Zdrowie i styl życia

Noclegi w hotelach: (nie)odpowiedni stosunek jakości oferowanych usług do ceny

21.11.2012, 13:10aktualizacja: 21.11.2012, 13:10

Norymberga, 21 listopada 2012 r. - W którym z miast gościom hotelowym oferuje się w danej cenie najwięcej, a w którym najmniej? hotel.info (www.hotel.info), darmowy serwis rezerwacji hotelowych online, posiadający w swej bazie ponad 210 000 hoteli na całym świecie, przeanalizował opinie ponad pięciu milionów klientów, którzy dokonali rezerwacji, pod kątem stosunku jakości oferowanych usług do ceny.

Hotelarze z Krakowa zajęli pierwsze miejsce w zestawieniu pięciu największych polskich miast, porównanych pod kątem stosunku jakości do ceny. Klienci, którzy dokonali rezerwacji, przyznali temu drugiemu co do wielkości miastu w Polsce 7,85 punktu - Kraków zajął tym samym 1. miejsce w krajowym rankingu. 2. miejsce zajęła stolica Warszawa, która uzyskała 7,84 punktu. Łódź, trzecie co do wielkości miasto w Polsce, otrzymało ocenę 7,81 i uplasowało się na 3. miejscu. Trochę mniej zadowoleni ze stosunku jakości do ceny hoteli byli goście we Wrocławiu. To położone nad Odrą miasto zdobyło 7,56 punktu i zajęło 4. miejsce. Ranking zamyka Poznań z wynikiem 7,42 punktu.

Złote miasto, Praga, oferuje oprócz cudownych zabytków i kulturowej różnorodności, również najlepszy stosunek jakości do ceny wśród międzynarodowych metropolii. Z wynikiem 7,98 punktu czeska stolica jest zwycięzcą w międzynarodowym rankingu, w którym czołowe miejsca zajęły głównie miasta z Europy Wschodniej. Wyniki były nieco zaskakujące. Zgodnie z głosami klientów, którzy dokonali rezerwacji, Lizbona, stolica Portugalii, zdobyła 7,95 punktu i uplasowała się na 2. miejscu. Warszawa zajęła w międzynarodowym rankingu dobre 5. miejsce, uzyskując wynik 7,84 punktu.

Podczas gdy fińskie Helsinki zajęły jeszcze 19. miejsce z wynikiem 7,14 punktu, goście w pozostałych stolicach Skandynawii byli mniej zadowoleni z tego, co zaoferowały im hotele za zapłaconą kwotę.

Pełną informację prasową znajduje się na stronie: http://www.hotel.info/Press/Article?item=1803&lng=PL.

KONTAKT:

Hugo-Junkers-Straße 15-17