MSZ: Radosław Sikorski dla radia "Echo Moskwy" (komunikat)

03.06.2014, 19:02aktualizacja: 03.06.2014, 19:02

- MSZ informuje:

25 lat wolności. „Polska może być przykładem zarówno dla Zachodu, jak i dla Wschodu”- wywiad z ministrem Radosławem Sikorskim dla „Echo Moskwy”, 3.06.2014 r.

W dzisiejszym wywiadzie na antenie radia „Echo Moskwy” Minister Radosław Sikorski podkreślił sukces Polaków w walce z komunizmem. - Dla Polaków upadek komunizmu oznaczał jednocześnie suwerenność naszego kraju oraz wolność narodową - powiedział minister, zaznaczając rolę Solidarności w procesie odzyskiwania wolności.

Porównując przemiany w Polsce i w Rosji minister zauważył, że władze komunistyczne rządziły w Polsce krócej niż na terytorium ZSRS i sposób jego wprowadzenia nie był na tyle radykalny, rola Kościoła była znaczenie większa i był on mniej spenetrowany przez służby specjalne, pozostało prywatne rolnictwo, a Solidarności władzom nie udało się w pełni zniszczyć. - Dla Rosjan zaś rozpad ZSRS oznaczał upadek imperium i geograficznej bliskości z zachodem.

Minister skomentował również rangę aktualnych wydarzeń na Ukrainie. - Jest to bardzo niebezpieczny precedens, ponieważ pierwszy raz od momentu zakończenia drugiej wojny światowej jedno państwo odebrało siłą część terytorium drugiego państwa, naruszając przy tym szereg międzynarodowych porozumień. A Polska, jako ofiara podobnych wydarzeń, nie może się na to zgodzić.

Komentując stosunki polsko-rosyjskie minister stwierdził. - Nasz rząd włożył wiele wysiłku w to, aby poprawić stosunki z Rosją i w ostatnich latach możemy zaobserwować pozytywne skutki tej współpracy. Oczywiście niepokoją nas w Rosji ograniczenia wolności obywatelskiej i wolności słowa – stwierdzając jednocześnie, że jest Rosją rozczarowany ze względu na fakt, że zamiast modernizacji wybrała atawizm. Podsumowując jednak zaznaczył: - Jeśli Rosja zacznie zagrażać światu, będziemy pierwszymi, którzy w to uwierzą. Jeżeli Rosja będzie gotowa do współpracy, będziemy pierwszymi, którzy zechcą z nią współpracować.

Minister Radosław Sikorski zwrócił jednocześnie uwagę na dobre stosunki z nowym prezydentem Ukrainy Petrem Poroszenką, nazywając go „odpowiedzialnym partnerem, któremu blisko do zachodnich standardów” i wyraził nadzieję na gotowość Rosji do dialogu z Ukrainą.

W wywiadzie minister skomentował także wyniki wyborów do Europarlamentu. - Zwycięstwo radykałów to dla nas ważny sygnał, aby bronić przed nimi Europę. Jesteśmy na to gotowi.

kom/ aja/

Data publikacji 03.06.2014, 19:02