KEBA przejmuje holenderską spółkę z sektora automatyzacji

08.03.2013, 11:30aktualizacja: 08.03.2013, 11:30

Austriacka spółka specjalizująca się w automatyzacji zwiększa swój udział w sektorze.

Więcej informacji i najnowsze zdjęcia: http://www.reichl-presseportal.at/KEBA

Specjalizująca się w automatyzacji austriacka spółka KEBA, której siedziba znajduje się w Linz (Austria), uzyskała większościowe udziały w DELEM B.V., spółce z Eindhoven (Holandia). DELEM jest liderem automatyzacji na potrzeby branży maszynowej obróbki blach stalowych. Umowę przejęcia podpisano 26 lutego br. Tym samym KEBA zdecydowanie wzmocniła swoją pozycję na rynku automatyzacji, wkraczając jednocześnie do nowego segmentu sektora przemysłowego.

Spółka DELEM B.V., którą utworzono w 1976 r., jest liderem technologii w zakresie automatyzacji maszynowej obróbki blach stalowych.

Gerhard Luftensteiner, prezes zarządu KEBA AG, powiedział: "Cieszymy się z przejęcia DELEM, gdyż jest to spółka o ogromnym doświadczeniu i dogłębnej wiedzy w zakresie automatyzacji pras krawędziowych. Oferuje doskonałe rozwiązania, z których korzystają najlepsi na świecie producenci maszyn".

DELEM to firma o zasięgu globalnym, a szczególnie silną pozycję wypracowała w Azji. Firma odnosi wiele sukcesów biznesowych - ubiegły rok obrotowy zamknęła kwotą 14,8 mln EUR przychodów ze sprzedaży (wg stanu na 31.12.2012). Obecnie zatrudnia 47 osób. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.delem.com.

Kilka lat temu założyciele i udziałowcy DELEM zrezygnowali z czynnego uczestnictwa w prowadzeniu firmy i przekazali swoje obowiązki doświadczonemu zespołowi menedżerów. W ramach wdrożonego teraz planu przekazania udziałów KEBA mogła je nabyć, zostając nowym udziałowcem większościowym.

W ramach Grupy KEBA spółka DELEM zachowa niezależność, a jej działalność pozostanie pod kontrolą wspomnianego zespołu menedżerów.

Spółka DELEM będzie teraz mogła wzbogacić portfolio produktów i technologii oferowanych klientom.

Jak podkreślił Eddie Draaisma, prezes zarządu DELEM: "Objęcie przez KEBA udziałów większościowych w DELEM to wspaniała wiadomość, ponieważ naszym spółkom przyświeca ta sama filozofia innowacyjności i bliskiego kontaktu z klientem. Oznacza to, że DELEM może dalej aktywnie realizować swoją politykę rozwoju".

Gerhard Luftensteiner, prezes zarządu KEBA, dodał: "Po przejęciu DELEM, działalność KEBA w branży automatyzacji przemysłowej - która obecnie obejmuje segment tworzyw sztucznych, robotyki, opakowań i operacji mobilnych/interfejsów człowiek-maszyna (HMI) - zostanie poszerzona o obróbkę blach stalowych, co w znaczący sposób umocni naszą pozycję na rynku. KEBA kontynuuje więc systematyczny proces internacjonalizacji, który przewiduje zarówno rozwój istniejących struktur, jak i zakładanie nowych spółek zależnych".

KEBA w skrócie

KEBA jest spółką odnosząca sukcesy na arenie międzynarodowej, której działalność skupia się na przemyśle, bankowości i usługach oraz automatyzacji w sektorze energetycznym. Według informacji z 31 marca 2012 r., KEBA odnotowała przychody ze sprzedaży rzędu 130 mln EUR - w bieżącym roku obrotowym kwota ta wzrośnie do ok. 145 mln EUR. Grupa KEBA zatrudnia obecnie 809 pracowników i posiada oddziały w Europie, USA i Azji. http://www.keba.com

Źródło zdjęcia: KEBA, przedruk bezpłatny

KONTAKT: