FOTA SA zawarcie przez spółkę zależną aneksów do umów kredytowych

12.06.2014, 18:01aktualizacja: 12.06.2014, 18:01

Raport bieżący 27/2014

Zarząd FOTA S.A. w upadłości układowej (Emitent) informuje, iż w dniu 11 czerwca 2014 roku otrzymał od spółki zależnej ART -GUM sp. z o.o. z siedzibą w Mazańcowicach (Kredytobiorca) informację o zawarciu przez nią aneksów do dwóch umów kredytowych z Bankiem Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (Bank) oraz aneksu do umowy ustanowienia zastawu rejestrowego na rzeczach oznaczonych co do gatunku na rzecz Banku. Podpisane przez Bank aneksy wpłynęły do Kredytobiorcy w dniu 11 czerwca 2014 roku i opatrzone są datą zawarcia 30 maja 2014 roku.

Zgodnie z postanowieniami aneksu do umowy kredytu Nr 2010/280/DDF z dnia 9 sierpnia 2010 roku Bank udziela Kredytobiorcy limit kredytowy w rachunku bieżącym w niezmienionej wysokości 5.000.000,00 PLN (słownie: pięć milionów złotych) z terminem spłaty w dniu 31 lipca 2014 roku W pozostałym zakresie aneks nie wprowadza istotnych zmian do umowy.

Zgodnie z postanowieniami aneksu do umowy kredytu Nr 2010/282/DDF z dnia 9 sierpnia 2010 roku Bank udziela Kredytobiorcy limit odnawialnego kredytu obrotowego ewidencjonowanego w rachunku bieżącym w wysokości 10.000.000,00 PLN (słownie: dziesięć milionów złotych) z terminem spłaty w dniu 31 lipca 2014 roku. W pozostałym zakresie aneks nie wprowadza istotnych zmian do umowy.

Zgodnie z postanowieniami aneksu do umowy zastawu rejestrowego z dnia 3 lipca 2013 roku wartość księgowa na rzeczach objętych zastawem, a znajdujących się w zmienionych aneksem lokalizacjach według stanu na dzień 30 maja 2014 roku wynosi 28.763.846,14 PLN (słownie: dwadzieścia osiem milionów siedemset sześćdziesiąt trzy tysiące osiemset czterdzieści sześć złotych 14/100). W pozostałym zakresie aneks nie wprowadza istotnych zmian do umowy.

Jednocześnie Emitent pragnie poinformować, iż zawarcie wyżej wymienionych aneksów podyktowane jest wspólnymi działaniami Banku i Kredytobiorcy zmierzającymi do kontynuacji po 31 lipca 2014 roku finansowania ART-GUM sp. z o.o. w oparciu o istniejące produkty bankowe oraz udzielenie kredytobiorcy limitu faktoringowego przez Pekao Faktoring sp. z o.o. wysokości 10.000.000 PLN.

Kryterium uznania zawartych umów kredytowych za znaczące jest łączna wartość przedmiotu umów, tj. łączna kwota udzielonych kredytów przez Bank Polska Kasa Opieki S.A. wynoszący 15.000.000,00 PLN (słownie: piętnaście milionów złotych) przekraczający 10% kapitałów własnych Emitenta.

Emitent i Kredytobiorca informują, że nie zachodzą powiązania pomiędzy Emitentem i Kredytobiorcą oraz osobami zarządzającymi lub nadzorującymi nimi a Bankiem.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra