Starwood Capital Group nabywa kompleks biurowy w Czechach

22.07.2013, 13:10aktualizacja: 22.07.2013, 13:10

GREENWICH (stan Connecticut) i PRAGA, 22 lipca 2013 r. /PRNewswire/ - Starwood Capital Group, wiodąca prywatna spółka inwestycyjna, ogłosiła dziś, że jej jednostka stowarzyszona nabyła w czeskiej Pradze kompleks biurowy klasy A - The Park. Kompleks zakupiono od Aberdeen Asset Management Deutschland AG. Warunki transakcji nie zostały ujawnione.

The Park, który zajmuje powierzchnię 116 000 m2 do wynajęcia w obrębie 12 budynków, to kompleks biurowy charakteryzujący się doskonałym położeniem w praskiej dzielnicy Chodov. Jego budowa zakończyła się w 2008 r., a do tej pory wynajęto już 99% jego powierzchni. Wśród najemców znalazło się wiele międzynarodowych firm, m.in. DHL, IBM, Honeywell, SONY, Accenture i Dell. Starwood zamierza kontynuować współpracę z deweloperem i obecnym zarządcą obiektu, AIG/Lincoln. Refinansowania nieruchomości podjęli się pbb Deutsche Pfandbriefbank i Helaba.

"Z przyjemnością nabyliśmy tak ważną i świetnie funkcjonującą nieruchomość w jednym z najbardziej dynamicznych regionów Europy. Transakcja ta idealnie wpisuje się w ogłoszony przez nas wcześniej cel poszerzenia naszej obecności na europejskim rynku. Chcemy go realizować, skupiając się na transakcjach z udziałem pojedynczych aktywów cechujących się stałym zwrotem brutto przy kosztach dyskonta względem kosztów odtworzenia" - powiedział Jeff Dishner, starszy dyrektor zarządzający w Starwood Capital Group. - The Park wraz ze światowej klasy zespołem zarządzającym i najemcami o wysokiej jakości kredytowej to klejnot w koronie Starwood. Pragniemy oprzeć naszą działalność na doskonałych wynikach osiąganych przez ten obiekt".

Obsługę prawną w zakresie zakupu i finansowania nieruchomości zapewniła Starwood kancelaria Dentons.

Starwood Capital Group Global, LLC

Starwood Capital Group to prywatna spółka inwestycyjna z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, aktywna głównie na globalnym rynku nieruchomości. Od chwili powołania Grupy w 1991 r., spółka zgromadziła kapitał własny o wartości ponad 20 mld dolarów, a za pośrednictwem wielu swoich funduszy zainwestowała 16 mld dolarów, co odpowiada kwocie ponad 41 mld dolarów w aktywach. Starwood Capital Group zarządza obecnie aktywami o wartości 26,3 mld dolarów i prowadzi oddziały m.in. w Greenwich, Atlancie, San Francisco, Waszyngtonie, Los Angeles, Chicago i Miami, jak również oddziały stowarzyszone w Londynie, Luksemburgu, Paryżu i Sao Paulo. Starwood inwestowało niemal we wszystkie rodzaje nieruchomości na całym świecie, w tym obiekty biurowe, handlowe i mieszkalne, domy spokojnej starości, obiekty związane z golfem, hotele, kurorty oraz nieruchomości przemysłowe. Starwood Capital Group i jednostki z nią stowarzyszone pomyślnie realizują strategię, która przewiduje tworzenie przedsiębiorstw w oparciu o główny portfel nieruchomości na rynkach prywatnych i publicznych. Więcej informacji o Starwood Capital można znaleźć pod adresem: http://www.starwoodcapital.com.

Źródło: Starwood Capital Group

KONTAKT: