Częstochowa: Centra przesiadkowe

07.05.2014, 12:25aktualizacja: 07.05.2014, 12:25

Miejski Zarząd Dróg i Transportu ogłosił przetarg na opracowanie koncepcji budowy węzłów przesiadkowych przy trzech częstochowskich dworcach. Realizacja tych inwestycji ma być dofinansowana ze środków unijnych w nowym okresie programowania.

Zintegrowane centra przesiadkowe, na których mają stanąć perony autobusowe, parkingi dla samochodów i cyklistów oraz wypożyczalnia rowerów powstaną przy trzech dworcach PKP: Częstochowa Główna, Dworzec Stradom i Raków. Mają one usprawnić podróżowanie po mieście, integrując komunikację pieszą, rowerową, samochodową, autobusową i kolejową w jednym miejscu.

Przy głównym dworcu kolejowym od ul. Piłsudskiego mają powstać 4 zadaszone perony dla komunikacji publicznej, miejsca postojowe dla taksówek, dla osób niepełnosprawnych, zadaszony parking dla rowerów oraz blisko 50 miejsc postojowych dla samochodów osobowych. Z drugiej strony dworca, przy ul. Orzechowskiego również planowane jest wybudowanie czterech zadaszonych peronów, miejsc postojowych dla samochodów osobowych, taksówek oraz osób niepełnosprawnych. Jedną z możliwych opcji jest także budowa parkingu wielopoziomowego.

Jeśli chodzi o węzły przesiadkowe na Stradomiu i Rakowie, to koncepcja zakłada powstanie na każdym z nich minimum jednego zadaszonego peronu przystankowego dla komunikacji publicznej, miejsc postojowych dla taksówek, niepełnosprawnych oraz samochodów osobowych i rowerów. W przypadku centrum przesiadkowego na dworcu Raków konieczne będzie też przeprojektowanie sąsiadujących trzech skrzyżowań oraz zapewnienie rezerwy terenu pod przystanki tramwajowe przy Skwerze Junaków.

Miasto chce przeznaczyć na budowę centrów przesiadkowych pieniądze pozyskane na realizację Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych RPO Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Warto przypomnieć, że nasz subregion, którego liderem jest miasto Częstochowa, wywalczył w podziale środków na realizację Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych, ponad 104 mln euro! Co ważne projekty w ramach ZIT będą realizowane w trybie pozakonkursowym, a budowa systemów „parkuj i jedź” jest jednym z priorytetowych obszarów przeznaczonych do dofinansowania w ramach ZIT.

Data publikacji 07.05.2014, 12:25
Źródło informacji PAP