Zdrowie i styl życia

Covidien zdobywa nagrodę Gold Medical Design Excellence Award za bezprzewodowy nóż ultradźwiękowy Sonicision(TM)

24.06.2013, 19:18aktualizacja: 24.06.2013, 19:18

iDrive(TM) Ultra - elektryczny stapler firmy Covidien w finale konkursu MDEA.

MANSFIELD, Massachusetts - (BUSINESS WIRE) - Firma Covidien (http://www.covidien.com/covidien/pages.aspx?page=Home) (NYSE: COV), wiodący na globalnym rynku dostawca produktów medycznych, ogłosiła dziś, że jej bezprzewodowy nóż ultradźwiękowy o nazwie Sonicision(TM) otrzymał nagrodę dla najlepszego projektu medycznego roku 2013 (Medical Design Excellence Award, MDEA). Jest to jedna z najbardziej prestiżowych nagród w branży. Produkowany przez firmę Covidien elektryczny stapler skórny iDrive(TM) Ultra także był nominowany do nagrody MDEA w tej samej kategorii: Sprzęt, Narzędzia i Akcesoria chirurgiczne. Począwszy od roku 1998, program MDEA nagradza wyróżniające się projekty i konstrukcje w zakresie produktów medycznych, służące poprawie jakości usług medycznych i dostępu do nich.

"Jesteśmy zaszczyceni tegoroczną nominacją dwóch naszych produktów w prestiżowym programie MDEA - powiedział Paul Hermes, dyrektor ds. technologii w dziale rozwiązań chirurgicznych Covidien. - Gratulacje za niezwykłe osiągnięcie należą się obu zespołom: zarówno pracującemu nad Sonicision, jak i iDrive Ultra. Prace badawczo-rozwojowe nad produktem potrafią być bardzo skomplikowane i trudne, niemniej jednak dysponujemy oddanymi ludźmi, którzy całe serce wkładają w przekształcanie błyskotliwych pomysłów w wartościowe rozwiązania medyczne. Chlubą firmy Covidien jest umiejętność tworzenia innowacyjnych technologii, które udoskonalają zabiegi kliniczne, a jednocześnie pozwalają obniżać ogólne koszty opieki zdrowotnej".

Sonicision, jako pierwszy tego typu bezprzewodowy nóż ultradźwiękowy, to zasilane bateryjnie ręczne narzędzie chirurgiczne przeznaczone do różnego rodzaju zabiegów chirurgicznych i cięcia tkanek miękkich przy zachowaniu hemostazy. To innowacyjne urządzenie wytwarza ultradźwiękowe wibracje o wysokiej częstotliwości, które jednocześnie tną i koagulują tkankę. Sonicision pozwala przecinać tkanki szybciej(1) i z lepszą widocznością(2), minimalizując opary chirurgiczne towarzyszące zabiegowi.

Wyjątkowa, bezprzewodowa konstrukcja i uproszczony montaż sprzętu Sonicision zapewniają większą swobodę ruchu i wyższą efektywność na sali operacyjnej. Jego intuicyjny układ sterujący do przełączania pomiędzy dwoma trybami działania umożliwia łatwe przechodzenie między trybami pracy, ułatwiając tym samym korzystanie z niego.

System iDrive Ultra to jedyny dostępny obecnie endostapler tnąco-zamykający wielokrotnego użytku, który oferuje - oprócz niezależnego zasilania - wysoką precyzję działania, dzięki możliwości sterowania wszystkimi kontrolkami za pomocą przycisków dostępnych w zasięgu jednej ręki. Umożliwiają one kontrolę zacisku i przegubów, jak również pozwalają urządzenie obracać, uruchamiać i otwierać, minimalizując niepożądane ruchy podczas wszelkich czynności związanych ze zszywaniem, przy nieograniczonej ruchomości w zakresie 45 stopni w lewo/prawo. Pozwala to chirurgowi umieścić urządzenie w dowolnie wybranym miejscu i pozostawić je tam przez cały zabieg zszywania. Rozwiązanie iDrive Ultra można stosować w zabiegach, które wymagają użycia wymiennych komponentów Covidien Endo GIA(TM), zarówno przy minimalnie inwazyjnych, jak i otwartych operacjach. Ponadto, jako tanie w eksploatacji urządzenie wielokrotnego użytku, iDrive przeznaczony jest do sterylizacji w szpitalu przy pomocy autoklawu parowego.

Urządzenie iDrive Ultra jest w pełni kompatybilne z całą linią wymiennych komponentów Endo GIA opartych na technologii Tri-Staple(TM), co gwarantuje niezakłóconą pracę przy zabiegach z tkankami o różnej grubości.

Nagrody MDEA 2012 wręczone zostały na uroczystości zorganizowanej 19 czerwca w Filadelfii wraz z imprezą Medical Design & Manufacturing East.

1. Tsirline VB, Lau KN, Swan RZ, Montero PN, Sindram D, Martinie JB, Iannitti DA, Evaluation of an Innovative, Cordless Ultrasonic Dissector (Recenzja innowacyjnego, bezprzewodowego noża ultradźwiękowego). Surg Innov, 2013.

2. Kim FJ, Sehrt D, Pompeo A, Molina WR, Comparison of surgical plume among laparoscopic ultrasonic dissectors using a real-time digital quantitative technology (Porównanie poziomu oparów chirurgicznych w zabiegach z użyciem różnych laparoskopowych noży ultradźwiękowych w oparciu o ilościową technologię cyfrową w czasie rzeczywistym]. Surg Endosc, 2012.

Covidien

Covidien to czołowy producent sprzętu medycznego, który tworzy innowacyjne rozwiązania medyczne na rzecz skuteczniejszego leczenia pacjentów oraz prowadzi działalność w oparciu o najwyższej jakości usługi i doświadczenie kliniczne. Firma Covidien produkuje, dystrybuuje i obsługuje szeroką gamę produktów wiodących w branży w ramach trzech segmentów: urządzeń medycznych, produktów farmaceutycznych i akcesoriów medycznych. Obroty firmy w 2012 r. sięgnęły 11,9 mld USD, przy zatrudnieniu rzędu 43 tys. osób w 70 krajach na całym świecie; jej produkty dostępne są w ponad 140 krajach. Więcej informacji o firmie Covidien znaleźć można pod adresem: http://www.covidien.com.

Zdjęcia/galeria multimediów dostępne pod adresem: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130624005374/en/

KONTAKT:

Covidien

John Jordan

tel. 508-452-4891

kierownik ds. kontaktów z mediami

Dział ds. rozwiązań dla chirurgii

e-mail: john.jordan@covidien.com

Marguerite Copel

tel. 203-821-4720

wiceprezes ds. kontaktów z mediami

Dział ds. rozwiązań dla chirurgii