Firma NJOY zebrała środki w wysokości 75 mln USD

10.06.2013, 19:10aktualizacja: 10.06.2013, 19:10

Do inwestorów na wiodącym rynku e-papierosów dołącza wieloletni przedsiębiorca i inwestor Sean Parker, a także Douglas Teitelbaum z Homewood Capital.

Środki zostaną przekazane na cele marketingowe, testy kliniczne, badania i rozwój oraz międzynarodową ekspansję.

SCOTTSDALE, Arizona - (BUSINESS WIRE) - Craig Weiss, dyrektor generalny NJOY, ogłosił dzisiaj, że marka e-papierosów NJOY, z której "NJOY King" jest najbardziej popularnym e-papierosem w Ameryce, zebrała środki w wysokości 75 mln USD. Do inwestorów zaliczają się wieloletni przedsiębiorca i inwestor Sean Parker oraz Douglas Teitelbaum, dyrektor Homewood Capital. Teitelbaum dołączy do zarządu firmy NJOY.

Środki zostaną przeznaczone na cele marketingowe, testy kliniczne, badania i rozwój oraz na międzynarodową ekspansję.

"Osoby te znajdują się wśród światowych liderów w zakresie identyfikacji kluczowych zmian możliwości inwestycyjnych w zakresie technologii użytkowej, a ich inwestycje świadczą o pełnym poparciu dla modelu NJOY - powiedział Weiss. - Pomyślne ukończenie etapu gromadzenia kapitału podkreśla potencjał wzrostu firmy NJOY, gdyż nadal pozostaje ona liderem na rynku e-papierosów, i stale utrzymuje nas w pewności co do powodzenia naszej działalności".

"Marki papierosów elektronicznych, a w szczególności marka NJOY, wykazują duży potencjał - powiedział Teitelbaum. - Po długotrwałym badaniu Sean i ja jesteśmy przekonani, że NJOY będzie wciąż wprowadzać unowocześnienia i uwalniać palących od wszystkich negatywnych aspektów palenia dzięki swojemu produktowi rozpoznawalnemu wśród palaczy. Jako były palacz, po przetestowaniu wielu produktów w poszukiwaniu przekonującej alternatywy dla papierosów, uznałem, iż NJOY King znajduje się w czołówce pod względem smaku, marki i doświadczeń związanych z korzystaniem z produktu. W Stanach Zjednoczonych liczba palących wynosi 46 milionów, większość z nich z różnych powodów wykazuje zainteresowanie produktami alternatywnymi dla papierosów, które mają ten sam smak i zapewniają niezawodność marki. Standardy NJOY umacniają jej rolę jako lidera, zapewniając palącym lepszą przyszłość. Jesteśmy zaszczyceni, że możemy zainwestować nasz kapitał w działania, które są tego warte".

"Jako przedsiębiorca i inwestor jestem angażowany w działania przełomowych firm na nowych szybko rozwijających się rynkach - powiedział Parker. - Wspólna więź łącząca te firmy to misja w dążeniu do wykorzystania technologii do zmiany świata. Myślę, że inteligentne zastosowanie technologii może pewnego dnia zająć miejsce tradycyjnego papierosa i wszystkie efekty uboczne przestaną być problemem. Aby rozwiązać ten problem, potrzeba światowej klasy zespołu liderów skupiającego kadrę kierowniczą z różnych dziedzin począwszy, od inżynierii elektrycznej poprzez chemię skończywszy na marketingu konsumenckim. Wszystko okaże się w trakcie: produkt NJOY King zdobył pozycję lidera na rynku. NJOY, jak każda firma posiadająca duży potencjał technologiczny, wykazała chęć, aby stale odkrywać siebie na nowo. W rezultacie te inwestycje w unowocześnienia okazały się najbardziej zadowalającą alternatywą dla tradycyjnych papierosów, jaką kiedykolwiek opracowano. Cieszymy się, że możemy zainwestować w tę firmę oraz że możemy mieć udział w znacznym wzroście tego sektora".

Firma NJOY pokazała również zaangażowanie w rozwój badań i informacji naukowych na temat papierosów elektronicznych, oraz ostatnio ogłosiła, że były chirurg, generał dr Richard Carmona został wyznaczony na członka zarządu NJOY i na przewodniczącego Naukowego Komitetu Doradczego firmy.

NJOY

NJOY jest najbardziej popularną w Stanach Zjednoczonych marką e-papierosów znaną w branży jako tzw. złoty standard (Gold Standard), dzięki najlepszym w swojej klasie produktom, technologii zgłoszonej do opatentowania, pierwszorzędnie wykreowaną marką, doświadczonemu zespołowi kierowniczemu i najbardziej odpowiedzialnym praktykom biznesowym. NJOY jest pierwszą niezależną firmą z branży e-papierosów, która wspiera honorowany w całym kraju program We Card oraz uczestniczącą w pracach powołanego przez siebie Komitetu Konsultacyjnego Producentów. Papierosy NJOY są dostępne w ponad 60 000 sklepów w całym kraju, łącznie z 24 spośród 25 najpopularniejszych sieci sklepów całodobowych. NJOY oferuje różnorodne e-papierosy, nadające się do powtórnego uzupełniania oraz jednorazowego użytku, stworzone dla pełnoletnich palaczy. Produkty te wydzielają nikotynę o bogatym smaku tytoniowym i mentolowym, bez dymu lub zapachu tytoniowego. NJOY jest rozpoznawalną marką papierosów elektronicznych, a jej siedziba znajduje się w Scottsdale, Arizona. Więcej informacji o produktach NJOY znajduje się na stronie: http://www.NJOY.com.

Sean Parker

Sean Parker jest założycielem rekordowej liczby firm wyznaczających trendy, które odkrywają nowe sposoby na rozprzestrzenianie informacji online. W 1999 roku, mając 19 lat, Sean został współzałożycielem spółki Napster, dzięki czemu zmienił podejście ludzi do muzyki i sposobów dzielenia się nią. Dwa lata później Sean został współzałożycielem spółki Plaxo, która w sposób pionierski wykorzystywała błyskawicznie zdobywającą popularność technologię służącą do uaktualniania danych kontaktowych. Sean był prezesem Plaxo aż do 2004 roku, kiedy to rozpoczął współpracę z Markiem Zuckerbergiem, aby założyć internetowy serwis społecznościowy Facebook. Sean był założycielem i prezesem Facebooka, który pomógł rozwinąć firmę od jej skromnych początków do osiągnięcia pozycji potentata w branży. W 2007 roku Sean został współzałożycielem Causes, która wspiera internetową filantropię, a w 2010 Sean kierował pierwszą amerykańską inwestycją w Spotify, rewolucyjnym serwisie do słuchania muzyki w chmurze, gdzie zajmuje stanowisko dyrektora do chwili obecnej.

Homewood Capital

Homewood Capital jest bankiem handlowym z siedzibą w Nowym Jorku, założonym przez Douglasa Teitelbauma, byłego dyrektora zarządzającego Bay Harbour Management, LC. Z takimi osiągnięciami jak zaangażowane partnerstwo własnościowe w najlepszych zespołach zarządzających, prezes Homewood stworzył nową wartość w różnorodnych branżach. Wśród nich można wymienić wczesne dostrzeżenie zmiany wartości przesyłu bezprzewodowego i przejścia na dane mobilne, a także zapewnienie kapitału założycielskiego NextG Networks, rozwój Barneys New York, Telcove, Inc., Kasyna Planet Hollywood w Las Vegas i Total Outdoor. Homewood stara się, aby spółki wchodzące w skład jej portfela inwestycyjnego działały na najwyższym poziomie.

KONTAKT:

Sloane & Co.