UPS przejmuje CEMELOG - węgierską firmę zajmującą się logistyką w branży medycznej

25.04.2013, 19:09aktualizacja: 25.04.2013, 19:09

Przejęcie rozszerza ciągle rosnący zasięg firmy UPS w zakresie branży medycznej na świecie i w Europie.

ATLANTA, BUDAPESZT, Węgry - (BUSINESS WIRE) - Firma UPS (NYSE: UPS) ogłosiła dzisiaj, że w ramach swojej bieżącej strategii dotyczącej rozwoju oraz inwestycji na szczeblu światowym, nabędzie CEMELOG Zrt - logistyczną firmę farmaceutyczną z siedzibą na Węgrzech. Przejęcie przyczyni się do dalszego wzmocnienia zasięgu firmy UPS w branży medycznej oraz potencjału na rynku europejskim, umożliwiając kompleksowe, kompatybilne usługi klientom przemysłu farmaceutycznego, urządzeń biotechnologicznych i medycznych na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej, które ostatnimi czasy zyskują na znaczeniu.

Firma UPS przewiduje zakończenie transakcji w drugim kwartale 2013 r. z uwzględnieniem powszechnie przyjętych warunków zamknięcia transakcji. Zgodnie z polityką firmy, warunki umowy nie zostaną ujawnione.

Przez ostatnie czternaście lat firma CEMELOG, z siedzibą w okolicach Budapesztu, oferowała klientom z całej Europy Środkowo-Wschodniej indywidualnie dopasowywane rozwiązania logistyczne dla służby zdrowia. Posiadając silną sieć regionalną, zaawansowane systemy zarządzania magazynami, kompleksowe usługi zapewniania jakości oraz doświadczoną kadrę pracowniczą, firma pomaga swoim klientom z branży medycznej zwiększać wydajność łańcucha dostaw, spełniać wymogi prawne oraz dostarczać produkty w sposób niezawodny i bezpieczny. Do klientów firmy CEMELOG zaliczyć można niektóre z najbardziej uznawanych na świecie marek z branży opieki zdrowotnej.

"Przejęcie to jest kontynuacją bieżącej strategii rozwoju przyjętej przez nasze jednostki organizacyjne i umożliwia nam stworzenie innowacyjnych rozwiązań dla klientów wykorzystujących globalną sieć UPS - powiedział Scott Davis, prezes i dyrektor generalny UPS. - Umożliwi nam to wyjście naprzeciw potrzebom firm z branży medycznej działających w strategicznych miejscach na mapie świata i dążących do regionalizacji operacji logistycznych celem zwiększenia wydajności".

"Jest to wielki krok naprzód dla naszej firmy - powiedziała Eva Magyari, dyrektor generalny CEMELOG. - Sprzedaż leży w najlepszym interesie naszych pracowników i klientów, gdyż umożliwia nam dołączenie do wiodącej marki i globalnego lidera w logistyce dla branży medycznej".

Dzięki przejęciu, obecna europejska sieć UPS zyska trzy dodatkowe obiekty o powierzchni 255 tys. stóp kwadratowych (24 tys. metrów kwadratowych) stanowiące przestrzeń dystrybucyjną dla branży medycznej. Wiadomość o przejęciu poprzedzona została otwarciem w Azji (w październiku 2012 r.) trzech nowych obiektów przeznaczonych dla branży medycznej oraz rozbudową pięciu obiektów w Ameryce Północnej na początku 2013 roku. Obecnie firma UPS dysponuje w 41 dedykowanych obiektach na całym świecie powierzchnią wielkości 6,4 mln stóp kwadratowych (ok. 595 tys. metrów kwadratowych) dla branży medycznej.

Firma UBS jako doradca finansowy UPS

UPS oferuje korzyści firmom z branży medycznej poprzez swoją szeroką ofertę usług transportu ładunków specjalistycznych i drobnych oraz dystrybucji usług. Zakres usług UPS dla branży medycznej obejmuje m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury, przestrzeganie przepisów obowiązujących w danej lokalizacji geograficznej, nadzór i bezpieczeństwo, przygotowanie kompletu części potrzebnych do realizacji zamówienia (kitting) oraz znakowanie, a także zarządzanie zleceniami i kontrolę należności. Dostęp do usług we wszystkich lokalizacjach jest możliwy dzięki jednej globalnej platformie informatycznej służącej zarządzaniu zleceniami. UPS pomaga producentom z branży medycznej spełniać rygorystyczne i często skomplikowane wymogi prawne, a także zapewnia elastyczność dla zmieniającego się środowiska biznesowego i rzetelnie obsługuje zwiększającą się na całym świecie bazę klientów.

Więcej informacji o możliwościach dostępnych w ramach szerokiej oferty logistycznej UPS dla branży medycznej znajduje się na stronie: http://www.ups.com/healthcare.

UPS (NYSE:UPS) jest światowym liderem w zakresie logistyki. Firma oferuje szeroki wachlarz rozwiązań, takich jak transport paczek oraz ładunków, ułatwienie handlu międzynarodowego oraz zastosowanie zaawansowanej technologii zwiększającej wydajność w świecie biznesu. Firma UPS, z siedzibą w Atlancie, obsługuje ponad 220 państw i terytoriów na całym świecie. Informacje o firmie można znaleźć na stronie http://www.UPS.com, a blog firmowy znajduje się pod adresem http://www.blog.ups.com. Aby bezpośrednio otrzymywać informacje o UPS należy wejść na stronę: http://www.pressroom.ups.com.

Galeria zdjęć/multimediów dostępna na stronie: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130425005207/en/

KONTAKT:

UPS Corporate Public Relations