Zdrowie i styl życia

Narodowy Dzień Sportu dla każdego

07.10.2013, 11:26aktualizacja: 07.10.2013, 11:26

W sobotę 26 października br. odbędzie się pierwsza edycja ogólnopolskiego projektu popularyzującego aktywność sportową wśród Polaków, pod nazwą Narodowy Dzień Sportu. Ideą organizowanej we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki akcji jest umożliwienie wszystkim chętnym dostępu do nieodpłatnych, specjalnie przygotowanych treningów w wielu dyscyplinach sportowych. Projekt skierowany jest zarówno do uprawiających już sport rekreacyjnie, jak i tych, którzy dopiero planują rozpoczęcie treningów. Część szkoleń poprowadzą wybitni polscy sportowcy. Jedynym warunkiem uczestnictwa jest wcześniejsze zarejestrowanie się na trening w wybranym klubie poprzez stronę http://www.narodowydziensportu.pl.

Impreza zaplanowana jest jako wydarzenie cykliczne, które docelowo obejmie swoim zasięgiem całą Polskę. Pierwsza edycja Narodowego Dnia Sportu odbędzie się w największych ośrodkach miejskich, tj. w Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Katowicach, Wrocławiu, Łodzi oraz w Trójmieście. W każdym z miast do projektu przystąpiły ośrodki sportu, kluby fitness, siłownie, szkoły tańca, jogi, sztuk walki, baseny i kluby sportowe, którzy jako Partnerzy akcji zorganizują 26 października Dzień Otwarty i nieodpłatnie udostępnią swoje podwoje mieszkańcom.

Ambasadorami Narodowego Dnia Sportu, którzy poprowadzą treningi w swojej dyscyplinie sportowej są m.in.: wielokrotna mistrzyni Europy i świata w kick-boxingu i boksie Iwona Guzowska, najlepszy polski hokeista w historii Mariusz Czerkawski, były strongman Mariusz Pudzianowski, oraz piłkarze Marcin Żewłakow i Grzegorz Szamotulski.

Pełna lista kilkuset wydarzeń z różnych dyscyplin sportowych w ośrodkach Partnerów akcji we wszystkich miastach opublikowana zostanie 15 października 2013 r. na stronie akcji: http://www.narodowydziensportu.pl. Na wybrane treningi uczestnicy będą mogli się rejestrować mailowo.

Konferencja prasowa z udziałem Minister Sportu i Turystyki Joanny Muchy, Sekretarza Generalnego PKOl Adama Krzesińskiego oraz ambasadorów programu odbędzie się w czwartek, 17 października 2013 r., o godz. 12:00 w Centrum Olimpijskim PKOl w Warszawie, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4.

Patronami Narodowego Dnia Sportu są Polski Komitet Olimpijski oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki, które także współfinansuje projekt.

Narodowy Dzień Sportu organizują ZwalczNude.pl oraz Stołeczna Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą.

Źródło informacji: Organizator Narodowego Dnia Sportu

Data publikacji 07.10.2013, 11:26