Zdrowie i styl życia

Devicor Medical Products finalizuje przejęcie asortymentu znaczników po biopsji piersi HydroMARK®

05.05.2014, 14:13aktualizacja: 05.05.2014, 14:13

Porozumienie umocni czołową pozycję firmy w zakresie produktów do biopsji piersi.

CINCINNATI - (BUSINESS WIRE) - Devicor® Medical Products, Inc. (Devicor), firma należąca do GTCR, czołowej spółki niepublicznej, ogłosiła dzisiaj przejęcie asortymentu znaczników po biopsji piersi HydroMARK® i powiązanych z nim aktywów od Biopsy Sciences, LLC.

"Jesteśmy dumni, że w naszej ofercie znaczników Mammotome® znajdzie się HydroMARK - stwierdził dyrektor generalny Devicor, Tom Daulton. - Połączenie HydroMARK z dotychczasowymi produktami MammoMARK®, MammoStar® i MicroMARK® umożliwi nam zapewnienie naszym klientom pełnego asortymentu znaczników tkanek, które spełniają wszelkie oczekiwania w zakresie znaczników do biopsji piersi".

HydroMARK został opracowany przez dr. n. med. Johna Fishera, radiologa interwencyjnego posiadającego rozległe doświadczenie w zakresie obrazowania i biopsji piersi. Dr Fisher i jego zespół opracował HydroMARK, aby zapewnić lekarzom alternatywne narzędzie do widocznego i trwałego oznaczania biopsji piersi. Trwała widoczność w USG zapewnia lekarzom możliwość zmniejszenia inwazyjności leczenia, a co za tym idzie, zmniejszenie lęku i bólu związanego z tradycyjnym leczeniem raka piersi.

Przejęcie HydroMARK to najnowszy etap rozwoju asortymentu firmy Devicor, która teraz obejmuje stół stereotaktyczny Mammotome MammoTestTM. Ponadto firma zawarła nową umowę dystrybucyjną z Faxitron w sprawie CoreVision®, systemu do bezpośredniej radiografii materiału histopatologicznego. Wspomniane produkty stanowią uzupełnienie oferty Devicor, do której zalicza się Mammotome revolve® i Mammotome elite®. HydroMARK można obecnie nabyć w większości krajów Ameryki Północnej i Południowej, w Europie oraz w niektórych częściach Azji.

"Nasza firma jest stale zaangażowana w rozwój prawidłowego diagnozowania i leczenia raka piersi - stwierdza Daulton. - Rozwijając naszą innowacyjną i ukierunkowaną na rynek organizację, ciągle poszukujemy technologii, które wzbogaciłyby naszą najważniejszą markę Mammotome®, będącą czołowym produktem do biopsji piersi na świecie".

Devicor® Medical Products, Inc.

Spółka Devicor Medical Products, której siedziba znajduje się w Cincinnati, zatrudnia na całym świecie przeszło 400 osób. Jako lider globalnego rynku Devicor dużą wagę przykłada do doskonalenia technologii w celu wsparcia klinicystów w diagnostyce klatki piersiowej, w tym raka piersi, poprzez maksymalne zmniejszenie inwazyjności zabiegów. Portfel produktów Devicor obejmuje znane na całym świecie systemy: Mammotome® Breast Biopsy System (biopsja klatki piersiowej), Mammotome revolve®, bezprzewodowy system Mammotome elite®, Neoprobe® Gamma Detection System (GDS) (wykrywanie promieni gamma) oraz stereotaktyczny system do biopsji Mammotome MammoTestTM. Spółka oferuje też bogaty asortyment znaczników tkankowych stosowanych w pobieraniu próbek i zarządzaniu diagnostyką chorób klatki piersiowej. Produkty te sprzedawane są w ponad 50 krajach. Od momentu wprowadzenia na rynek systemu Mammotome® Breast Biopsy (biopsja klatki piersiowej) w 1995 r. ponad 4 miliony kobiet poddało się minimalnie inwazyjnej biopsji piersi w oparciu o obrazowanie stereotaktyczne, ultradźwiękowe lub magnetyczne w tym systemie.

Więcej informacji znaleźć można na stronach: http://www.devicormedical.com i http://www.mammotome.com.

GTCR

Założone w 1980 r. GTCR to czołowa spółka niepubliczna specjalizująca się w inwestowaniu w rozwijające się firmy z branż takich jak usługi finansowe i technologie, służba zdrowia oraz usługi informacyjne i technologiczne. Spółka, której siedziba znajduje się w Chicago, jest pionierem strategii The Leaders Strategy™ polegającej na wyszukiwaniu liderów zarządzania z najważniejszych branż i podejmowaniu z nimi współpracy w celu identyfikacji, przejmowania i tworzenia wiodących spółek w oparciu o przejęcia przekształceniowe i organiczny wzrost. Od momentu założenia GTCR zainwestowało ponad 10 mld dolarów w przeszło 200 spółkach. Więcej informacji znaleźć można na stronie: http://www.gtcr.com.

KONTAKT:

Devicor® Medical Products, Inc.

Erica Bednar

tel. 513-864-9383