STALPROFIL SA zawarcie umowy na budowę gazociągu DN 500 Gałów - Kiełczów pomiędzy ZRUG Zabrze S.A., a OGP Gaz - System S.A.

10.07.2014, 16:35aktualizacja: 10.07.2014, 16:35

Raport bieżący 23/2014

W dniu 10 lipca 2014 roku należąca do Grupy Kapitałowej Stalprofil S.A. spółka ZRUG Zabrze S.A., jako Lider Konsorcjum firm w składzie: ZRUG Zabrze S.A. z siedzibą w Zabrzu i INSTALGAZ Andrzej Szulc z siedzibą w Opalenicy, zawarła z Operatorem Gazociągów Przesyłowych Gaz - System S.A. z siedzibą w Warszawie, umowę na generalną realizację inwestycji pn: "Budowa gazociągu wysokiego ciśnienia DN500 MOP 8,4 MPa, na odcinku węzeł Gałów - węzeł Kiełczów, w ramach budowy gazociągu Granica RP (Lasów) - Taczalin - Radkowice - Gałów - Wierzchowice, wraz z infrastrukturą niezbędną do jego obsługi na terenie województwa dolnośląskiego".

Łączna długość gazociągu będącego przedmiotem umowy z OGP Gaz - System S.A. (Zamawiający) wynosi 41,6 km. Za wykonanie powierzonych robót zgodnie z warunkami zawartej umowy konsorcjum firm z udziałem ZRUG Zabrze SA (Wykonawca) otrzyma wynagrodzenie w wysokości 40 971 243,42 zł brutto (wartość umowy). Termin realizacji umowy (termin zakończenia inwestycji) nastąpi w ciągu 19 miesięcy od daty zawarcia umowy.

Warunki zawartej umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Zgodnie z zawartą umową Zamawiający jest upoważniony do żądania zapłaty kar umownych, w wysokości:

a) 0,1% wynagrodzenia brutto za każdy rozpoczęty dzień opóźnienia w oddaniu przedmiotu umowy;

b) 0,1% wynagrodzenia brutto za każdy rozpoczęty dzień opóźnienia w usunięciu wad, licząc od upływu terminu wyznaczonego przez Zamawiającego na usunięcie wad;

c) 10% wartości wynagrodzenia brutto za odstąpienia od/rozwiązanie Umowy przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Jeżeli kara umowna nie pokrywa poniesionej szkody lub gdy przyczyna szkody nie jest uwzględniona w zapisie o karach umownych, strony mogą dochodzić odszkodowania na zasadach ogólnych Kodeksu Cywilnego.

Łączna wysokość kar umownych ograniczona jest do 30% wynagrodzenia brutto.

Umowa zawarta z OGP Gaz - System S.A. spełnia kryterium znaczącej umowy ponieważ jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych emitenta.

Podstawa prawna: par.5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych(...).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/