MSP: wiceszef MSP Paweł Tamborski odchodzi (komunikat)

06.06.2014, 19:28aktualizacja: 06.06.2014, 19:28

- MSP informuje:

Prezes Rady Ministrów przyjął dymisję Pawła Tamborskiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa i z dniem 5 czerwca odwołał go ze stanowiska.

- Rezygnacja ma związek z planowanym zgłoszeniem kandydatury pana Pawła Tamborskiego na stanowisko prezesa Giełdy Papierów Wartościowych. Paweł Tamborski jest uznanym ekspertem rynku kapitałowego. Cieszę się, że osoba o tak dużym autorytecie wśród uczestników rynku zgodziła się podjąć wyzwanie, jakim jest kierowanie największą giełdą w naszej części Europy - powiedział Włodzimierz Karpiński, wiceminister Skarbu Państwa. Prezesa GPW wybiera walne zgromadzenie akcjonariuszy.

Zatwierdzenie kandydatury Pawła Tamborskiego jest uwarunkowane uzyskaniem wymaganych przez procedurę zgód - Komisji Nadzoru Finansowego i Komisji Rozpatrującej Wnioski o Wyrażenie Zgody na Zatrudnianie Osób, Które Pełniły Funkcje Publiczne. Paweł Tamborski sprawował funkcję podsekretarza stanu MSP od 23 stycznia 2012 r. W czasie pracy w MSP realizował transakcje prywatyzacyjne prowadzone poprzez Giełdę Papierów Wartościowych. Był odpowiedzialny, m.in. za pierwsze oferty publiczne: ZE PAK (największy debiut giełdowy w 2012 r.), PHN i Energi (największy debiut giełdowy w 2013 r.). Zajmował się także ofertami wtórnymi spółek, m.in.: PGE, PKO BP i Ciechu.

Był współtwórcą udanej fuzji Zakładów Azotowych w Puławach z Zakładami Azotowymi w Tarnowie-Mościcach oraz współtwórcą programu Inwestycje Polskie. Do kompetencji Pawła Tamborskiego należał również nadzór nad instytucjami rynku finansowego i kapitałowego. Odpowiadał też za działania promocyjne MSP, relacje z globalnym środowiskiem inwestorskim i program Akcjonariat Obywatelski. Paweł Tamborski od lat jest związany z rynkiem kapitałowym. Od listopada 2010 r. do stycznia 2012 r. pełnił funkcję szefa bankowości inwestycyjnej w Wood & Company. W latach 2008-2010 pracował jako dyrektor zarządzający w Unicredit CAIB Securities w Londynie, gdzie współkierował zespołem rynków kapitałowych i odpowiadał za operacje banku w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. W latach 1999-2007 pełnił funkcję członka zarządu, dyrektora generalnego odpowiedzialnego za bankowość inwestycyjną w Unicredit CA IB Poland. W latach 1994-1999 był zatrudniony w CA IB Securities na stanowisku dyrektora, szefa Departamentu Nowych Emisji. W 1993 i 1994 pracował w Centralnym Biurze Maklerskim WBK na stanowiskach szefa transakcji giełdowych, oraz zastępcy dyrektora. W latach 1991-1993 był maklerem w Domu Maklerskim Banku Staropolskiego. Z wykształcenia jest ekonomistą.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 06.06.2014, 19:28