Zdrowie i styl życia

Odpisując 1% podatku, możesz uratować życie lub zdrowie dziecka

05.02.2013, 09:55aktualizacja: 05.02.2013, 09:55

Rozpoczął się kolejny okres rozliczeniowy z Urzędem Skarbowym. Polacy coraz chętniej dokonują odpisów 1% podatku, jednak robi to nadal tylko ok. 44% rodaków. 1% podatku przekazany podopiecznym Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" może się przyczynić do uratowania życia dziecka, poprawy jego zdrowia lub sprawności.

1% wsparciem dla chorujących dzieci

W ubiegłym roku Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" zebrała aż 108 mln złotych. Tak duża kwota jest przede wszystkim zasługą rodziców i opiekunów podopiecznych. Pozyskane w ten sposób pieniądze są częstokroć najważniejszym źródłem finansowania operacji, leczenia, zabiegów rehabilitacyjnych czy zakupu lekarstw.

Komu pomagamy

Otaczamy opieką już 19 500 dzieci, ponad 15 000 jest spoza województwa mazowieckiego. Wśród podopiecznych Fundacji znajdują się dzieci z porażeniem mózgowym, autyzmem, wadami genetycznymi, chorobami nowotworowymi i innymi schorzeniami, w tym bardzo rzadkimi, których leczenie nie jest dofinansowane przez NFZ. Lekarstwa i skuteczne terapie są w takim wypadku wyjątkowo drogie, to koszt kilku lub nawet kilkunastu tys. zł miesięcznie.

I Ty możesz pomóc

Zwracamy się z prośbą o podarowanie 1% podatku. Ta forma pomocy nie uszczupla niczyjego portfela, to podatnik decyduje, komu i na jaki cel przekaże część swojego podatku. Każdy może pomóc w dwojaki sposób - wspierając konkretne dziecko lub realizację celów statutowych Fundacji.

1% podatku można przekazać konkretnemu dziecku. Każdy podopieczny w naszej Fundacji ma swój numer ewidencyjny i subkonto, na które trafiają środki finansowe z przeznaczeniem na jego leczenie i rehabilitację. Podopiecznych można wyszukać na stronie Fundacji po różnych kryteriach, m.in. schorzeniu lub województwie, w którym mieszka (http://www.dzieciom.pl).

Można także przekazać 1% podatku na cele statutowe Fundacji - w ten sposób finansujemy poszerzenie działalności bezpłatnego Ośrodka Rehabilitacyjnego AMICUS, dostępnego dla podopiecznych Fundacji z całego kraju.

Jak przekazać 1% Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"?

Wypełniając PIT, wpisz KRS: 0000037904. Jeżeli chcesz 1% podatku podarować konkretnemu dziecku, w rubryce "informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%" podaj jego numer ewidencyjny, nazwisko i imię. Za wszystkie wpłaty z góry dziękujemy!

Plik graficzny dostępny pod adresem: http://zlecone.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_siz.pap.pl&_PageID=4&_hrefZdj=20130204_988315481_Fundacja_Dzieciom_Zdazyc_z_Pomoca.jpg&_CheckSum=1087985270

KONTAKT:

Monika Sadowa

Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

ul. Łomiańska 5

tel. (22) 486 96 42 wew. 1

tel. kom. +48 882 174 171

e-mail: m.sadowa@dzieciom.pl

www.dzieciom.pl

Źródło informacji: Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

Data publikacji 05.02.2013, 09:55
Źródło informacji PAP