Zdrowie i styl życia

Światowej sławy naukowiec, dr Rongxiang Xu, wypowiedział się publicznie na temat stanowiska Zgromadzenia Noblowskiego mówiącego, iż nigdy o nim nie słyszano

12.12.2012, 12:30aktualizacja: 12.12.2012, 12:30

W dniu 4 grudnia br. dr Xu złożył przeciwko Zgromadzeniu pozew, co zdaje się być precedensową sytuacją w historii Akademii Szwedzkiej przyznającej nagrodę Nobla.

LOS ANGELES, 11 grudnia 2012 r. /PRNewswire/ - Dr Rongxiang Xu, twórca medycyny regeneracyjnej ludzkiego ciała i cieszący się uznaniem naukowiec z dziedziny medycyny i nauk biologicznych, skomentował początkową wypowiedź Zgromadzenia Noblowskiego Instytutu Karolińskiego w Sztokholmie, dotyczącą złożenia przez niego w zeszłym tygodniu pozwu przeciwko Akademii o zniesławienie i nieuczciwą konkurencję.

Zgromadzenie Noblowskie umieściło na swojej stronie internetowej: http://www.nobelprizemedicine.org/?p=3226 oświadczenie, w którym zasugerowano, że nazwisko dr. Xu, twórcy medycyny regeneracyjnej ludzkiego ciała i cieszącego się uznaniem naukowca z dziedziny medycyny i nauk biologicznych, nie było znane jego członkom. Trudno pojąć nieświadomość Zgromadzenia Noblowskiego, zważywszy, że dr Xu posiada ogromne osiągnięcia w dziedzinie badań regeneracyjnych "in situ" i znany jest na całym świecie jako pionier w zakresie medycyny regeneracyjnej.

Co więcej, w 2003 r. dr Xu udzielił serii wywiadów na wyłączność Szwedzkiemu Ministerstwu Edukacji i Nauki oraz krajowej szwedzkiej stacji telewizyjnej SVT, wypowiadając się na temat badań w zakresie medycyny regeneracyjnej ludzkiego ciała. Mało prawdopodobne jest także, że Zgromadzenie Noblowskie nie zweryfikowało patentów amerykańskich przed publikacją oświadczeń odnośnie przyznania Nagród Nobla.

Dr Xu oświadczył: "Nie interesuje mnie, kto zdobył nagrodę Nobla ani nie deprecjonuję jej wartości. Martwi mnie stanowisko Zgromadzenia Noblowskiego. Liczę na wyjaśnienia odnośnie kwestii ‘uzyskiwania komórek pluripotentnych w procesie przeprogramowywania’, gdyż została ona błędnie ujęta, stwarzając zagrożenie dla bezpieczeństwa życia ludzkiego. Ufam, że Zgromadzenie Noblowskie będzie w stanie wyjaśnić, co oznacza 'pluripotencja' i czy jest ona w pełni zgodna z naturą życia ludzkiego, czy też raczej chodzi o pluripotencję ludzkich komórek rakowych".

Powód, dr Xu, jest reprezentowany przez Ardent Law Group z siedzibą w Kalifornii (nr sprawy: 30-2012-00615804).

Źródło: mebo-international.com

KONTAKT: