Biennale Architektury w Wenecji 2014: Schüco wspiera część wystawy przygotowaną przez Niemcy

07.05.2014, 13:50aktualizacja: 07.05.2014, 13:50

BIELEFELD, Niemcy, 7 maja 2014 /PRNewswire/ - 7 czerwca 2014 r. nastąpi otwarcie 14. Międzynarodowej Wystawy Architektury w Wenecji. Kurator tegorocznej edycji, holenderski architekt Rem Koolhaas na temat przewodni dla pawilonów narodowych wybrał hasło: "Przyswajanie modernizmu: 1914-2014". Niemiecka część wystawy opiera się na projekcie duetu architektów z Zürichu, Aleksa Lehnerera i Savvasa Ciriacidisa. Na prośbę projektantów, w projekt zaangażowała się spółka Schüco.

"Na tym etapie nie możemy jeszcze wyjawić, w jaki dokładnie sposób Lehnerer i Ciriacidis przedstawią tę rozległą tematykę zaproponowaną przez Koolhaasa. Wiemy, że ich wystawa nosić będzie tytuł "Bungalow Germania". Możemy jedynie zdradzić, że przygotowana przez nich koncepcja wystawy reprezentuje spojrzenie na architekturę jako na przedsięwzięcie społeczne; ściślej mówiąc, ich projekt tematycznie skupia się na samym pawilonie niemieckim oraz tzw. Bungalowie kanclerskim w Bonn autorstwa Sepa Rufa. Savvas Ciriacidis w zwięzły sposób podsumowuje, dlaczego dwóch głównych komisarzy projektu, którzy razem prowadzą biuro architektoniczne CIRIACIDISLEHNERER w Zürichu zdecydowało się pozyskać Schüco do swojego zespołu. - Sześćdziesięcioletnie doświadczenie Schüco czyni tę spółkę doskonałym partnerem dla naszej koncepcji".

Zdaniem Andreasa Engelhardta, prezesa zarządu Schüco, decyzja o udziale w tym projekcie była oczywista: "Zgodziliśmy się natychmiast - z wielkim entuzjazmem będziemy wspierać niemiecką część wystawy. Architekci to podstawowa grupa odbiorców, do których staramy się dotrzeć, a Biennale Architektury od długiego czasu przyciąga światowej sławy architektów".

Międzynarodowa społeczność architektów z niecierpliwością czeka na moment, w którym zobaczymy jakie podejście do tematu wybiorą Lehnerer i Ciriacidis oraz jak umiejętnie zdołają oni w swoim projekcie połączyć różne elementy z historii niemieckiej architektury.

Dalsze informacje na temat Schüco na stronie http://www.schueco.com

Źródło: Schueco International KG

KONTAKT: