Spółka Tauerngasleitung GmbH rozpoczyna przetarg na sprzedaż udziałów

02.04.2013, 12:00aktualizacja: 02.04.2013, 12:00

W związku z zakrojonymi na szeroką skalę zmianami w europejskim sektorze gazowym i w jego ramach prawnych, spółka Tauerngasleitung GmbH zobowiązana jest do zmiany swojej struktury własnościowej. Jak już wcześniej ogłoszono, z dniem 2 kwietnia br. zainteresowane podmioty zyskają możliwość inwestowania w projekty znajdujące się obecnie na końcowych etapach planowania, jak również w samą spółkę.

Nowi udziałowcy wybrani zostaną w drodze procedury przetargowej, która rozpocznie się 2 kwietnia br. Na stronie internetowej Tauerngasleitung GmbH (http://www.tauerngasleitung.at), w dziale "Procedura przetargowa - rozszerzenie struktury udziałów", potencjalni inwestorzy znajdą wszystkie informacje na temat tejże procedury, a także dokumentację przetargową, w tym specyfikację warunków uczestnictwa.

Tauerngasleitung GmbH to spółka joint venture odpowiedzialna za planowanie i realizację wszelkiego rodzaju działań przygotowawczych wymaganych do budowy i eksploatacji Tauerngasleitung, czyli 290-kilometrowego gazociągu wysokiego ciśnienia biegnącego przez Alpy Austriackie. Tauerngasleitung podłączony zostanie do niemieckich i włoskich sieci rurociągów. Udziałowcy spółki Tauerngasleitung GmbH to: E.ON Ruhrgas AG, Energie AG Oberoesterreich, Salzburg AG, Rohoel-Aufsuchungs AG (RAG), KELAG oraz TIGAS.

KONTAKT:

TGL-Medienkoordination