MSZ: Australijska misja biznesowa w Polsce (komunikat)

30.06.2014, 21:18aktualizacja: 30.06.2014, 21:18

- MSZ informuje:

- Mam nadzieję, że to spotkanie przyczyni się do dalszego rozwoju stosunków gospodarczych pomiędzy Polską a Australią. Choć nasze kraje łączą relacje na wielu płaszczyznach, ze szczególnym zadowoleniem obserwujemy rozwój wymiany handlowej i inwestycji, za przykład których może służyć zaangażowanie australijskiej spółki w budowę drugiego terminala głębokowodnego w porcie w Gdańsku. – powiedziała podsekretarz stanu w MSZ, Katarzyna Kacperczyk, która 30 czerwca wzięła udział spotkaniu z przedstawicielami misji biznesowej, organizowanej pod auspicjami australijsko-europejskiej izby gospodarczej – European Australian Business Council.

Ponad dwudziestu przedsiębiorców, reprezentujących kluczowe sektory australijskiej gospodarki, odwiedzi w czerwcu i lipcu stolice czterech europejskich państw uznanych za najbardziej perspektywiczne w kontekście współpracy gospodarczej z Australią. Oprócz Warszawy, biznesmeni udadzą się do Brukseli, Londynu i Madrytu.

- Obroty handlowe wyniosły w 2013 r. ok. 850 mln USD, i choć stanowiło to wzrost o prawie 1/3 w stosunku do roku poprzedzającego, to jest to wartość stanowczo zbyt niska. Zachęcamy Państwa, jak i polski biznes do dalszej intensyfikacji kontaktów – dodała wiceszefowa polskiej dyplomacji.

Australia jest dla naszego kraju atrakcyjnym gospodarczo partnerem. W ostatnim czasie nasiliła się

m.in. współpraca i kontakty w górnictwie węgla kamiennego. Przedstawiciele przemysłu górniczego wizytowali Australię w maju i sierpniu 2013 r., zaś w kwietniu br. w Polsce przebywała misja australijskich firm sektora górniczego. Rozwija się także współpraca w zakresie technologii czystego węgla, a także zielonych technologii. Polskie firmy z projektu GreenEvo wizytowały Australię w grudniu ubiegłego roku, prezentując swoją ofertę.

kom/ tnt/

Data publikacji 30.06.2014, 21:18