Emisja obligacji LZMO zakończona sukcesem: spółka ma środki potrzebne do dynamicznego wzrostu sprzedaży

23.05.2014, 15:38aktualizacja: 23.05.2014, 15:38

ZMO S.A., spółka z segmentu NewConnect Lead, jedyny w Polsce producent ceramicznych systemów kominowych w unikalnej technologii izostatycznej, z sukcesem zakończyło publiczną emisję obligacji. Spółka zgromadziła kwotę w wysokości 6,1 mln zł, która zasili kapitał obrotowy.

Zapisy na 30-miesięczne papiery dłużne o stałym oprocentowaniu w wysokości 8,75% w skali roku i kwartalnie wypłacanym kuponie trwały od 6 do 20 maja. Wcześniej, w kwietniu br., LZMO przeprowadziło prywatną emisję obligacji, w ramach której pozyskano ponad 1,7 mln zł.

228 osób złożyło zapisy na walory o nominalnej wartości 1.000 zł za obligację. Spółka planuje wprowadzenie obligacji na Catalyst w przyszłym miesiącu.

"Pierwotnie zakładaliśmy przeprowadzenie tylko jednej, publicznej emisji, z której chcieliśmy pozyskać 7 mln zł. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na jej poprzedzenie emisją prywatną. W efekcie zgromadziliśmy ponad 7,8 mln zł. Dzięki tym dodatkowym środkom będziemy mogli szybciej zrealizować umowy z partnerami z zagranicy" - powiedział Artur Sławiński, prezes Zarządu LZMO S.A.

LZMO jest producentem ceramicznych systemów kominowych produkowanych w nowoczesnej technologii izostatycznej. Spółka należy do grupy przemysłowej IndygoTech Minerals S.A., do której należą również Industry Technologies S.A. oraz Baltic Ceramics Investments S.A., która w poniedziałek rozpoczęła emisję akcji.

"Duże zainteresowanie najpierw prywatną, a teraz publiczną emisją obligacji świadczy o zaufaniu, jakim obdarzają nas inwestorzy. Chcemy z nimi współpracować, dlatego jesteśmy aktywni na rynku kapitałowym. Skończyliśmy emisję obligacji LZMO, ale w międzyczasie rozpoczęliśmy ofertę publiczną akcji Baltic Ceramics Investments. Od 19 do 29 maja trwają zapisy na akcje spółki, która buduje jedyny w Unii Europejskiej zakład produkcji proppantów ceramicznych, wykorzystywanych w sektorze oil&gas" - mówi Dariusz Janus, przewodniczący Rady Nadzorczej LZMO S.A. i prezes Zarządu IndygoTech Minerals S.A.

"LZMO już udowodniło, że jesteśmy najlepsi w Europie w wysokich technologiach ceramicznych. Obecnie technologie te wdrażamy w Baltic Ceramics Investments S.A. oraz Industry Technologies S.A." - dodaje Dariusz Janus.

Funkcję oferującego pełnił INVISTA Dom Maklerski.

Logo dostępne pod adresem:

Źródło informacji: LZMO

Data publikacji 23.05.2014, 15:38