Newsletter

III edycja Nocy Restauracji

29.05.2014, 17:27aktualizacja: 29.05.2014, 17:27

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tatar z żubra, kaszanka z sandacza, a może tortilla z piersi kaczki? To tylko niektóre z kreacje przygotowane na III Noc Restauracji, która odbędzie się w piątek 30 maja. W tym roku motywem przewodnim są: Smak Miasta, Regionu, Świata.

W Nocy Restauracji weźmie udział blisko 60 autorskich restauracji z Białegostoku, Gdańska i Poznania oraz 3 lokale reprezentujące Polskę. Podczas wydarzenia dostępne będą specjalne nocne menu. W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny szefa kuchni. Zabawa potrwa od 19:00 do 02:00 lub ostatniego gościa.

Wszystkie restauracje przygotują specjalne nocne danie. To próbki kulinarnego kunsztu szefów kuchni, które zawalczą w konkursie o Grand Prix Nocy Restauracji.

W Białymstoku nocne dania w większości oparte są na wielonarodowej tradycji kulinarnej miasta i podlaskich produktów kulinarnych. Wśród nich znajdą się m.in. tatarskie pierogi - czebureki i tatar z żubra aromatyzowany trawą żubrową.

W Gdańsku większość propozycji opartych jest o ryby i owoce morza.

Poszukiwacze smaku dawnego Gdańska będą mogli spróbować gdańskiego risotto z szyjkami rakowymi. Pragnący odkryć nietypowe zestawienia powinni zwrócić uwagę na kaszankę z sandacza.

W Poznaniu szefowie postanowili poddać interpretacji lokalne wyróżniki kulinarne i tak powstała kaczka owinięta w rogala czy tortilla z kaczej piersi. Szefowie sięgnęli także po wieprzowinę złotnicką i mniej znane podroby jak trzustka.

Swojego faworyta można wybrać odwiedzając stronę imprezy: http://www.nocrestauracji.pl i oceniając zaprezentowane tam dania. Spośród osób, które zalogują się i zagłosują wybrany zostanie zwycięzca, który otrzyma nocleg dla dwóch osób w Pałacu Mierzęcin oraz kolację przygotowaną przez szefa kuchni Dawida Łagowskiego. Restauracja Pałacu Mierzęcin - jako reprezentant Polski - uczestniczy w Nocy Restauracji 2014.

Szczegóły dotyczące imprezy, w tym plany miast z lokalizacją restauracji, harmonogram nocnych pokazów, nocne menu oraz zdjęcia dań można znaleźć na: http://www.nocrestauracji.pl.

Partnerami Nocy Restauracji jest Miasto Białystok, Miasto Gdańsk, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Agencja Rynku Rolnego. Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest poznańska firma landbrand.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.05.2014, 17:27
Źródło informacji Noc Restauracji, landbrand
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ