ERBUD SA skierowanie pozwu przeciwko emitentowi przez Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin Sp. z o.o. (Powód)

05.05.2014, 23:50aktualizacja: 05.05.2014, 23:50

Raport bieżący 18/2014

Zarząd Emitenta powziął wiadomość o skierowaniu do Sądu Okręgowego w Warszawie XXVI Wydział Gospodarczy pozwu przez Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin Sp. z o.o.

Powód( MPL) domaga się w pozwie od Pozwanej (Erbud S.A.) zasądzenia kwoty 34.381.374,64 zł (słownie: trzydzieści cztery miliony trzysta osiemdziesiąt jeden tysięcy trzysta siedemdziesiąt cztery złote 64/100) tytułem odszkodowania wraz z odsetkami oraz zwrotu kosztów postępowania.

Powód podaje w treści pozwu iż kwota 34.381.374,64 zł składa się:

a) 570.911,46 zł - koszty doradztwa technicznego i prawnego poniesione przez Powoda;

b) 28.321.000,00 zł - kwota stanowiąca równowartość utraconych przez Powoda korzyści oraz szkody rzeczywistej w postaci poniesionych kosztów doradztwa technicznego i prawnego;

c) 5.489.463,18 zł - stanowiąca 19% poniesionej szkody, o której mowa w pkt. a) i b) powyżej, tytułem rekompensaty z tytułu przewidzianego prawem opodatkowania należnego odszkodowania podatkiem dochodowym.

Zarząd Erbud S.A. podtrzymuje swoje stanowisko odnośnie roszczeń finansowych związanych z realizacją pasa startowego w Modlinie

Erbud S.A. nie uznaje swojej odpowiedzialności za wadliwy stan nawierzchni pasa startowego, a zlecone niezależne ekspertyzy techniczne wskazują na powody uszkodzenia niezależne od Spółki.

Równolegle Spółka jest w trakcie przygotowywania pozwu o odszkodowanie za poniesione wydatki wobec podmiotów odpowiedzialnych za wadliwy stan nawierzchni pasa startowego

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/