Novostrat uzyskuje wyrok przeciwko dyrektorowi Pregis w Europie

22.07.2013, 08:30aktualizacja: 22.07.2013, 08:30

LIMERICK, Irlandia, 22 lipca 2013 r. /PRNewswire/ - Polski sąd wydał korzystny dla spółki Novostrat wyrok przeciwko swojemu byłemu dyrektorowi generalnemu i członkowi Zarządu Henrykowi Arciszewskiemu.

W przeszłości Novostrat zawierał umowy dzierżawy z niektórymi operatorami telefonii komórkowej na korzystanie z ich anten w obiektach Novostrat. Niedługo przed opuszczeniem Novostratu, Arciszewski poprowadził te porozumienia w taki sposób, że trafiły one do firmy, z którą ma on osobiste powiązania. Przez 20 lat Novostrat związany był umową, bez możliwości jej wypowiedzenia lub zmiany. Zgodnie z wyrokiem, Arciszewski będzie musiał wypłacić Novostratowi odszkodowanie za poniesione przez spółkę straty.

Henryk Arciszewski jest obecnie dyrektorem generalnym działającego na terenie Polski, Czech i Węgier oddziału spółki Pregis, która to jest bezpośrednim konkurentem Novostratu.

Były dyrektor Novostratu był centralną postacią zaangażowaną w przejście sześciu kluczowych pracowników Novostratu do spółki Pregis, do którego doszło w niejasnych okolicznościach w 2011 roku.

Pregis to amerykańska korporacja o międzynarodowym zasięgu działająca na rynku opakowań.

Novostrat to prywatna europejska spółka działająca w tym samym sektorze, co Pregis. W ostatnich latach Novostrat poczynił znaczące inwestycje w Polsce i obecnie zatrudnia w tym kraju ok. 300 osób.

Źródło: Novostrat

KONTAKT: