Novoferm przejmuje Alpha Deuren

05.05.2014, 13:14aktualizacja: 05.05.2014, 13:14

Strategiczne przejęcie umacnia pozycję spółki Novoferm na rynku europejskim.

Rees, maj 2014 r. - Novoferm, jeden z największych w Europie dostawców drzwi, bram garażowych, ościeżnic i napędów, po uzyskaniu zgody organów antymonopolowych, dokonał przejęcia holenderskiej spółki Alpha Deuren International BV, która zalicza się do grona najbardziej uznanych producentów drzwi segmentowych w Europie. Przejęcie to wzmocni pozycję Novoferm na rynku międzynarodowym, w szczególności w przypadku drzwi o zastosowaniu przemysłowym.

"To przejęcie umożliwi nam wzbogacenie dotychczasowej oferty i trwale umocni naszą pozycję na rynku międzynarodowym. Alpha Deuren to idealny partner dla Novoferm zarówno pod względem operacyjnym, jak i strategicznym. Spółki te łączy wspólna filozofia korporacyjna bazująca na sile innowacji, bezkompromisowej jakości i niezawodności. Ponadto wspomniane działanie strategiczne wiąże się z licznymi korzyściami synergicznymi, zwłaszcza jeżeli chodzi o drzwi o zastosowaniu przemysłowym - skomentował Rainer Schackmann, dyrektor generalny Grupy Novoferm. - Grupa Novoferm dotychczas produkowała drzwi o zastosowaniu w przemyśle, przeznaczone na rynek europejski w dwóch zakładach zlokalizowanych w Holandii. Oferta Alpha Deuren stanowi idealne uzupełnienie produktów wytwarzanych przez Novoferm".

Alpha Deuren International B.V. z siedzibą w Didam zatrudnia około 150 pracowników. Spółka osiągnęła czołową pozycję na rynku w ciągu zaledwie dziewiętnastoletniej działalności. Produkcja prowadzona przez Alpha Deuren jest w wysokim stopniu zautomatyzowana, niezwykle wydajna oraz idealnie dostosowana do potrzeb klienta. Alpha Deuren posiada szczególnie silną pozycję na rynku niemieckim, francuskim i holenderskim oraz prowadzi dystrybucję wyłącznie za pośrednictwem wyspecjalizowanych podmiotów. Oprócz drzwi ISO i aluminiowych drzwi segmentowych do budynków przemysłowych, oferta firmy obejmuje drzwi garażowe do domów prywatnych.

Nawiązanie współpracy z Novoferm umożliwi Alpha Deuren kontynuację wzrostu osiągniętego w ciągu ostatnich 19 lat. Erik Scheepers, założyciel i dyrektor generalny Alpha Deuren, również wyraża uznanie dla tego ważnego etapu w rozwoju Alpha Deuren, zainicjowanego połączeniem tych dwóch spółek: "Jestem bardzo zadowolony z połączenia ze spółką Novoferm, która jest silnym partnerem biznesowym. Wiem, że dzięki partnerstwu z Novoferm nasza spółka znalazła się w dobrych rękach. Jestem przekonany, że w przyszłości będziemy osiągać dalsze sukcesy". Porozumienie w sprawie przejęcia podpisano 30 kwietnia. Zgoda organów antymonopolowych zostanie wydana wkrótce

Novoferm

Novoferm obecnie zatrudnia ponad 2 000 pracowników i jest jednym z największych w Europie dostawców drzwi, bram garażowych, ościeżnic i napędów do budownictwa prywatnego, komercyjnego i przemysłowego. Nasze zakłady produkcyjne znajdują się w Europie Zachodniej i Azji a nasze produkty docierają do wielu krajów na całym świecie. Od października 2003 r. spółka Novoferm należy do japońskiej Grupy Sanwa Holdings.

Zdjęcia: http://www.presseportal.de/pm/113227/

KONTAKT: