Polski Komitet Normalizacyjny ma już 90 lat!

19.05.2014, 16:56aktualizacja: 19.05.2014, 16:56

W tym roku Polski Komitet Normalizacyjny obchodzi Jubileusz 90-lecia. Pierwsze posiedzenie Komitetu odbyło się w 1924 roku i w tym samym roku przyjęto nazwę POLSKI KOMITET NORMALIZACYJNY - to był początek normalizacji na szczeblu krajowym. Wtedy najważniejszym zadaniem organizacji było ustalenie i ujednolicenie wymagań na materiały i wyroby, szczególnie dla potrzeb zamówień rządowych.

Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) to krajowa jednostka normalizacyjna, której zadania polegają na określaniu stanu i kierunków rozwoju działalności normalizacyjnej, organizowaniu i nadzorowaniu działań związanych z opracowywaniem i rozpowszechnianiem Polskich Norm oraz reprezentowaniu Rzeczypospolitej Polskiej w międzynarodowych i regionalnych organizacjach normalizacyjnych.

Polskie Normy to wiarygodny i merytorycznie doceniany dokument opisujący najbardziej zaawansowany, możliwy do osiągnięcia w danym czasie poziom wiedzy w zakresie badań i technologii.

Stosowanie się do wskazań Polskich Norm przyczynia się do ochrony życia, zdrowia, środowiska; dzięki tym dokumentom możliwe jest usuwanie barier technicznych w handlu, a także ułatwione jest porozumiewanie się w języku technicznym przez określanie terminów, definicji, oznaczeń i symboli.

Normalizacja odgrywa istotną rolę w gospodarce rynkowej, jest gwarancją jakości i przyczynia się do konkurencyjności polskich produktów i usług.

Od 90 lat Polski Komitet Normalizacyjny niezmiennie i wytrwale prowadzi działalność na rzecz polskiej gospodarki na przekór burzom dziejowym oraz licznym niepokojom społeczno-gospodarczym, których nie szczędziła historia.

Więcej informacji: http://www.pkn.pl

Logo dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Joanna Skalska

e-mail: joanna.skalska@pkn.pl

Źródło informacji: Polski Komitet Normalizacyjny.

Data publikacji 19.05.2014, 16:56
Źródło informacji PAP