Konferencja jQuery Europe: Spotkanie czołowych międzynarodowych programistów w Wiedniu

25.02.2013, 15:36aktualizacja: 25.02.2013, 15:36

Kierunek: rozwiązania hybrydowe, interaktywne, przenośne i bezpieczne - duża frekwencja na konferencji specjalistów dotyczącej innowacji w zakresie IT - Meran, prezes zarządu Gentics: "Wiedeń - centrum innowacji w IT"

Wiedeń - Viennese Palais Liechtenstein było miejscem spotkania społeczności IT. W dniach 22 - 23 lutego przyciągnęło ono ponad 300 specjalistów w zakresie sieci internetowej i programistów z całego świata, którzy pracują z JavaScript and jQuery. Czołowi specjaliści oraz pionierzy w zakresie stron WWW przyjechali z całego świata na pierwszą wiedeńską konferencję jQuery, aby omówić nowe trendy w rozwoju sieci internetowej, aplikacji i telewizji hybrydowej. Podczas tego weekendu ponad 300-letni były pałac został przeobrażony w centrum informatyczne. Wiodącym tematem w ciągu tych dwóch dni było "zabezpieczanie sieci internetowej dla jej użytkowników".

Specjaliści z branży IT na wyciągnięcie ręki

Mike West, specjalista ds. bezpieczeństwa w Google, wyjaśnił w swojej prezentacji, że "nie da się wygrać wyścigu przeciwko hakerom - jest ich wielu i prawdopodobnie są tak samo zainteresowani kradzieżą waszych danych, jak wy ich ochroną. Wystarczy jeden błąd żeby narazić witrynę internetową na ich atak. Biorąc pod uwagę, że przeglądarki są coraz częściej zarządzane w sposób logiczny, jest to ważniejsze niż kiedykolwiek, aby chronić ten element aplikacji. Polityka bezpieczeństwa treści (ang. Content Security Policy) jest ważnym krokiem w tym kierunku i jest już wspierana przez przeglądarki Chrome i Firefox".

Programista Patrick Lauke, jeden z czołowych prelegentów na konferencji, skupił się na temacie telewizji hybrydowej (ang. Smart TV), rozwoju aplikacji dla telewizji hybrydowej oraz treści internetowych dla przeglądarek telewizyjnych: "Programując aplikacje telewizyjne należy wziąć pod uwagę fakt, że sprzęt z którym mamy do czynienia jest dopiero we wstępnej fazie rozwoju (wolne procesory, ograniczona pamięć) i wymaga dość konserwatywnego kodowania. Pomimo że odbiorniki telewizyjne są stale unowocześniane, nie ma pewności czy będziemy świadkami przewidywanego wzrostu aplikacji telewizyjnych w niedalekiej przyszłości".

Christian Heilmann, programista Mozilla oraz autor języka JavaScript, poświęcił swoją prezentację wyzwaniom związanym z tzw. błyskawiczną innowacyjnością (tzw. out-of-the-box): "Żyjemy w czasach zmian. Sieć, którą znamy zmienia się nie tylko pod względem technologii i wymagań, lecz także zmieniają się także upodobania użytkowników. Przede wszystkim coraz więcej ludzi ma styczność z siecią na urządzeniach przenośnych i tabletach, co stwarza nam jako programistom nowe wyzwania".

Haymo Meran, główny specjalista techniczny Gentics Software, będący gospodarzem i moderatorem konferencji, nie ukrywał zadowolenia z przyjęcia konferencji: "Ogromna frekwencja na naszej konferencji poświęconej rozwojowi sieci ukazuje potrzebę istnienia takiego wydarzenia w Austrii. Osoby zaangażowane w projektowanie stron oraz ich środowisko docenia możliwość wymiany doświadczeń i rozmowy odnośnie innowacyjności w ramach wspólnych platform. Moim marzeniem jest ujrzeć Wiedeń, jako nowy środkowoeuropejski hot spot dla innowacyjnych rozwiązań z branży IT. Wiedeńska konferencja jQuery to dobry punkt wyjścia i krok w tym kierunku".

Wymiana techniczna na każdym szczeblu

Wielu projektantów stron WWW, entuzjastów z branży IT oraz kierownictwo wydziałów ds. rozwoju wiodących austriackich spółek pojawiło się na konferencji, aby wziąć udział w dyskusjach i odwiedzić główne stoisko sponsorskie Microsoftu. Neutral, karriere.at oraz Full Stack także zaprosiły 300 gości do wymiany know-how. Poza prywatnymi rozmowami w trakcie przerw na kawę oraz lunchu, dyskusje toczyły się także na multimedialnych platformach społecznościowych, takich jak Twitter (https://twitter.com/jqueryeurope), a najciekawsze wydarzenia były tam na bieżąco umieszczane i omawiane przez uczestników konferencji.

jQuery

jQuery to biblioteka JavaScript kompatybilna z wieloma przeglądarkami internetowymi, zaprojektowana tak, aby uprościć tworzenie skryptów po stronie klienta. To darmowe oprogramowanie z otwartym dostępem do kodu źródłowego, stworzone z myślą o umożliwieniu tworzenia wydajnych i dynamicznych stron oraz aplikacji internetowych (http://trends.builtwith.com/javascript).

Działająca na ponad 55% z 10 000 najpopularniejszych stron, jQuery jest obecnie najczęściej używaną biblioteką JavaScript (http://trends.builtwith.com/javascript/jQuery).

Gentics Software

Powstała w 2000 r. firma Gentics Software GmbH wyrosła na wiodącego, austriackiego producenta rozwiązań z zakresu zarządzania treścią oraz portali internetowych. Od roku 2013 Gentics jest w 100% spółką zależną austriackiej agencji prasowej - APA Group – i współpracuje z ponad 30 certyfikowanymi partnerami. 35 pracowników firmy opracowuje oprogramowanie i rozwiązania dla światowych liderów, takich jak: T-Mobile, Swarovski, Orange, Telekom Austria. Gentics jest zwycięzcą wielu plebiscytów (otrzymała m.in. nagrodę Web Idol 2010 na konferencji J. Boye, Nagrodę Waltera Nettiga, Złotą Strzałę oraz nagrodę dla jednej z wiodących spółek austriackich - Austria's Leading Companies).

Zdjęcia: http://www.apa-fotoservice.at/galerie/3891

Zdjęcia: http://www.apa-fotoservice.at/galerie/3894