategiczne wizje oraz poświęcenie w pracy z naszymi partnerami".

Dr Dybul jest zapewne znany przede wszystkim z roli, jaką odegrał w tworzeniu, a następnie pokierowaniu PEPFAR, czyli największą globalną inicjatywą na rzecz zdrowia, powołaną z myślą o konkretnej chorobie. Inicjatywa ta przyczyniła się do powstrzymania wzrostu zachorowań na AIDS poprzez obniżenie liczby infekcji w wielu krajach.

Pracując, jako szeregowy lekarz w Narodowym Instytucie Alergii i Chorób Zakaźnych w Waszyngtonie D.C., Mark Dybul dołączył do zespołu, dzięki któremu powstał PEPFAR. W 2004 r. przeszedł do PEPFAR na stałe, obejmując stanowisko zastępcy naczelnego lekarza. W drodze awansu, wkrótce został asystentem, a następnie zastępcą globalnego koordynatora USA ds. AIDS. W roku 2006 wyznaczono go na dyrektora organizacji, jako globalnego koordynatora USA ds. AIDS, czyli na stanowisko odpowiadające asystentowi sekretarza stanu w amerykańskim Departamencie Stanu. Pełnił tę funkcję do 2009 roku.

Dr Dybul posiada obszerną wiedzę na temat realizacji programów służących leczeniu i zapobieganiu AIDS, gruźlicy i malarii w krajach rozwijających się, w szczególności w Afryce, jak również ma doświadczenie w pracy z organami odpowiedzialnymi za zdrowie na wielu poziomach.

Ponadto Mark Dybul pełni obecnie funkcję członka zarządu w radach nadzorczych i doradczych wielu organizacji prozdrowotnych, takich jak: Nigdy Więcej Malarii (Malaria No More), Fundacja Pediatryczna ds. AIDS im. Elizabeth Glaser (Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation), Fundacja Dziecięcy Fundusz Inwestycyjny (Children's Investment Fund Foundation) oraz Globalna Koalicja Biznesu na rzecz Zdrowia (Global Business Coalition for Health).

Poza tytułem lekarza uzyskanym na Wydziale Medycyny na Uniwersytecie Georgetown, dr Dybul otrzymał doktoraty honoris causa w Georgetown oraz na Uniwersytecie San Francisco.

Źródło: The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria

KONTAKT:

Andrew Hurst

manager ds. kontaktów z mediami

tel. kom. +41-79-561-6807

e-mail: Andrew.hurst@theglobalfund.org