Polityka i społeczeństwo

Stowarzyszenie EPCA poprzez film zachęca młodzież do wejścia na ścieżkę kariery naukowej

03.06.2013, 11:00aktualizacja: 03.06.2013, 11:00

BRUKSELA, 3 czerwca 2013 r. /PRNewswire/ - Europejskie Stowarzyszenie Petrochemiczne (EPCA, European Petrochemical Association), udostępni dzisiaj film pt. "Nauka: Gdzie może Cię zaprowadzić?" ("Science: Where Can It Take You?"). To dwuminutowe dzieło przedstawia historie pomyślnych karier w dziedzinie chemii, fizyki i inżynierii. Celem filmu jest zwiększenie zainteresowania młodzieży nauką, technologią, inżynierią i matematyką, skupiając się wyraźnie na równości płci. Ponadto, film pokazuje, że branża chemiczna, oferująca zachęcające i satysfakcjonujące oferty pracy, jest dobrym środowiskiem pracy. Sektor ten potrzebuje młodych, wykształconych osób, aby umożliwić ciągły rozwój innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań, które sprostają rozwijającym się i stale rosnącym potrzebom światowym. Film skierowany jest do uczniów w wieku od 14 do 18 lat, a także do ich rodziców oraz nauczycieli. Film w wersji angielskiej oraz 13 innych językach jest dostępny bezpłatnie na stronie internetowej http://www.sciencewherecanittakeyou.com.

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130603/617852)

Materiały dodatkowe na temat możliwości rozwoju zawodowego

Osoby odwiedzające stronę http://www.sciencewherecanittakeyou.com mogą pobrać dodatkowe informacje odnośnie filmu: wskazówki opisujące możliwości związane z karierą w przemyśle chemicznym, jednostronną ulotkę o wpływie chemii oraz perspektywach zawodowych w przemyśle. Dzięki temu młodzież, rodzice i nauczyciele mogą dowiedzieć się więcej, na temat potencjalnych specjalizacji w sektorze chemicznym, jak np. badania, rozwój, logistyka/łańcuch dostaw, marketing i sprzedaż. Dostępna jest również kompleksowa lista odnośników, które prowadzą bezpośrednio do stron internetowych poświęconych danej ścieżce zawodowej i edukacji. Informacje te dostępne są w 14 językach.

EPCA i edukacja

Od czasu ustanowienia Międzynarodowego Roku Chemii 2011, stowarzyszenie EPCA jest aktywnie zaangażowane w wiele inicjatyw dotyczących edukacji młodzieży w dziedzinie chemii i nauk przyrodniczych. Na przykład poza produkcjami filmowymi rozpowszechnianymi w szkołach oraz przygotowaniem wskazówek dla nauczycieli, EPCA zorganizowało warsztat dla uczniów na dorocznej konferencji Annual Meeting 2011, aby umożliwić nagradzanym młodym chemikom spotkanie z liderami branży chemicznej oraz zapoznanie się z tym sektorem biznesu. W tym roku, EPCA będzie współorganizować wraz z inGenious i Unesco specjalne warsztaty dla nauczycieli, mające ten sam cel, na swojej 47. dorocznej konferencji Annual Meeting, która odbędzie się w Berlinie w dniach od 5 do 9 października 2013 roku.

Odnośniki:

- Film "Nauka: Gdzie może Cię zaprowadzić?", zestaw informacyjny oraz powiązane odnośniki: http://www.sciencewherecanittakeyou.com;

- Wskazówki dla nauczycieli Europejskiej Sieci Szkolnej i EPCA: http://chemistryallaboutyou.eun.org

EPCA

EPCA (Europejskie Stowarzyszenie Petrochemiczne) jest stowarzyszeniem typu non-profit z siedzibą w Brukseli, obsługującym globalną sieć społeczności z branży chemicznej składającą się z producentów produktów naftowych, ich dostawców, klientów i dostawców usług. W tym segmencie przemysłu, EPCA stanowi platformę spotkań, umożliwiającą wymianę informacji oraz przekazywanie wiedzy, a także jest stanowiącą wyzwanie działalnością posiadającą zespół ekspertów. Członkami EPCA jest ponad 680 firm z 53 państw, których suma obrotów wynosi ponad 4,2 biliona EUR. Stowarzyszenie EPCA powstało w 1967 roku.

Strona internetowa: http://www.epca.eu

- Facebook: http://www.facebook.com/epcanetwork