British American Tobacco wykupiła licencję na technologie 22nd Century Group

02.10.2013, 13:38aktualizacja: 02.10.2013, 13:38

CLARENCE, N.Y. - (BUSINESS WIRE) - Spółka 22nd Century Group, Inc. (OTCQB:XXII http://finance.yahoo.com/q?s=xxii&ql=1) ogłosiła dzisiaj, że jej spółka zależna, 22nd Century Limited, LLC oraz British American Tobacco (Investments) Limited, spółka zależna British American Tobacco plc (LSE:BATS http://www.bloomberg.com/quote/BATS:LN ; NYSE MKT: BTI http://finance.yahoo.com/q?s=BTI&ql=0) podpisały globalną umowę licencyjną w zakresie badań (dalej "Umowa"), na mocy której BAT uzyska dostęp do opatentowanej przez 22nd Century technologii, która wpływa na zmianę zawartości alkaloidów nikotyny w tytoniu.

Umowa przyznaje British American Tobacco (Investments) Limited i wszystkim pozostałym spółkom stowarzyszonym British American Tobacco plc (wspólnie "BAT") prawa do trzech zestawów patentów 22nd Century, obejmujących łącznie 28 patentów i wniosków patentowych w różnych krajach i regionach oraz daje możliwość skorzystania ze światowej licencji handlowej 22nd Century. 22nd Century Group oraz jej spółki stowarzyszone zachowują ogólnoświatowe prawa do technologii i patentów licencjonowanych BAT do użytku na całym świecie w ramach produktów i marek 22nd Century.

Okres badań przewidziany w Umowie potrwa do czterech lat, podczas których 22nd Century i BAT mają wspólnie prowadzić badania nad dalszym rozwojem wspomnianej technologii. Zgodnie z Umową, BAT może skorzystać z opcji ogólnoświatowej płatnej licencji handlowej (dalej "Licencja") w dowolnym momencie podczas okresu badań. Jeśli BAT wybierze tę możliwość, Umowa zostanie rozwiązana i zastąpiona Licencją, która obowiązywać będzie co najmniej do roku 2028, o ile jedna ze stron nie odstąpi od niej wcześniej.

Równocześnie z podpisaniem Umowy, BAT wpłaca na rzecz 22nd Century zaliczkę w wysokości 7 mln USD. Zgodnie z Umową, BAT zgadza się także wypłacić 22nd Century dodatkową kwotę do 7 mln USD w trakcie okresu badań, po osiągnięciu określonych etapów kluczowych w badaniach.

"Partnerstwo ze spółką British American Tobacco, która prowadzi sprzedaż w ok. 180 krajach, to największy kamień milowy w dotychczasowym rozwoju 22nd Century i ważny krok w kierunku stworzenia przez naszą firmę nowej generacji produktów tytoniowych. BAT zawsze była dla nas pierwszoplanowym partnerem" - oświadczył Joseph Pandolfino, założyciel i dyrektor generalny 22nd Century.

Gary Nicholson, dyrektor działu Global Leaf Research, podkreślił, że "BAT z wielką przyjemnością podejmuje współpracę z 22nd Century w tym obszarze rozwoju technologii. Prace te są częścią bieżących działań badawczo-rozwojowych w zakresie produktów tytoniowych".

22nd Century Group, Inc.

22nd Century to spółka działająca w branży biotechnologii roślin, która opracowała technologie umożliwiające zmniejszenie lub zwiększenie, poprzez inżynierię genetyczną lub odpowiednią hodowlę, poziomu nikotyny i innych alkaloidów nikotyny (np. nornikotyny, anatabiny i anabazyny) w tytoniu. 22nd Century jest właścicielem lub wyłącznym licencjobiorcą 112 patentów wydanych w 78 krajach oraz 38 oczekujących wniosków patentowych. Goodrich Tobacco Company, LLC oraz Hercules Pharmaceuticals, LLC to spółki zależne w całości należące do 22nd Century. Goodrich Tobacco koncentruje się na komercyjnych produktach tytoniowych i rozwijaniu produktów ograniczających szkodliwe działanie tytoniu. Hercules Pharmaceuticals opracowuje X-22 - leku wspomagającego rzucenie palenia wydawanego na receptę.

Dodatkowe informacje na stronie: http://www.xxiicentury.com.

Nota ostrzegawcza dotycząca wypowiedzi prognozujących: Niniejszy komunikat prasowy zawiera wypowiedzi prognozujące, w tym wypowiedzi nieodnoszące się do faktów historycznych, dotyczące intencji, opinii lub obecnych oczekiwań spółki 22nd Century Group, Inc., jej członków zarządu i kadry kierowniczej w odniesieniu do treści niniejszej informacji prasowej. Słowa "może", "byłby", "będzie", "przewiduje", "szacuje", "planuje", "sądzi", "zamierza", itp. oraz ich warianty służą wprowadzeniu wypowiedzi prognozujących. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować przyszłych wyników ani poziomów działalności czy wyników finansowych spółki. Zaleca się, by odbiorcy komunikatu nie polegali w zbyt dużym stopniu na wspomnianych wypowiedziach prognozujących, które dotyczą wyłącznie stanu z dnia, w którym zostały sformułowane. Niniejsze uwagi należy odnieść do wszelkich pisemnych lub ustnych wypowiedzi prognozujących, które możemy przedstawić w przyszłości. Z wyjątkiem sytuacji, gdy jest to wymagane przez prawo właściwe, w tym przepisy amerykańskiego prawa o papierach wartościowych, nie zamierzamy aktualizować żadnych wypowiedzi prognozujących w celu dostosowania ich do rzeczywistych wyników, późniejszych zdarzeń czy okoliczności, ani w celu uwzględnienia wystąpienia czynników nieprzewidzianych. Należy uważnie zapoznać się z informacjami ujawnionymi przez nas w sprawozdaniu rocznym (formularz 10-K) za rok podatkowy zakończony 31 grudnia 2012 r. złożonym 18 marca 2013 r., w tym z rozdziałem zatytułowanym "Czynniki ryzyka" oraz z innymi sprawozdaniami przekazanymi przez nas do amerykańskiej Komisji Giełd i Papierów Wartościowych, które ostrzegają zainteresowane strony o potencjalnym ryzyku i czynnikach mogących wpłynąć na naszą działalność, kondycję finansową, wyniki i przepływy pieniężne. W przypadku wystąpienia jednego lub więcej z tych czynników ryzyka lub niepewności, lub w przypadku, gdy podstawowe założenia okażą się niewłaściwe, nasze faktyczne wyniki mogą w sposób znaczący odbiegać od wyników spodziewanych lub przewidywanych.

KONTAKT:

Redington, Inc.