MF: cieszmy się dziś ćwierćwieczem wolności (komunikat)

04.06.2014, 14:32aktualizacja: 04.06.2014, 14:32

- Ministerstwo Finansów informuje:

Polska jest dziś jedną z największych i najszybciej rozwijających się gospodarek w Europie. Rozsądne i bezpieczne zarządzanie finansami państwa owocuje dziś rosnącym poziomem życia społeczeństwa i zaufaniem, którym obdarzają Polskę inwestorzy zagraniczni, czy instytucje międzynarodowe – mówi minister finansów Mateusz Szczurek. Wynika to także z proeuropejskiej postawy i mądrości jaką wnieśliśmy i którą czerpiemy z rządów prawa i demokracji.

Obok wprowadzanych nowych regulacji systemowych 25 lat temu rodziła się nowa polityka gospodarcza, której głównymi celami było mi.in. stłumienie inflacji (inflacja w 1990 r. wyniosła prawie 700 proc., a w zeszłym roku jedynie – 0,9 proc.), czy stabilizacja gospodarki poprzez kształtowanie stóp procentowych na poziomie zbliżonym do wzrostu cen. Rozpoczął się proces prywatyzacji, a ponad 25 lat temu, gdy wchodziła w życie tzw. ustawa Wilczka umożliwiająca każdemu obywatelowi PRL podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej na równych prawach, nie do wyobrażenia był dzisiejszy sukces 25-lecia naszej wolności.

Budżet państwa w 1989 r. przewidywał jedynie 3 mld zł dochodów i 3,4 mld zł wydatków. Dzisiaj te wielkości są prawie 100 razy większe. Pozwala to finansowanie m. in. projektów infrastrukturalnych (drogi lokalne, ekspresowe i autostrady – tych ostatnich z 246 km w 1995 mamy dziś 2737 km, a jeździło po nich 125 na 1000 osób, dziś statystycznie ponad połowa Polaków ma samochód – ale także wydatków na wojsko, pomoc społeczną czy służbę zdrowia).

W 1995 PKB na jednego Polaka wynosiło ok. 6 tyś PPS (Purchasing Power Standard - wspólna umowna waluta przyjęta w UE do porównań międzynarodowych), dziś jest to trzykrotnie więcej. W krajach Zachodu ten przyrost PKB jest znacznie wolniejszy. W tym samym roku dług publiczny Polski wynosił 49 proc. PKB, a średni dług obecnych członków strefy euro wynosił 71,8 proc. Podczas gdy przez następne 20 lat, Polska finansując ogromne inwestycje infrastrukturalne, zwiększyła swój dług publiczny jedynie o 8 pkt. proc., to poziom długu członków strefy euro wzrósł o ponad 20 pkt. proc.

Nie tylko pojawiliśmy się w międzynarodowych rankingach, ale nasz awans w nich jest imponujący. Bank Światowy, w jednym ze swoich ostatnich raportów Doing Business, określił Polskę jako najszybciej reformującą się gospodarkę Unii Europejskiej. Natomiast w indeksie Wolności Gospodarczej (The Heritage Foundation and Wall Street Journal) w 1995 r. roku byliśmy zdecydowanie poniżej średniej światowej. Dziś już przeskoczyliśmy średnią światową i od 2008 r. systematycznie pniemy się w górę w rankingu.

Jeszcze nigdy w historii nie „goniliśmy” reszty Europy tak szybko, jak przez ostatnie lata. „Polska wśród 20 najbogatszych państw świata do roku 2022 r.” – to jest nasz cel, a zarówno nasze, jak i międzynarodowe obliczenia wskazują, że jest to cel jak najbardziej realny. W tym czasie powinniśmy uzyskać 80 proc. średniej Unii Europejskiej, jeśli chodzi o PKB na głowę mieszkańca – to już jest cel bardzo ambitny, ale doskonale zdajemy sobie sprawę, że gdybyśmy nie stawiali sobie ambitnych celów przez ostatnie 25 lat to dzisiaj nie bylibyśmy tu gdzie jesteśmy.

Świętując 25-lecie wolności zmieniliśmy na tę okoliczność logo Ministerstwa Finansów. Logo jest dostępne na stronie internetowej MF:

kom/ aja/

Data publikacji 04.06.2014, 14:32