Zdrowie i styl życia

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Bazylei instaluje system Masimo Patient SafetyNet(TM) w celu zapewnienia zaawansowanej opieki medycznej i nadzoru pacjentów z oddziału ogólnego

07.06.2013, 18:56aktualizacja: 07.06.2013, 18:56

BAZYLEA (Szwajcaria) i IRVINE (Kalifornia), 6 czerwca 2013 r. /PRNewswire/ - Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Bazylei oraz firma Masimo (http://www.masimo.com/) (NASDAQ: MASI) ogłosili dziś, że będzie to pierwsza wielospecjalistyczna placówka pediatryczna w Europie Środkowej, w której wszystkie łóżka na oddziale ogólnym wyposażone zostaną w system Masimo Patient SafetyNet(TM) - zdalny system monitorowania pacjentów i powiadamiania lekarzy. System zwiększeniu bezpieczeństwa pacjentów i zmniejszy liczbę interwencji oddziału szybkiego reagowania o 65%, a przeniesień na oddział intensywnej terapii o 48%.(1)

Instalacja systemu w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Bazylei (Universitats-Kinderspital Beider Basel; UKBB) - odbyła się po szczegółowej procedurze ewaluacyjnej, w ramach której dostosowano tę placówkę do obsługi technologii pulsoksymetrii Masimo SET(R). Komentarz Ruth Spalinger, naczelnej pielęgniarki w UKBB, na temat Patient SafetyNet(TM): "Cieszymy się z możliwości zapewnienia naszym pacjentom lepszej jakości monitorowania na wszystkich oddziałach ogólnych z uwzględnieniem 80 łóżek szpitalnych. Według naszych obserwacji, system ten jest szczególnie korzystny dla pacjentów najbardziej podatnych na powikłania oraz na depresję oddechową. Pracownicy szpitala są bardzo zadowoleni z działania systemu".

UKBB dołączyło do grona wiodących ośrodków opieki zdrowotnej z całego świata, korzystających już z Patient SafetyNet. System ten łączy w sobie wydajność pulsoksymetrii Masimo SET(R), niezawodne funkcje monitoringu oddziału ogólnego, w tym nadzoru nad oddychaniem oraz możliwość zdalnego powiadamiania lekarzy. Patient SafetyNet gwarantuje bezpieczeństwo pacjentów stale i nieinwazyjnie, kontrolując ich uwarunkowania fizjologiczne oraz wszelkie oznaki pogorszenia stanu zdrowia w czasie rzeczywistym. W razie wystąpienia mierzalnych zmian, które mogą wskazywać na pogorszenie stanu zdrowia pacjenta, system automatycznie i bezprzewodowo wysyła informację bezpośrednio do lekarza jako formę interwencji, która może okazać się kluczowa dla ratowania życia. Jak wykazały testy kliniczne, Patient SafetyNet pozwala zmniejszyć liczbę kosztownych akcji ratunkowych, przeniesień na oddziały intensywnej terapii, a także zgonów wskutek depresji oddechowej wywołanej opioidami.(1)

"Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Bazylei uczynił bezpieczeństwo pacjentów swoim absolutnym priorytetem - powiedział Joe Kiani, założyciel i prezes Zarządu Masimo. - Niezwykle się cieszymy, mogąc nawiązać współpracę z tym cenionym i nowoczesnym zakładem opieki zdrowotnej, którego celem jest ochrona najmłodszych pacjentów, uzyskiwanie coraz lepszych wyników i ograniczanie kosztów".

(1) Taenzer A, Blike G, McGrath S, Pyke J, Herrick M, Renaud C, Morgan J, "Monitoring pozabiegowy - doświadczenia Dartmouth” (ang. Postoperative Monitoring - The Dartmouth Experience). Biuletyn fundacji na rzecz "Bezpieczeństwa Pacjentów Poddawanych Narkozie" (ang. "Anesthesia Patient Safety Foundation"), wiosna - lato 2012, dostępny pod adresem: http://www.apsf.org/newsletters/html/2012/spring/01_postop.htm.

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Bazylei

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Bazylei to niepubliczny uniwersytecki ośrodek pediatryczny oferujący kompleksową opiekę poważnie chorym dzieciom. Pacjenci szpitalni i ambulatoryjni tej pięknie położonej placówki korzystają z usług oferowanych w wielu podspecjalnościach pediatrycznych. Szpital współpracuje z Uniwersytetem Bazylejskim i jest odpowiedzialny za kształcenie i badania związane z wszelkiego rodzaju opieką pediatryczną. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie: http://www.ukbb.ch/en/ukbb/the-hospital.html.

Masimo

Masimo (NASDAQ: MASI) to światowy lider rynku innowacyjnych technologii monitorowania, które pozwalają znacząco doskonalić opiekę nad pacjentem, wspierając rozwiązywanie pozornie nierozstrzygalnych problemów. W 1995 r. firma zaprezentowała Masimo SET(R), czyli własną metodę pulsooksymetrii opartą na pomiarach poprzez ruch, opracowaną dla pacjentów z niską perfuzją. Dzięki temu właściwie wyeliminowano fałszywe alarmy kliniczne, a stosując pulsooksymetrię lekarze mogli skuteczniej wykrywać zdarzenia zagrażające życiu. Ponad 100 obiektywnych i niezależnych badań wykazało, że Masimo SET(R) przewyższa pozostałe technologie oksymetryczne, nawet w najbardziej wymagających warunkach klinicznych, w tym przy ruchach pacjenta i niskiej perfuzji obwodowej. W 2005 r. Masimo wprowadziło na rynek technologię rainbow (R) Pulse CO-Oximetry(TM), która pozwalała na ciągłe, nieinwazyjne monitorowanie składników krwi, co wcześniej wymagało zabiegów inwazyjnych. Monitorowane wartości obejmowały: ogólny poziom hemoglobiny (SpHb(R)), zawartość tlenu (SpOC(TM)), karboksyhemoglobinę (SpCO(R)), methemoglobinę (SpMet(R)), PVI(R) oraz wskaźnik perfuzji (PI), jak również pomiary poprzez ruch SpO(2) i tętno. W 2008 r. Masimo zaprezentowało Patient SafetyNet(TM), zdalny system monitorowania i powiadamiania lekarzy opracowany w celu zapobiegania zgonom i urazom wynikłym z nieudanych akcji ratunkowych. W 2009 r. firma wprowadziła na rynek rainbow(R) Acoustic Monitoring(TM), czyli pierwszy komercyjnie dostępny stały i nieinwazyjny system monitorowania akustycznego współczynnika oddychania (RRa(TM)). Technologie Masimo SET(R) i Masimo rainbow(R) są wykorzystywane także w ponad stu wieloparametrowych urządzeniach do monitorowania pacjentów produkowanych przez ponad 50 firm z całego świata. Firma Masimo, którą założono w 1989 r., realizuje swoją misję: "Skuteczniejsze leczenie pacjentów i obniżanie kosztów opieki, w oparciu o nieinwazyjny monitoring zastosowany w nowych placówkach" (ang. Improving Patient Outcome and Reducing Cost of Care... by Taking Noninvasive Monitoring to New Sites and Applications(R)). Więcej informacji nt. firmy Masimo i jej produktów można znaleźć na stronie: http://www.masimo.com.

Wypowiedzi prognozujące

Niniejsza informacja prasowa zawiera wypowiedzi prognozujące zgodnie z paragrafem 27A amerykańskiej Ustawy o papierach wartościowych z 1993 r. oraz paragrafu 21E Ustawy o giełdzie papierów wartościowych z 1934 r. w związku z Ustawą o sporach dotyczących prywatnych papierów wartościowych z 1995 roku. Omawiane wypowiedzi prognozujące bazują na bieżących oczekiwaniach odnośnie przyszłych wydarzeń i wiążą się z ryzykiem i niepewnością, które są trudne do przewidzenia i które mogą pozostawać poza kontrolą firmy, jak również skutkować istotnymi różnicami w stanowiskach zawartych w wypowiedziach prognozujących w związku z obecnością różnych czynników ryzyka, zwłaszcza ryzyka powiązanego z założeniem, że opieka nad wszystkimi pacjentami noworodkowymi Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Bazylei będzie przebiegała w oparciu o najnowocześniejsze rozwiązania kliniczne i technologiczne w zakresie monitoringu; ryzyka związanego z naszym przekonaniem, że Masimo Patient SafetyNet pozwala zwiększyć bezpieczeństwo pacjentów poprzez ciągły, nieinwazyjny monitoring i kontrolę ich stanu fizjologicznego w celu zapobiegania zgonom i urazom wynikającym z nieudanych akcji ratunkowych; ryzyka związanego z naszym założeniem powtarzalności wyników klinicznych; oraz ryzyka związanego ze zdolnością systemu do znacznego zmniejszenia liczby zdarzeń o charakterze urazowym oraz kosztownych przeniesień na oddziały intensywnej terapii w celu poprawy wyników produktów przy jednoczesnym obniżaniu kosztów opieki; ryzyka powiązanego z naszym przekonaniem, że Masimo SET w praktyce wyeliminuje przypadki fałszywych alarmów klinicznych oraz zwiększy wykrywalność zdarzeń zagrażających życiu; oraz innych czynników omówionych w paragrafie "Czynniki ryzyka" w aktualnych sprawozdaniach firmy przedłożonych amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (SEC), które można nieodpłatnie pobrać ze strony internetowej SEC: http://www.sec.gov. Chociaż uważamy, że informacje zawarte w wypowiedziach prognozujących są oparte na racjonalnych przesłankach, nie wiemy czy potwierdzą się one w przyszłości. Wszystkie wypowiedzi prognozujące zawarte w niniejszej informacji prasowej zostały jednoznacznie uściślone powyższymi oświadczeniami ostrzegawczymi. Zaleca się nie pokładać nadmiernego zaufania w niniejszych wypowiedziach prognozujących, jako że odzwierciedlają one wyłącznie bieżącą sytuację. Nie jesteśmy zobowiązani do aktualizacji, wprowadzania zmian i objaśniania wypowiedzi prognozujących ani "Czynników ryzyka" z aktualnego sprawozdania przedłożonego SEC, bez względu na pojawienie się nowych informacji, przyszłych zdarzeń lub jakichkolwiek innych czynników, o ile nie jest to podyktowane odpowiednimi przepisami dot. papierów wartościowych.

Źródło: Masimo

Kontakt dla mediów:

Sandra Soland

Martina Beranek

Universitats-Kinderspital

Beider Basel (UKBB)

tel. +41-61-704-17

e-mail: info@ukbb.ch

Mike Drummond

Masimo Corporation

tel. +1-949-297-7434

e-mail: mdrummond@masimo.com

Użyte w informacji nazwy i tytuły: Masimo, SET, Signal Extraction Technology, Improving Patient Outcome and Reducing Cost of Care... by Taking Noninvasive Monitoring to New Sites and Applications, rainbow, SpHb, SpOC, SpCO, SpMet, PVI, rainbow Acoustic Monitoring, RRa, Radical-7, Rad-87, Rad-57, Rad-8, Rad-5, Pulse CO-Oximetry, Pulse CO-Oximeter, Adaptive Threshold Alarm i SedLine - są znakami towarowymi lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Masimo Corporation. Użycie znaków towarowych Patient SafetyNet i PSN podlega licencji Uniwersyteckiego Konsorcjum HealthSystem.

Źródło informacji: PR Newswire

Data publikacji 07.06.2013, 18:56