GETIN HOLDING SA zbycie i nabycie papierów wartościowych Emitenta

30.05.2014, 23:09aktualizacja: 30.05.2014, 23:09

Raport bieżący 20/2014

Getin Holding S.A. (dalej: Emitent) informuje, że w związku z rozliczeniem transakcji skupu akcji własnych Emitenta i zapisaniem ich w dniu 30 maja 2014 r. na rachunku maklerskim Emitenta prowadzonym przez Dom Maklerski Noble Securities S.A., otrzymał w dniu 30 maja 2014 r., w trybie art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (dalej: Ustawa), niżej wymienione zawiadomienia o następujących transakcjach:

Pan Leszek Czarnecki - Przewodniczący Rady Nadzorczej Getin Holding S.A., poinformował o sprzedaży na własny rachunek w dniu 30 maja 2014 r.:

1. przez dr. Leszka Czarneckiego 2.757.848 akcji zwykłych na okaziciela Getin Holding S.A. za łączną cenę 10.066.145,20 zł.

2. przez niżej wymienione osoby blisko związane z dr. Leszkiem Czarneckim w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 ww. ustawy, niżej wymienionych akcji:

• LC Corp BV z siedzibą w Amsterdamie - 10.539.565 akcji za łączną cenę 38.469.412,25 zł.

• Fundacja Jolanty i Leszka Czarneckich z siedzibą we Wrocławiu - 4.041 akcji za łączną cenę 14.749,65 zł.

Sprzedaż wyżej wymienionych akcji nastąpiła w ramach skupu akcji własnych Getin Holding S.A. za pośrednictwem Domu Maklerskiego Noble Securities S.A. poza rynkiem regulowanym.

Sprzedaż akcji miała miejsce w wyniku złożenia ofert sprzedaży przez dr. Leszka Czarneckiego, LC Corp BV oraz Fundację Jolanty i Leszka Czarneckich w odpowiedzi na Zaproszenie do Składania Ofert Sprzedaży Akcji Getin Holding S.A. z dnia 12 maja 2014 r. Rozliczenie transakcji, w tym przeniesienie własności akcji oraz zapłata ceny za akcje, nastąpiło w dniu 30 maja 2014 r.

Jednocześnie Pan Leszek Czarnecki - Przewodniczący Rady Nadzorczej Getin Holding S.A., poinformował o nabyciu na własny rachunek w dniu 30 maja 2014 r. przez osobę blisko związaną z dr. Leszkiem Czarneckim tj. Getin Holding S.A. 21.917.808 akcji własnych Getin Holding S.A. za łączną cenę 79.999.999,20 zł.

Nabycie wyżej wymienionych akcji nastąpiło w ramach skupu akcji własnych Getin Holding S.A. za pośrednictwem Domu Maklerskiego Noble Securities S.A. poza rynkiem regulowanym.

Nabycie akcji miało miejsce w wyniku złożenia ofert sprzedaży akcji Getin Holding S.A. w odpowiedzi na Zaproszenie do Składania Ofert Sprzedaży Akcji Getin Holding S.A. z dnia 12 maja 2014 r. Rozliczenie transakcji, w tym przeniesienie własności akcji oraz zapłata ceny za Akcje nastąpiło w dniu 30 maja 2014 r.

Getin Holding S.A. z siedzibą we Wrocławiu, LC Corp BV z siedzibą w Amsterdamie są spółkami bezpośrednio lub pośrednio kontrolowanymi przez dr. Leszka Czarneckiego.

Dr Leszek Czarnecki jest Przewodniczącym Rady Nadzorczej Getin Holding S.A. oraz Przewodniczącym Rady Fundacji Jolanty i Leszka Czarneckich.

Pan Remigiusz Baliński - Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej Emitenta - poinformował o sprzedaży w dniu 30 maja 2014 roku przez osobę blisko związaną z Panem Remigiuszem Balińskim w rozumieniu art. 160 powołanej ustawy, tj.: Fundację Jolanty i Leszka Czarneckich we Wrocławiu (dalej: Fundacja) 4.041 akcji zwykłych na okaziciela Getin Holding za łączną cenę 14.749,65 zł. Pan Remigiusz Baliński pełni funkcję Prezesa Zarządu Fundacji.

Sprzedaż akcji miała miejsce w wyniku złożenia ofert sprzedaży przez Fundację Jolanty i Leszka Czarneckich w odpowiedzi na Zaproszenie do Składania Ofert Sprzedaży Akcji Getin Holding S.A. z dnia 12 maja 2014 r. Rozliczenie transakcji, w tym przeniesienie własności Akcji oraz zapłata ceny za Akcje, nastąpiło w dniu 30 maja 2014 r.

Jednocześnie Pan Remigiusz Baliński - Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej Emitenta - poinformował o zakupie w dniu 30 maja 2014 roku przez osobę blisko związaną z Panem Remigiuszem Balińskim w rozumieniu art. 160 powołanej ustawy, tj.: Getin Holding, 21.917.808 akcji zwykłych na okaziciela Getin Holding za łączną cenę 79.999.999,20 zł.

Nabycie akcji nastąpiło w ramach skupu akcji własnych Getin Holding S.A. za pośrednictwem Domu Maklerskiego Noble Securities S.A. poza rynkiem regulowanym.

Podstawa prawna: art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (t. j. Dz. U. z 2014 r. Poz. 94) w trybie określonym w art. 56 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1382).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz