Zdrowie i styl życia

Piękne Chiny 2013 - inauguracyjna impreza z cyklu sztuka dla celów dobroczynnych pt. "Lushan Impression"

03.07.2013, 18:27aktualizacja: 03.07.2013, 18:27

LUSHAN, Chiny, 3 lipca 2013 r. /PRNewswire/ - "Beautiful Lushan; Caring Lushan" ("Piękne Lushan; Troskliwe Lushan") - w Lushan odbyła się inauguracyjna aukcja dzieł sztuki, z której dochód zostanie przeznaczony na cele dobroczynne, pod hasłem "Lushan Impression" ("Wrażenie Lushan"). Celem imprezy była promocja tego malowniczego miejsca za pomocą licznych projektów artystycznych przedstawiających ten słynny kurort, co pozwoliło turystom z całego świata lepiej poznać wyszukany smak tego regionu, a także chińskie tradycje stanowiące część jego długiej historii: "Podczas nieszczęścia pomoc nadchodzi ze wszystkich stron".

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130703/CN41762)

Ponad 3 000 turystów i miłośników sztuki zebrało się w Lushan już na dwa dni przed rozpoczęciem tego wydarzenia. Ostatniego dnia imprezy przybyło ponad 600 pasjonatów sztuki, w tym studentów z różnych uczelni i uniwersytetów oraz uczniów z chińskich szkół podstawowych i średnich. Pośród uczniów znalazło się kilkoro z domów dziecka oraz dzieci robotników z prowincji Siczuan pracujących w mieście Jiujiang. Z zapałem przystąpiły do tworzenia ciekawych interpretacji zapierającej dech w piersiach scenerii, a następnie wspólnie z pracownikami Towarzystwa Czerwonego Krzyża z Jiujiang wzięły udział w aukcji. Wszystkie wpływy z tych charytatywnych aukcji zostały przekazane ludności na odbudowę domów w miaście Ya'an, które ucierpiało w wyniku trzęsienia ziemi. W wydarzeniu wzięło udział także wielu turystów.

Li Xianni, uczennica piątej klasy szkoły podstawowej w Jiujiang Binxing zapisała się na to wydarzenie po tym, gdy dowiedziała się o nim z ogłoszenia. Dziadkowie Li mieszkają w prowincji Siczuan, a jej rodzice pracują w mieście Jiujiang. "Powinniśmy pokazać naszą miłość do ludzi dotkniętych trzęsieniem ziemi. Mam nadzieję, że nasza ograniczona pomoc pomoże mieszkańcom pozostać przy zdrowiu i cieszyć się dobrym życiem - powiedziała dziewczynka. - Na miejscu turyści musieli rywalizować ze sobą, żeby zdobyć owoce artystycznej pracy studentów i uczniów, a także koszulki ozdobione ręcznie namalowanymi rysunkami. Niektórzy z nich zakupili nawet po sześć takich koszulek. Jeden z odwiedzających powiedział: "Sceneria, ludzie oraz emocje płynące z samego serca Lushan są wspaniałe. To piękne miejsce ze wspaniałymi i troskliwymi mieszkańcami".

Źródło: Lushan Tourism Development Co., Ltd.

KONTAKT:

Yan Jingwei