Zdrowie i styl życia

Firma Nonin Medical wybrana na wyłącznego dostawcę systemów do oksymetrii mózgowo-tkankowej dla wiodących polskich szpitali dziecięcych

01.03.2013, 14:10aktualizacja: 01.03.2013, 14:10

Opracowany przez firmę zaawansowany system do oksymetrii mózgowo-tkankowej EQUANOX(TM) wybrany spośród innych tego typu systemów z uwagi na dokładność i łatwość użycia.

MINNEAPOLIS, 28 lutego 2013 r. /PRNewswire/ - Firma Nonin Medical Inc., twórca pulsoksymetrów palcowych oraz lider branży nieinwazyjnego monitoringu medycznego, ogłosiła dzisiaj, że jej zaawansowany system do oksymetrii mózgowo-tkankowej EQUANOX(TM) został wybrany przez pięć uniwersyteckich szpitali dziecięcych z Polski:

- SP SK nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach;

- Szpital Uniwersytecki w Krakowie;

- Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie;

- Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 4 im. Marii Konopnickiej w Łodzi;

- Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130228/CG68661)

EQUANOX to urządzenie monitorujące oparte na technologii spektroskopii bliskiej podczerwieni (NIRS), które w nieinwazyjny i ciągły sposób nadzoruje nasycenie tlenem mózgu i innych tkanek. Urządzenie to pozwala klinicystom szybko podejmować działania na rzecz odwrócenia szkodliwego niedotlenienia tkanek, zanim nastąpi stan krytyczny.

"Cieszymy się, że przedstawiciele polskiej służby zdrowia stawiają na dokładność i łatwość użycia, wybierając system do oksymetrii mózgowej i tkankowej dla szpitali dziecięcych - powiedział Kevin McGowan, wiceprezes ds. sprzedaży w Nonin Medical. - Systemy do oksymetrii mózgowej i tkankowej starszej generacji wymagają podania wieku i wagi pacjenta, aby wyrównać różnice charakterystyczne dla tkanki mózgowej u dzieci. System EQUANOX nie wymaga takich danych, a to wszystko dzięki algorytmowi Dynamic Compensation(TM), który automatycznie uwzględnia stałe zmiany w rozwijającej się tkance mózgowej noworodków i pacjentów dziecięcych. Dzięki architekturze opartej na podwójnych emiterach i czujnikach, zapewniającej niezwykle dokładne pomiary, system EQUANOX wydaje się oczywistym wyborem".

Zakup systemów do oksymetrii mózgowej i tkankowej EQUANOX(TM) firmy Nonin był możliwy w Polsce dzięki Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy - jednej z największych polskich pozarządowych organizacji charytatywnych. Każdego roku WOŚP spotyka się z kierownictwem szpitali w celu ustalenia najpilniejszych potrzeb związanych z oprzyrządowaniem medycznym. Systemy do oksymetrii mózgowej i tkankowej uznano w Polsce za potrzebę kluczową z uwagi na zastosowaną w nich technologię, która umożliwia klinicystom podejmować działania na wypadek zbyt niskiego poziomu tlenu w mózgu i zapobiec poważnym powikłaniom. Misją WOŚP jest ochrona zdrowia i życia dzieci poprzez dostarczanie odpowiedniego sprzętu medycznego do szpitali publicznych. Od 1993 r. WOŚP zebrał w Polsce ponad 100 milionów dolarów na zakup tego typu sprzętu.

Zaawansowany system EQUANOX wykorzystuje sensory noworodkowe i pediatryczne 8004CB i 8004CB-NA (nieprzylegający) do dokładnego monitorowania poziomu tlenu w mózgu oraz innych obszarach ciała. Największymi zaletami systemu EQUANOX w porównaniu z systemami starszej generacji są:

- monitoring mózgowy i tkankowy - do czterech kanałów danych wyświetlanych na jednym ekranie w celu monitorowania nasycenia tlenem mózgu i innych tkanek ciała, w tym nerek i wątroby;

- opatentowane podwójne emitery i czujniki dwóch promieni świetlnych z dokładnością czterech długości fali - pierwszy i jedyny taki przyrząd oparty na architekturze emisji i detekcji wykorzystującej dwa promienie świetlne; urządzenie w wyjątkowy precyzyjny sposób analizuje korę mózgową i eliminuje artefakty powierzchniowe mogące wpływać na dokładność pomiaru (1);

- absolutna dokładność - zapewnia dokładny pomiar nasycenia tkanki w danym momencie, a nie tylko względną lub kierunkową dokładność zmian;

- zgodność i niezawodność - natychmiastowa i pewna reakcja na zmiany, pozbawiona niestabilności sygnałowej oraz zakłóceń elektrycznych i świetlnych pochodzących z otoczenia;

- przenośność i łączność - lekkość, wytrzymały monitor, długi czas pracy na bateriach na potrzeby stałego monitoringu pacjenta podczas transportu do szpitala; interfejsy współpracujące z wieloma systemami zarządzania danymi.

Aby uzyskać więcej informacji na temat urządzenia oraz uzgodnić termin jego przetestowania, należy wejść na stronę: http://www.noninequanox.com.

Nonin Medical, lider branży monitoringu medycznego

Firma Nonin Medical Inc. opracowała pulsoksymetr palcowy oraz projektuje i wytwarza nieinwazyjne medyczne rozwiązania monitorujące, spełniające potrzeby - zarówno obecne, jak i przyszłe - klientów. Firma, z siedzibą w Minneapolis w stanie Minnesota, oferuje pulsoksymetry i oksymetry do zastosowań regionalnych, kapnografy, czujniki oraz oprogramowanie dla specjalistów i klientów służby zdrowia z ponad 125 krajów. Firma posiada ponad stu partnerów OEM na całym świecie. Więcej informacji można uzyskać na stronie: nonin.com.

(1) Davie SN, Grocott HP. Impact of Extracranial Contamination on Regional Cerebral Oxygen Saturation: A Comparison of Three Cerebral Oximetry Technologies. Anesthesiology. 2012; 116(4):1-7.

Źródło: Nonin Medical, Inc.

KONTAKT:

Melanie Stanek

dyrektor ds. kontaktów z klientami korporacyjnymi

Nonin Medical Inc.

tel. +1-763-577-5514