Zdrowie i styl życia

PEAK sponsorem mistrzostw pięciu kontynentów w koszykówce

07.08.2013, 13:01aktualizacja: 07.08.2013, 13:01

Podczas turnieju zostanie zaprezentowane nowe obuwie dla sędziów.

HONGKONG, 7 sierpnia 2013 r. /PRNewswire/ - PEAK, globalny, strategiczny partner FIBA i znana na całym świecie marka sportowa, będzie sponsorem oficjalnego obuwia dla uczestniczek i uczestników mistrzostw pięciu kontynentów (Azji, Eurazji, Ameryki, Afryki oraz Australii i Oceanii) oraz oficjalnych ubiorów na mistrzostwa w Azji.

1 sierpnia w Manili (Filipiny) rozpoczęły się 27. Mistrzostwa Mężczyzn w Koszykówce. W pierwszym meczu reprezentacja Iranu, jeden z faworytów turnieju, której sponsorem jest PEAK, pokonała 90 punktami drużynę z Malezji. Koszykarze z innego kraju Azji Zachodniej, Kataru, również będą występować w odzieży dostarczonej przez PEAK.

Ponadto, w zbliżających się zawodach FIBA EuroBasket, mistrzostwach obu Ameryk, mistrzostwach Afryki oraz mistrzostwach Australii i Oceanii, PEAK będzie sponsorem ok. 10 drużyn, m.in. z Niemiec, Czarnogóry oraz Australii.

Zgodnie z przepisami FIBA, prawo uczestnictwa w pierwszych Mistrzostwach Świata w Koszykówce, które odbędą się w przyszłym roku w Hiszpanii, otrzymają 32 drużyny męskie z pięciu kontynentów.

W styczniu tego roku zawody znane dotychczas jako World Basketball Championship (Mistrzostwa Świata w Koszykówce) przemianowano na Basketball World Cup (Puchar Świata w Koszykówce). Jak powiedział Patrick Baumann, sekretarz generalny FIBA, zmiana ta przyczyni się do szerszej promocji koszykówki, jak również uczyni te zawody jednymi z najlepszych na świecie.

Na międzykontynentalnych mistrzostwach zadebiutuje także zupełnie nowe obuwie dla międzynarodowych sędziów FIBA, stworzone dla nich specjalnie przez Peak. Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii sportowych Peak, buty te przeszły intensywne testy zespołów ds. technicznych FIBA, jak również uzyskały aprobatę kilku sędziów klasy międzynarodowej. Ponadto na mistrzostwach pięciu kontynentów pojawią się oficjalne produkty sportowe FIBA.

"Firma PEAK dołoży wszelkich starań, by dostarczyć najlepszych produktów do koszykówki i wrażeń uczestnikom zawodów organizowanych przez FIBA" - powiedział Jim Xu, prezes Peak. Jego zdaniem współpraca z FIBA pomoże Peak w zdobywaniu kolejnych rynków, zwłaszcza w zakresie koszykówki.

PEAK, czołowa marka sprzętu do koszykówki, to największy oficjalny sponsor FIBA, a także chiński, oficjalny partner marketingowy NBA. Sponsoruje ona także przeszło 20 najlepszych zawodników NBA, takich jak Tony Parker czy Shane Battier.

Źródło: Peak Sport Products Co., Limited

KONTAKT: