BBI DEVELOPMENT SA - aneks do umowy kredytowej w projekcie Plac Unii w Warszawie

22.04.2014, 20:43aktualizacja: 22.04.2014, 20:43

Raport bieżący 23/2014

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 4/2012 z dnia 18 stycznia 2012 roku BBI Development S.A. (dalej: "Emitent") informuje, że dziś (22.04.2014) otrzymał wiadomość o podpisaniu przez Bank PEKAO oraz spółkę współkontrolowaną przez Emitenta - NPU spółka z ograniczoną odpowiedzialnością S.K.A. (dawniej: Nowy Plac Unii S.A.) - aneksu do umowy kredytu zawartej przez tą spółkę z Bankiem PEKAO w dniu 17 stycznia 2012 roku.

Do najistotniejszych postanowień aneksu należy zmiana daty konwersji długu spółki celowej z tytułu kredytu budowlanego na dług z tytułu kredytu inwestycyjnego. Zarząd Emitenta przypomina, iż pierwotna treść umowy zakładała w szczególności, że wspomniana konwersja nastąpi nie później niż w ciągu 6 miesięcy od uzyskania ostatecznej decyzji o pozwoleniu na użytkowanie Budynku Plac Unii i jednocześnie nie później niż 30 czerwca 2015 roku. Aneksem zmieniono termin konwersji postanawiając, że dokona się ona najpóźniej w dniu 30 października 2014 roku. Nadto aneksem zmieniono także ostateczny termin spłaty kredytu obrotowego na sfinansowanie podatku VAT: z 30 czerwca 2015 roku na 31 października 2014 roku.

Powyższa informacja została przez Zarząd Emitenta uznana za istotną, gdyż stanowi zmianę informacji poufnej poprzednio przekazanej do wiadomości publicznej raportem bieżącym Nr 4/2012 z dnia 18 stycznia 2012 roku.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (t.j. Dz.U. Nr 185, poz. 1439).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi pif/