Nauka i technologie

Dwadzieścia jeden europejskich miast awansowało do finału konkursu "Mayors Challenge" organizowanego przez Bloomberg Philanthropies, którego celem jest tworzenie nowatorskich rozwiązań ułatwiających życie w mieście

23.04.2014, 12:21aktualizacja: 23.04.2014, 12:21

Finaliści zostali wybrani spośród 155 kandydatów z całej Europy, którzy współzawodniczą o nagrodę główną w wysokości 5 mln EUR. Miasta zbiorą się ponownie w lecie na "Bloomberg Ideas Camp" by ulepszyć swoje aplikacje i ponownie je przedstawić.

WARSZAWA, 23 kwietnia 2014 r. /PRNewswire/ - Organizacja Bloomberg Philanthropies ogłosiła dzisiaj 21 europejskich miast-finalistów w konkursie „Mayors Challenge” ("Wyzwanie dla burmistrzów"), który został przeprowadzony w latach 2013 - 2014. "Mayors Challenge" (http://mayorschallenge.bloomberg.org/) jest konkursem mającym na celu zainspirowanie miast do opracowania nowatorskich koncepcji rozwiązania głównych bolączek życia w mieście i podniesienia komfortu życia, które można by wdrożyć w innych miastach. Zdobywca nagrody głównej otrzyma 5 mln EUR, będzie to wyróżnienie za najbardziej kreatywną i możliwą do wprowadzenia w innych miastach koncepcję. Czterem kolejnym miastom przyznana zostanie nagroda w wysokości 1 mln EUR - wszystkich zwycięzców poznamy jesienią.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140421/76881

Rozwiązania zaproponowane przez finalistów dotyczą najbardziej problematycznych kwestii w Europie: bezrobocia młodych ludzi, starzenia się populacji, zaangażowania obywateli w sprawy publiczne, rozwoju gospodarczego, ochrony środowiska i wydajności energetycznej, służby zdrowia i bezpieczeństwa publicznego oraz poprawy efektywności działań administracyjnych.

"Europejskie miasta przystąpiły do tegorocznego konkursu ‘Mayors Challenge’ ze śmiałymi i twórczymi pomysłami, które mają szansę podnieść komfort życia na całym kontynencie i świecie - powiedział Michael R. Bloomberg, filantrop i 108. burmistrz miasta Nowy Jork. - Miasta borykają się z wieloma pilnymi wyzwaniami - począwszy od zmian klimatycznych, poprzez izolację społeczną, aż po bezrobocie młodych ludzi. Potrzebujemy w miastach przywódców, którzy będą nieustannie sięgać po nowe, innowacyjne metody rozwiązywania problemów życia w mieście i podzielą się sprawdzonymi środkami z liderami innych miast. O to właśnie chodzi w konkursie 'Mayors Challenge'".

"Mayors Challenge" w edycji 2013 - 2014 jest pierwszym konkursem przeprowadzanym przez organizację Bloomberg Philanthropies w Europie. Jego inauguracyjna edycja odbyła się w Stanach Zjednoczonych. Do udziału zaproszono miasta liczące co najmniej 100 tys. mieszkańców. Miasta, które zakwalifikowały się do finału, mają od poniżej 250 tys. mieszkańców do ponad 1 mln i reprezentują 11 krajów Europy. Zostały wybrane spośród 155 kandydatów, zaś proponowane przez nich rozwiązania (zob. poniższa lista) ilustrują zarówno złożone wyzwania, jak i typowe problemy miejskie, z którymi mierzą się miasta i regiony.

Finaliści wezmą udział w "Bloomberg Ideas Camp" ("Warsztacie Koncepcji Bloomberga"), dwudniowej konferencji, na której zbiorą się liderzy z każdego miasta oraz eksperci w zakresie wiodących innowacji, strategii i programu, którzy pomogą zespołom wzbogacić ich koncepcje. Ideas Camp ma się odbyć w czerwcu, w Berlinie.

James Anderson kierujący programami innowacji administracyjnych w organizacji Bloomberg Philanthropies powiedział: "Wprawdzie koncepcje są bardzo zróżnicowane, jednak dostrzegliśmy pewne kluczowe kwestie. Zaobserwowaliśmy tendencję do opracowywanych grupowo, rozproszonych rozwiązań zamiast metod wysokokosztowych i scentralizowanych. Zaangażowanie mieszkańców w sprawy publiczne cieszyło się dużym zainteresowaniem, zarówno jako środek, jak i cel działań. Technologia, która konkretnie i pozytywnie wpływa na poziom życia poszczególnych mieszkańców - od niewidomej osoby w Warszawie poprzez młodego bezrobotnego w Amsterdamie po właściciela domu w Schaerbeek - również odgrywała znaczącą rolę".

Kadra organizacji Bloomberg Philanthropies wraz z niezależną komisją selekcyjną - składającą się z 12 członków z całej Europy - dokładnie rozpatrzyła każdy wniosek w ciągu kilku rund weryfikacji, których kulminacyjnym punktem było zebranie opinii i wyłonienie finalistów na początku bieżącego miesiąca. W rezultacie do dalszego etapu zakwalifikowano koncepcje 21 miast. Prace konkursowe zostaną ocenione według czterech kryteriów: koncepcji, potencjalnego wpływu, planu realizacji i możliwości rozpropagowania rozwiązania w innych miastach. Oto finaliści oraz ich koncepcje:

1. AMSTERDAM, Holandia - Bezrobocie młodych ludzi: Walka z powszechnym bezrobociem młodych ludzi poprzez wyposażenie ich w umiejętności na miarę XXI wieku i umożliwienie im podjęcia pracy i praktyk w całej Europie za pośrednictwem gry online;

2. ATENY, Grecja - Zaangażowanie obywateli w sprawy publiczne: Udostępnienie obywatelom nowej platformy online pozwalającej na rozwiązanie dużej liczby drobnych problemów miejskich napędzanych kryzysem gospodarczym w Grecji;

3. BARCELONA, Hiszpania - Starzenie się społeczeństwa: Podniesienie komfortu życia i zmniejszenie izolacji społecznej poprzez stworzenie sieci wsparcia publicznego i prywatnego, obejmującej rodzinę, przyjaciół, pracowników opieki społecznej i wolontariuszy każdemu starszemu obywatelowi;

4. BOLONIA, Włochy - Bezrobocie młodych ludzi: Tworzenie modelu pracowni edukacyjnych na skalę miejską i angażowanie mieszkańców w to przedsięwzięcie w ramach zwalczania bezrobocia młodych ludzi poprzez uczenie dzieci w wieku od 6 do 16 lat zasad przedsiębiorczości i rozwijanie u nich umiejętności przydatnych w XXI wieku;

5. BRISTOL, Wielka Brytania - Ochrona zdrowia / walka z otyłością: Walka z otyłością i bezrobociem poprzez tworzenie nowego systemu gospodarczego zwiększającego dostęp do zdrowej żywności pochodzącej z lokalnych upraw;

6. BRNO, Republika Czeska - Bezpieczeństwo publiczne / zaangażowanie obywateli w sprawy publiczne: Zaangażowanie mieszkańców w zapewnienie bezpieczeństwa w ich własnych społecznościach w celu stworzenia spójności społecznej i zmniejszenia przestępczości;

7. CARDIFF, Wielka Brytania - Rozwój gospodarczy: Stopniowe zwiększanie efektywności w życiu osobistym i zawodowym mieszkańców, tak by szereg drobnych usprawnień zapewnił miastu sprawniejsze funkcjonowanie;

8. FLORENCJA, Włochy - Rozwój gospodarczy: Zwalczanie bezrobocia poprzez wprowadzenie nowego modelu rozwoju gospodarczego łączącego technologię oraz innowacyjne rozwiązania społecznościowe adresowane do miejskiej społeczności rzemieślników i twórców o historycznym znaczeniu;

9. GDAŃSK, Polska - Zaangażowanie obywateli w sprawy publiczne: Przywrócenie wiary w lokalną demokrację poprzez zobowiązanie władz miasta do formalnej dyskusji nad lokalnymi kwestiami zgłoszonymi przez mieszkańców;

10. KIRKLEES, Wielka Brytania - Kapitał społeczny: Zebranie bezczynnych zasobów miasta i społeczeństwa - począwszy od pojazdów, poprzez niewykorzystane przestrzenie, a skończywszy na marnowanym czasie i specjalistycznej wiedzy mieszkańców - aby umożliwić miastu maksymalne wykorzystanie tkwiącego w nim potencjału i osiąganie lepszych wyników mniejszym kosztem;

11. KRAKÓW, Polska - Transport: Wdrożenie inteligentnych, spersonalizowanych programów motywacyjnych w zakresie transportu oraz bezproblemowego i jednolitego systemu płatności za transport publiczny w celu skłonienia mieszkańców do wyboru ekologicznych środków transportu;

12. LISBONA, Portugalia - Energia: Przekształcenie traconej energii kinetycznej (generowanej przez komunikację miejską wykorzystywaną na dojazdy do pracy) na energię elektryczną, a przez to ograniczenie emisji dwutlenku węgla i poprawienie zrównoważonego rozwoju środowiska;

13. LONDYN, Wielka Brytania - Służba zdrowia: Umożliwienie mieszkańcom monitorowania i poprawy własnego zdrowia dzięki udostępnieniu im skoordynowanej platformy dla wielu zainteresowanych grup oraz nowych technologii, które znacząco podniosą jakość życia i zmniejszą koszty opieki zdrowotnej;

14. MADRYT, Hiszpania - Energia: Dywersyfikacja źródeł odnawialnej energii poprzez szukanie i finansowanie najlepszych metod pozyskiwania energii podziemnej, takiej jak straty cieplne generowane przez miejską infrastrukturę podziemną;

15. SCHAERBEEK, Belgia - Energia: Stosowanie sprawdzonych technologii sporządzania rzutów i map geotermalnych 3D w celu dostarczenia wszystkim właścicielom domów i lokatorom spersonalizowanego audytu energetycznego i programów motywacyjnych mających ich przekonać do inwestowania w energooszczędne strategie;

16. SOFIA, Bułgaria - Zaangażowanie obywateli w sprawy publiczne: Przekształcanie przestrzeni publicznych poprzez wykorzystanie mobilnych formacji artystycznych do współpracy z lokalnymi mieszkańcami, zmiana koncepcji i odnowienie rzadko używanych przestrzeni oraz zwiększenie zaangażowania mieszkańców w sprawy publiczne;

17. STARA ZAGORA, Bułgaria - Rozwój gospodarczy: Zatrzymanie zjawiska „drenażu mózgów”, czyli emigracji najlepszych i najzdolniejszych jednostek do lepiej rozwiniętych miast, poprzez umożliwienie młodym przedsiębiorcom wdrożenia obiecujących koncepcji w lokalnych firmach z sektora zaawansowanych technologii;

18. SZTOKHOLM, Szwecja - Środowisko: Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym poprzez włączenie mieszkańców w akcję produkcji biowęgla, substancji organicznej zwiększającej wzrost drzew, izolującej węgiel i oczyszczającej spływającą wodę deszczową;

19. HAGA, Holandia - Zaangażowanie obywateli w sprawy publiczne: Umożliwienie mieszkańcom rozdysponowania części ich własnych podatków na potrzeby wsparcia lokalnych projektów, w których powodzenie najbardziej wierzą;

20. WARSZAWA, Polska - Transport / dostępność: Umożliwienie osobom niewidomym i o słabszym wzroku poruszanie się po mieście z taką samą łatwością, jak osoby dobrze widzące, poprzez zainstalowanie alarmów słuchowych wykonanych w zaawansowanej technologii, które skrócą im czas podróży i zwiększą niezależność;

21. YORK, Wielka Brytania - Systemy administracyjne: Zrewolucjonizowanie sposobu, w jaki mieszkańcy, biznesmeni oraz inni mogą proponować nowe koncepcje rozwiązania najważniejszych problemów życia w mieście, zapewnienie inteligentniejszej metody zdobywania lub opracowywania najlepszych rozwiązań.

Dalsze szczegóły i szersze informacje na temat tegorocznego konkursu Mayors Challenge można znaleźć na stronie: http://mayorschallenge.bloomberg.org/.

Więcej informacji na temat konkursu Mayors Challenge dostępnych jest na stronie: http://www.bloomberg.org/initiative/mayors_challenge.

Bloomberg Philanthropies

Bloomberg Philanthropies przyświeca misja zapewnienia dłuższego życia na lepszym poziomie jak największej liczbie osób. Organizacja skupia się na pięciu kluczowych obszarach, w których dąży do wprowadzenia trwałych zmian. Są nimi: służba zdrowia, ochrona środowiska, edukacja, innowacje administracyjne, z uwzględnieniem "Mayors Challenge", oraz sztuka. Bloomberg Philanthropies obejmuje wszystkie działania charytatywne Michaela R. Bloomberga, w tym działania założonej przez niego fundacji i jego datki indywidualne. W 2013 roku organizacja Bloomberg Philanthropies rozdała 452 miln USD. Więcej informacji znajduje się na stronie bloomberg.org.

Źródło: Bloomberg Philanthropies

KONTAKT: