Zdrowie i styl życia

NeuroAiD - nowoczesna terapia oparta na medycynie tradycyjnej zwiększa szanse powrotu do zdrowia pacjentów po udarze

05.07.2013, 11:38aktualizacja: 05.07.2013, 11:38

SINGAPUR, 4 lipca 2013 r. /PRNewswire/ - Według badań opublikowanych w czasopiśmie Stroke, NeuroAiD, nowy lek oparty na medycynie tradycyjnej, daje pozytywne wyniki w leczeniu udaru niedokrwiennego mózgu.

Badanie CHIMES to międzynarodowe, akademickie badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą kontrolowaną placebo, w którym uczestniczyło 1 100 pacjentów po udarze niedokrwiennym o średnim nasileniu. Pacjenci byli rekrutowani w kilku krajach do 72 godzin od wystąpienia udaru. Terapia i monitorowanie pacjentów trwało 3 miesiące. Badanie ujawniło, że u pacjentów, którym podawano NeuroAiD w ostrej fazie udaru, szanse powrotu do samodzielnego funkcjonowania i wykonywania codziennych czynności po upływie okresu trzech miesięcy wzrosły o 11%. Lek był jeszcze skuteczniejszy, kiedy NeuroAiD podano po 48 godzinach od wystąpienia udaru - wtedy szanse wzrosły aż o 39%.

Uzyskany iloraz szans był najwyższy ze wszystkich przeprowadzonych w ostatnim czasie badań klinicznych z użyciem leków neuroprotekcyjnych. Badanie potwierdziło również znakomity profil bezpieczeństwa NeuroAiD. Osoby po przebytym udarze, którym podawano NeuroAiD, rzadziej doświadczały działań niepożądanych, niż osoby w grupie kontrolnej. Dalsze badania najprawdopodobniej skupią się na korzyściach płynących z dłuższego stosowania leku.

Prof. Christopher Chen, neurolog z Narodowego Uniwersytetu Singapuru oraz główny badacz w ramach projektu CHIMES, uznał wyniki za bardzo obiecujące i stwierdził, że skuteczność leku może znacząco przyspieszyć powrót osoby po udarze mózgu do "normalnego" życia. "Sądzę, że bardzo wyraźnym wnioskiem z badania jest to, że NeuroAiD jest bezpieczny dla pacjentów po ostrym udarze. Wcześniejsza metaanaliza sugerowała, że NeuroAiD charakteryzuje się skutecznością i bezpieczeństwem w fazie przewlekłej udaru. Teraz badanie CHIMES dostarczyło nam o wiele bardziej wiarygodnych danych na temat bezpieczeństwa i efektywności NeuroAiD rownież w przypadku ostrej fazy udaru. Myślę, że wyniki CHIMES to kolejny ważny krok do potwierdzenia powszechnej opinii o skuteczności NeuroAiD" - powiedział prof. Chen.

Co roku 20 milionów osób cierpi z powodu niszczycielskich skutków udaru. Paradoksalnie, dostępnych jest tylko kilka ustalonych metod leczenia. W efekcie rośnie zapotrzebowanie na powszechnie dostępne i bezpieczne leki o wielokierunkowym mechanizmie działania, które pozwolą większej liczbie pacjentów na szybki i skuteczny powrót do zdrowia po udarze. To właśnie w odpowiedzi na to zapotrzebowanie singapurska firma farmaceutyczna Moleac opracowała NeuroAiD.

Źródło: Moleac

KONTAKT: