Uczelnia Johnsona działająca przy Uniwersytecie Cornella we współpracy z Wyższą Szkołą Finansów PBC przy Uniwersytecie Tsinghua (Pekin, Chiny) uruchamia studia MBA dające podwójny tytuł (zlecone

04.06.2014, 12:42aktualizacja: 04.06.2014, 12:42

Studia MBA to jedyne tego typu studia na rynku prowadzone w językach angielskim i mandaryńskim.

Największa w historii delegacja z Wyższej Szkoły Zarządzania im. Samuela Curtisa Johnsona uczestniczy w uroczystości inauguracji studiów i programie nawiązywania kontaktów w Chinach.

PEKIN, 4 czerwca 2014 r. /PRNewswire/ - Uniwersytet Tsinghua i podlegająca mu uczelnia PBC School of Finance (PBCSF) przywitały dziś delegację złożoną z wykładowców i prodziekanów uczelni Samuel Curtis Johnson Graduate School of Management (Wyższa Szkoła Zarządzania im. Samuela Curtisa Johnsona) z Uniwersytetu Cornella w ramach ogłoszonej właśnie bardzo obiecującej współpracy. To nowe przedsięwzięcie skierowane do liderów firm i innych organizacji z Chin i zagranicy przewiduje uruchomienie studiów MBA i MBA z zakresu finansów, dających podwójny tytuł i prowadzonych w językach angielskim i mandaryńskim. 21-miesięczne studia rozpoczną się w kwietniu 2015 r. i obejmą 60 godzin kredytowych. Są one dwujęzyczne, gdyż opracowano je z myślą o studentach z całego świata mówiących po angielsku i mandaryńsku.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20080212/NYTU116LOGO

"Uruchomienie studiów dających podwójny tytuł to dla naszych uczelni historyczne wydarzenie. Jako że Chiny to obecnie druga pod względem wielkości gospodarka na świecie, jest to odpowiedni moment na podjęcie współpracy oraz rozwijanie tego niezwykle ważnego partnerstwa i wyjątkowego programu studiów dla dobra studentów i managerów ze Stanów Zjednoczonych i Chin" - powiedział Soumitra Dutta, dziekan uczelni Johnsona przy Uniwersytecie Cornella.

Oczekuje się, że w studiach uczestniczyć będzie ok. 65 osób w wieku 30-35 lat ze stażem pracy od pięciu do ośmiu lat. W ramach zajęć odbędą się dwa dwutygodniowe wyjazdy studyjne z kursami rozwiązywania problemów biznesowych, wizyta na Wall Street oraz spotkania integracyjne ze studentami studiów MBA i Executive MBA z uczelni Johnsona na terenie kampusu Uniwersytetu Cornella w Ithace (stan Nowy Jork) i kampusu uczelni Cornell Tech w Nowym Jorku. Ma to zapewnić zoptymalizowane środowisko do uczenia się oraz możliwość nawiązania intensywnej współpracy.

"Innowacje są bardzo ważne dla kolejnego etapu rozwoju gospodarczego Chin - powiedziała Ya-Ru Chen, dyrektor China Initiatives ds. akademickich oraz wykładowca zarządzania i biznesu globalnego w fundacji im. Nicholasa H. Noyesa. - W obliczu rosnącego nacisku na wzrost, Chiny muszą na nowo spojrzeć na swoje przedmioty zainteresowania i w łańcuchu wartości przejść o szczebel wyżej. Z tego też względu innowacyjność ma kluczowe znaczenie".

"Zamierzamy kontynuować wspaniałe tradycje akademickie obu szkół, współpracując ramię w ramię, tak aby zapewnić naszym studentom nowe możliwości i przygotować ich na wyzwania w świecie biznesu XXI wieku - powiedział Liao Li, prodziekan PBCSF. - Jesteśmy zaszczyceni, mogąc uczestniczyć w tym imponującym przedsięwzięciu i wierzymy, że zapewni ono wiele sposobności do wspólnego rozwoju".

Źródło: Johnson at Cornell University

Data publikacji 04.06.2014, 12:42