VISTAL GDYNIA SA aneksy do umów kredytowych z ING Bank Śląski S.A.

23.06.2014, 20:29aktualizacja: 23.06.2014, 20:29

Raport bieżący 28/2014

Zarząd Vistal Gdynia SA ("Spółka") informuje, iż w dniu 23 czerwca 2014 r. Spółka zawarła następuje aneksy do Umów kredytowych z ING Bank Śląski S.A. ("Bank"):

I Aneks nr 2 ("Aneks nr 2") do Umowy o kredyt złotowy w rachunku bankowym podpisanej z Bankiem dnia 01.10.2012 r. ("Umowa o kredyt złotowy ").

Przedmiotem Aneksu nr 2 do Umowy o kredyt złotowy są przed wszystkim zmiany w zakresie:

1) przedłużenia okresu udostępnienia kredytu do dnia 30 września 2015 r.,

2) podwyższenia limitu kredytowego do kwoty 5.000.000 zł (przed zmianą 1.000.000 zł),

3) ustanowienia zabezpieczenia spłaty kredytu poprzez:

a) ustanowienie hipoteki umownej do kwoty 2.500.000 zł (dwa miliony pięćset tysięcy złotych) na nieruchomości stanowiącej własność Vistal Eko sp. z o.o. położonej w miejscowości Kartoszyno ul. Leśna 6, objętej księgą wieczystą KW nr GD2W/00044073/6, prowadzoną przez Sąd Rejonowy w Wejherowie V Zamiejscowy Wydział Ksiąg Wieczystych z siedzibą w Pucku ("Nieruchomość")

b) cesję praw z polisy ubezpieczeniowej Nieruchomości opisanej powyżej,

c) zmianę wysokości zabezpieczenia w postaci oświadczenia Spółki o poddaniu się egzekucji do kwoty 7.500.000 zł (przed zmianą 1.500.000 zł).

Warunki pozostałych zabezpieczeń kredytu nie uległy zmianie.

4) Zmieniono zobowiązania nałożone przez Bank na Spółkę:

a) utrzymania w całym okresie kredytowania wskaźnika: zadłużenie oprocentowane netto w relacji do EBITDA na poziomie nie przekraczającym 5,0 oraz nie niższym niż zero,

b) utrzymania w całym okresie kredytowania stosunku kapitałów własnych do sumy bilansowej na poziomie nie niższym niż 35 %,

c) w całym okresie kredytowania począwszy od III kwartału 2014 r. średnie miesięczne wpływy na rachunek bankowy będą nie mniejsze niż 5.000.000 zł (pięć milionów złotych).

Pozostałe zapisy Umowy o kredyt złotowy nie odbiegają w sposób znaczący od zapisów typowych dla tego rodzaju umów kredytowych, a pozostałe warunki Umowy o kredyt złotowy nie zostały istotnie zmienione. O zawarciu Umowy o kredyt złotowy Spółka informowała w Prospekcie Emisyjnym.

II Aneks nr 4 ("Aneks nr 4") do Umowy Wieloproduktowej podpisanej z Bankiem dnia 01.10.2012 r. ("Umowa Wieloproduktowa").

Przedmiotem Aneksu nr 4 do Umowy Wieloproduktowej są przede wszystkim zmiany w zakresie:

1) przedłużenia okresu udostępnienia limitu Umowy Wieloproduktowej do dnia 30 września 2015 r.,

2) podwyższenia limitu Umowy Wieloproduktowej do kwoty 45.000.000 zł (przed zmianą 28.000.000 zł), który może być realizowany w postaci kredytów obrotowych w rachunku kredytowym do wysokości 45.000.000 zł (przed zmianą 28.000.000 zł), linii gwarancji bankowych do kwoty 20.000.000 zł (przed zmianą 10.000.000 zł),

3) ustanowienia zabezpieczenia spłaty Umowy Wieloproduktowej poprzez:

a) ustanowienie hipoteki umownej do kwoty 2.500.000 zł (dwa miliony pięćset tysięcy złotych) na nieruchomościach gruntowych położonych w Gdyni przy ul. Hutniczej będących w użytkowaniu wieczystym Spółki objętych księgami wieczystymi KW nr GD1Y/00069079/3 i KW nr GD1Y/00048414/1 i KW nr GD1Y/00020057/8 na udziale 2/28 i na udziale 4/28, prowadzonymi przez Sąd Rejonowy w Gdyni, V Wydział Ksiąg Wieczystych.

b) zmianę wysokości zabezpieczenia w postaci oświadczenia Spółki o poddaniu się egzekucji do kwoty 74.250.000 zł (przed zmianą 42.000.000 zł).

Warunki pozostałych zabezpieczeń Umowy Wieloproduktowej nie uległy zmianie.

4) Zmieniono zobowiązania nałożone przez Bank na Spółkę:

Pozostałe zapisy Umowy Wieloproduktowej nie odbiegają w sposób znaczący od zapisów typowych dla tego rodzaju umów kredytowych, a pozostałe warunki Umowy Wieloproduktowej nie zostały istotnie zmienione. O zawarciu przedmiotowej Umowy Wieloproduktowej Spółka informowała w Prospekcie Emisyjnym.

Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, iż w dniu 23 czerwca 2014 r. Vistal Construction sp. z o.o. ("Vistal Construction") będąca spółką zależną od Spółki, zawarła Aneks nr 10 ("Aneks nr 10") do Umowy o kredyt złotowy w rachunku bankowym podpisanej z Bankiem dnia 08.12.2008 r. ("Umowa ING").

Przedmiotem Aneksu nr 10 do Umowy ING są przede wszystkim zmiany w zakresie przedłużenia okresu udostępnienia kredytu w rachunku bankowym do dnia 30 września 2015 r. Pozostałe zapisy Umowy ING nie odbiegają w sposób znaczący od zapisów typowych dla tego rodzaju umów kredytowych, a pozostałe warunki Umowy ING nie zostały istotnie zmienione.

Na dzień przekazania raportu łączna wartość aneksów zwiększających limity kredytowe w Banku od dnia dopuszczenia Spółki do obrotu wynosi 21.000.000 zł

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/